ΗΕΜΟΛΟΓΙΟ Παρασκευής 09/09/2022

➤Σαν σήμερα το 1861 δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Φως» (βλ. εικόνα), η οποία κυκλοφορούσε τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, το πρώτο κείμενο που έπαιρνε ανοιχτά θέση υπέρ της αναρχίας.

➤Αυτό το άρθρο, το οποίο τιτλοφορείτο «Αναρχία», αποδόθηκε στον Δημήτριο Παπαρρηγόπουλο (βλ. εικόνα 2), γιο του εθνικού ιστορικού της Ελλάδος Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου (1815-1891). Ο Δημήτριος Παπαρρηγόπουλος στον σύντομο βίο του (γεν. 1843, απεβ. 1873) μπόρεσε να κάνει μια σημαντική πνευματική παραγωγή (θεατρικά και λογοτεχνικά έργα, ιστορικές και κοινωνιολογικές μελέτες, πολιτικά και νομικά δοκίμια κ.ά.).

➤Στο άρθρο του όπου εγκωμίαζε την αναρχία, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε: «Διατί μερικοί τόσο πολύ φοβούνται την αναρχίαν; Διατί και η Γεν. Εφημερίς και όλα τα υπουργικά όργανα τόσους εξορκισμούς κάμνουσι κατ’ αυτής, και οι πολίται τούς ακούουν και δεν γελώσι; Είναι τάχα τόσο μέγα κακόν η αναρχία, ώστε να τρέμομεν όλοι και να την εξορκίζωμεν;

➤»Εν πρώτοις, η κύρια σημασία της λέξεως είναι: Οταν ένα έθνος μείνη χωρίς αρχάς, χωρίς υπουργεία, δηλονότι, χωρίς αστυνομίαν, χωρίς κλητήρας και χωροφύλακας, χωρίς νομάρχας και επάρχους, χωρίς δημάρχους, εισπράκτορας στρατιώτας, χωρίς αρχάς εν ενί λόγω;

➤»Α! Και είναι κακή η κατάστασις αυτή; Είναι κακόν να ευρεθούν τα έθνη μίαν ημέραν απηλλαγμένα από όλας τα αρπυίας αυτάς; Συλλογισθείτε πόσα πληρώνουν οι ταλαίπωροι λαοί διά να διατηρούν τα στοιχεία αυτά, τα οποία καλούνται αρχαί.

➤»Εις την Ελλάδα, π.χ., πληρώνομεν 30.000.000 χωρίς τα δημοτικά∙ θα γίνουν 40.000.000. Θα ήτο κακόν, λοιπόν, αν ήτο ποτέ δυνατόν να ευρεθή τρόπος να μην πληρώνωμεν τα εκατομμύρια ταύτα;»

➤Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημήτριος Παπαρρηγόπουλος δεν έγραφε τα παραπάνω ως ένας άθεος υπερσοσιαλίζων ζηλωτής, αλλά ως αρμόζοντα περισσότερο στον χαρακτήρα των πιστών χριστιανών, όπως ήταν ο ίδιος.

➤Η τότε κυβέρνηση δεν συγκινήθηκε ιδιαίτερα από το άρθρο του Παπαρρηγόπουλου. Το φύλλο της εφημερίδας κατασχέθηκε και της ασκήθηκε δίωξη.
π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα