ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Τρίτης 08/11/2022

● Σαν σήμερα το 1977 ο αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος ανακάλυψε τον τάφο του βασιλιά Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ανακάλυψη έγινε στη Βεργίνα.

● Λίγες ημέρες αργότερα, ο Μανόλης Ανδρόνικος δήλωνε στους δημοσιογράφους: «Ναι, πιστεύω ακράδαντα πια ότι ο νεκρός του τάφου της Βεργίνας είναι ο Φίλιππος Β’, πατέρας του Μεγαλέξανδρου».

● Η αφήγηση της ανακάλυψης κόβει την ανάσα:

● «Βρεθήκαμε ξαφνικά μπροστά σ’ ένα σωρό αντικείμενα χάλκινα, ασημένια αγγεία, μαυρισμένα και κόκκινα πράγματα που προέρχονταν από αποσύνθεση οργανικών ουσιών ξύλου, υφασμάτων, δερμάτων και μια πλάκα μαρμάρινη, που κάτι σκέπαζε. Ειδοποίησα αμέσως το υπουργείο και ήρθαν συντηρητές. Αυτά που είδαμε να αστερίζουν ήταν ελεφαντόστινες πλάκες μήκους δύο μέτρων, πιο πέρα ένα χρυσό που έμοιαζε σαν ραβδί, έναν θώρακα πεσμένο με χρυσές ταινίες και χρυσά πτερύγια, περικνημίδες χάλκινες και κράνος μακεδονικό και ένα σφουγγάρι που ακόμα “ζούσε”.

● Την άλλη μέρα ανοίξαμε τη μαρμάρινη πλάκα και, όταν άνοιξε, χάσαμε τα μάτια μας. Εγώ και οι δύο βοηθοί μου είδαμε αυτήν την ολόχρυση λάρνακα που ζυγίζει περί τα 11 κιλά. Εκεί μέσα ήταν τα κόκαλα και τα κρανιακά οστά που είχαν ένα βαθύ γαλανό χρώμα. Κάτω στον πάτο της λάρνακας ήταν το βαθυκόκκινο χρώμα. Πάνω από τα οστά ένα ολόχρυσο στεφάνι από φύλλα και καρπούς βελανιδιάς, το ιερό δέντρο του Δία. Τα οστά ήταν πλυμένα, εντελώς κατακάθαρα. […]

● Το επόμενο βήμα ήταν να ανοίξει ο προθάλαμος που οδηγούσε στην κλειστή εξωτερική πόρτα. Ανοιξε την περασμένη Δευτέρα και ξαφνικά εκεί βρήκαμε δύο μοναδικά ευρήματα. Το ένα ήταν ένα φύλλο χρυσού σε τρία κομμάτια με παραστάσεις που αποτελούσε μια ολόχρυση φαρέτρα φορτωμένη από πραγματικά βέλη. Δίπλα, μια ακόμη σαρκοφάγος και μέσα από το σκέπασμά της μια δεύτερη χρυσή λάρνακα. Την ανοίξαμε και αντικρίσαμε μια μυθική εικόνα. Ηταν ένα ύφασμα μπλε με χρυσοποίκιλτα σχέδια. Δεν βρήκαμε κόκαλα, αλλά βρήκαμε, τυλιγμένη στο ύφασμα, την τέφρα και δίπλα ένα διάδημα γυναίκας».

● Λίγα χρόνια μετά την ανακάλυψη βρέθηκε ελληνική κυβέρνηση, αυτή του Αλέξη Τσίπρα, που αναγνώρισε «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς.

π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα