ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Παρασκευής 03/02/2023

Το ζήτημα με την αντιμετώπιση των καλλιτεχνών από το κράτος απασχολεί, φυσικά, τους ίδιους αλλά και μια αρκετά μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης.

● Είναι αδύνατον για άνθρωπο με ευαισθησίες, παιδεία και κατανόηση των αναγκών της κοινωνίας -που δεν είναι μόνο υλικές- να μην αναγνωρίζει ότι οι καλλιτέχνες διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στην καθημερινή ζωή μας.

● Ο καλλιτεχνικός χώρος έχει υποστεί τεράστια πλήγματα από την οικονομική κρίση και την πανδημία, και η ανεργία σ’ αυτόν τον κλάδο είναι εξωφρενικά μεγάλη.

● Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι τα γενικώς παραδεδεγμένα.

● Αναγνώστης της στήλης επικοινώνησε και εξέφρασε την ακόλουθη άποψη: «Από πού κι ως πού να είναι ισότιμο με πανεπιστημιακό πτυχίο το “δίπλωμα” που παίρνει κάποιος από σχολή καραγκιοζοπαιχτών ή… ζογκλέρ;

●»Οι γελωτοποιοί από πότε θεωρούνται ίσοι κι όμοιοι στην επιστημοσύνη μ’ έναν ιατρό, που έχει περάσει ολόκληρη τη νεότητά του στο πανεπιστήμιο, κάνοντας ανατομίες, παρατηρώντας μεθόδους εξετάσεων και αναλύσεις στα εργαστήρια, εκπαιδευόμενος στις ΜΕΘ, μπροστά από χειρουργικές κλίνες, ασχολούμενος με την ειδικότητά του και κάνοντας το… αγροτικό του;

●»Πώς μπορεί να συγκριθεί η ένταση της προσπάθειας, η συγκέντρωση, η διαρκής κατάρτιση και -πάνω απ’ όλα- η υπηρεσία στον συνάνθρωπο, τη ζωή του οποίου καλείσαι να σώσεις και την υγεία του να υπηρετήσεις, με όσα κάνει ένας κομπάρσος του Φιλιππίδη ή συμπρωταγωνιστής του… Χαϊκάλη;

●»Αν πρόκειται το κράτος να προσλάβει ηθοποιούς (εκτός από τους αδρά αμειβόμενους της Βουλής), ας δέχεται ως αποδεικτικό επάρκειας τα χαρτιά των δραματικών σχολών. Μέχρι εκεί και πολύ είναι.

●»Ομως, αν πρόκειται για πτυχίο που θα αναγνωρίζεται ως ισότιμο με πανεπιστημιακό, οι ηθοποιοί και οι καραγκιοζοπαίχτες να κάνουν τον κόπο να εισαχθούν σε κανονικό πανεπιστήμιο και να ολοκληρώσουν τον αντίστοιχο κύκλο σπουδών.

●»Αλλωστε, αν θέλουν με τη χαρτούρα των δραματικών σχολών να αναγνωρίζονται ως ισότιμοι με αποφοίτους πανεπιστημίων, τι πρέπει να κάνει το κράτος με εκείνους που τελειώνουν ένα πανεπιστήμιο και έπειτα, για την πλάκα τους, πάνε σε δραματική σχολή; Να τους χρίσει… διδάκτορες; Ας γίνουμε, επιτέλους, λίγο σοβαροί στην Ελλάδα».

● Είναι περιττό να αναφερθεί ότι η στήλη διαφωνεί με την προαναφερθείσα βάναυση άποψη, αλλά καλό είναι πού και πού να δημοσιοποιούνται τέτοιου είδους γνώμες, ώστε το κοινό να κάνει τις συγκρίσεις που πρέπει…

π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα