ΗΡΕΜΟΛΟΓΙΟ Τετάρτης 29/03/2023

● Σαν σήμερα το 1982 ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (1943-2022) έλαβε βραβείο Οσκαρ για τη μουσική του στην ταινία «Δρόμοι της Φωτιάς».

● Αυτός ο ξεχωριστός παγκόσμιος άνθρωπος, που κατόρθωσε να γίνει παγκόσμιος επειδή ήταν αυθεντικά Ελληνας, δεν τα κατάφερνε μόνο με τις νότες. Και στα λόγια ήταν δεινός.

● Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2007 στον Γιάννη Μπασκόζο ερωτήθηκε: «Από τη σύγχρονη ελληνική τέχνη (μετά τη Μεταπολίτευση) υπάρχει κάτι που σας εμπνέει; Κάποιος καλλιτέχνης με τον οποίο νιώθετε ότι συνομιλείτε;»

● Η απάντησή του λιτή και… σαρωτική: «Θα συνομιλούσα καλύτερα με έναν αυλητή βοσκό, παρά με έναν μοδάτο μουλτικουλτουριάρη».

● Σε συνέντευξή του το 2016 στον Παύλο Παπαδόπουλο είχε πει: «Κάποτε η Ελλάδα, αυτός ο τόπος που λέγεται Ελλάδα, ήταν το γίγνεσθαι. Τώρα αυτή η λέξη έχει σβηστεί από την ελληνική μας συνείδηση και τώρα που όλοι ζητούν, δήθεν με τεράστιο ενδιαφέρον, το φάρμακο για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, μόνο μία λύση υπάρχει αντικειμενικά: ελληνική Παιδεία. Η οποία βάλλεται ηθελημένα αλλά και από άγνοια εδώ και 1.700 χρόνια λυσσωδώς.

● »Η παιδεία, που αποτελεί τον κορμό της μόρφωσης σε σχεδόν όλο τον κόσμο, δεν διδάσκεται στην Ελλάδα. Νομίζω ότι η καταστροφή της χώρας μπορεί να έχει παγκόσμιες συνέπειες».

● Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ήταν μια προσωπικότητα που μπόρεσε να κοινωνήσει τον ελληνικό τρόπο σκέψης του με την οικουμενική γλώσσα της μουσικής. Και ο κόσμος δεν τη χώρεσε κι αυτή η μουσική ταξίδεψε μέχρι τα άστρα με τα διαστημικά οχήματα της NASA…

π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα