ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Τετάρτης 22/03/2023

● Από τις πολλές θεατρικές παραστάσεις που διδάσκονται στην Αθήνα η στήλη προτείνει μία, η οποία μπορεί να σας φανεί χρήσιμη για να μάθετε αληθινή ευρωπαϊκή Ιστορία.

● Ο όρος «αληθινή» χρησιμοποιείται συχνά, αλλά δεν τιμάται όπως του πρέπει. Για παράδειγμα, «αλήθεια» στην αποικιοκρατία δεν είναι η «μετάδοση πολιτισμικών προτύπων», αλλά η λεηλασία.

● Το κίνητρο της λεηλασίας είναι διαχρονικό και πανανθρώπινο, και χαρακτηρίζει κάθε εποικιστικό κύμα και κάθε πολεμική επιχείρηση.

● Η παράσταση* για την οποία γίνεται λόγος είναι «Η απολογία του βασιλιά Λεοπόλδου Β’ ( πρωτότυπος τίτλος, «Ο μονόλογος του βασιλιά Λεοπόλδου Β΄»)». Πρόκειται για ένα σπάνιο έργο, που γράφτηκε από τον Μαρκ Τουέιν το 1905.

● Οπως ενημερώνει σχετικά το δελτίο Τύπου, «το έργο αποτελεί μια εξιστόρηση των γεγονότων του “εγκλήματος του Κονγκό”, που την ίδια χρονική περίοδο συγκλόνισε όχι μόνο τον Μαρκ Τουέιν, αλλά και συγγραφείς όπως ο Αρθουρ Κόναν Ντόιλ και ο Τζόζεφ Κόνραντ, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων, πνευματικών ανθρώπων, φωτογράφων και ιεραποστόλων της εποχής.

●»Βασισμένο σε πραγματικά ιστορικά ντοκουμέντα και δημοσιεύματα, τα οποία ο Τουέιν τα συμπεριλαμβάνει αυτούσια στο κείμενό του.

●»Με καυστική σάτιρα, οργή και πάθος κατά της ιστορικής αδικίας που εξελισσόταν για περισσότερο από δύο δεκαετίες στην απέραντη χώρα, περιγράφονται οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης αλλά και εξόντωσης των κατοίκων στο “ελεύθερο κράτος του Κονγκό” με ευθύνη του βασιλιά Λεοπόλδου Β’ του Βελγίου, του οποίου η χώρα υπήρξε προσωπική ιδιοκτησία.

●»Τα βασανιστήρια, οι βιασμοί, οι ακρωτηριασμοί, οι θανατώσεις, οι κανιβαλισμοί στο όνομα του κέρδους από την ανερχόμενη αγορά του καουτσούκ, του ελεφαντόδοντου και των άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών μείωσαν τον πληθυσμό μέσα σε ελάχιστα χρόνια κατά δέκα εκατομμύρια τουλάχιστον».

●*Οι παραστάσεις (που απευθύνονται μόνο σε ενήλικο κοινό) θα γίνονται μέχρι και τις 23 Μαΐου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» στις 21.30. Μεγ. Δευτέρα 10 και Μεγ. Τρίτη 11 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι παραστάσεις, ενώ δεν θα γίνουν τη Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Απριλίου.

π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα