Ηρεμολόγιο Παρασκευής 01/12/2023

● Ο Αθηναίος ρήτορας και ρητοροδιδάσκαλος Ισοκράτης (436-338 π.Χ.) στο «Προς Δημόνικον» γράφει: «Μηδενὶ συμφορὰν ὀνειδίσῃς· κοινὴ γὰρ ἡ τύχη καὶ τὸ μέλλον ἀόρατον». Δηλαδή, μην κοροϊδέψεις κανενός τη συμφορά, γιατί η τύχη είναι κοινή και το μέλλον αόρατο.

● Σε γενικές γραμμές έχει ένα βουνό δίκιο ο Ισοκράτης – αν εξαιρέσεις περιπτώσεις όπως του μαυρόψυχου του Χένρι Κίσινγκερ, που πέθανε σε ηλικία 100 ετών έχοντας φροντίσει να αιματοκυλιστούν μια σειρά από χώρες στον πλανήτη – της μαρτυρικής Κύπρου συμπεριλαμβανομένης.

● Είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον να μη νιώσει κάποιος (τουλάχιστον) ανακούφιση λόγω του αγγέλματος της εκδημίας του… τιμημένου με Νόμπελ Ειρήνης μακελάρη.

● Οσο κι αν φαντάζει εξωφρενικό, στον Χένρι Κίσινγκερ απονεμήθηκε αυτό το βραβείο για τις ειρηνευτικές προσπάθειές του με το Βιετνάμ.

● Αξίζει να σημειωθεί ότι Νόμπελ Ειρήνης έχει λάβει το 2009 και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο άνθρωπος που έβαλε φωτιά (με το κόλπο των εξεγέρσεων της «Αραβικής Ανοιξης») στον αραβικό κόσμο και στη Βόρεια Αφρική.

● Εν κατακλείδι, με τον θάνατο του λαομίσητου Κίσινγκερ, ο οποίος απέφευγε όπως ο διάβολος το λιβάνι να πατήσει το πόδι του σε ελληνικό έδαφος, ενδέχεται κάποιοι που δεν έχουν διαβάσει Ισοκράτη -κι αν διάβασαν να μη συμφώνησαν με το κείμενο- να το γλεντήσουν ολίγον τι.

● Και δεν θα βρεθούν πολλοί να τους μεμφθούν για «ασέβεια».

π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα