Ηρεμολόγιο Δευτέρας 04/12/2023

● Ο κ. Κωνσταντίνος Χασόγιας είναι θεολόγος του ΕΚΠΑ, ιστοριοδίφης και αναγνώστης της «δημοκρατίας». Χθες παρέστη στην εθνικοθρησκευτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς πεσόντες του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, κατά τις αιματηρές μάχες των «Δεκεμβριανών» του 1944 εναντίον των κινηματιών του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΟΠΛΑ του ΚΚΕ. Μετά το πέρας της εκδήλωσης έστειλε ευσύνοπτη αναφορά για τους παρευρεθέντες και φωτογραφικό υλικό.

● Οπως ανέφερε στο κείμενό του ο κ. Χασόγιας, «την εκδήλωση μνήμης διοργάνωσε η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφάλειας, στον ιστορικό στρατώνα του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη. Πλήθος κόσμου προσήλθε και φέτος δίνοντας το ‌“παρών‍”, ανάβοντας ένα κερί για τη θυσία των χωροφυλάκων που έπεσαν υπέρ πατρίδος κατά τη διάρκεια του “κόκκινου Δεκέμβρη” του 1944, μεταξύ αυτών ο γνωστός ηθοποιός κ. Κώστας Πρέκας.

● Μετά τη θεία λειτουργία στον Ι.Ν. του Αγ. Γεωργίου, πραγματοποιήθηκε το ιερό μνημόσυνο και ακολούθησε το τρισάγιο στους πεσόντες από τον πατέρα Ιωάννη. Παρών στο ιερό μνημόσυνο ήταν και ο προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Αλέξιος Κουρτέσης. Ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας εκφωνήθηκε από τον υποστράτηγο ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Δημήτριο Σερέτη. Ο ομιλητής έκανε κατατοπιστική αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της μάχης των Αθηνών. Περιέγραψε τις επιθέσεις του ΕΛΑΣ σε όλα τα αστυνομικά τμήματα των Αθηνών και στο οχυρό της Χωροφυλακής. Υπογράμμισε τη σημασία της θυσίας των 162 πεσόντων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών για να μην αλωθεί η Αθήνα από τους ενόπλους του ΚΚΕ. Εξήρε την ηρωική θυσία τόσο της Χωροφυλακής, στου Μακρυγιάννη, αλλά και τη θυσία των πεσόντων ανδρών της Αστυνομίας Πόλεων.

● Επειτα, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο υποστράτηγος ε.α. κ. Ιωάννης Δεβούρος, πρόεδρος της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) Αθηνών. Αναφέρθηκε στις μάχες των Αθηνών κατά τον Δεκέμβριο του 1944 και τις λαμπρές σελίδες ηρωισμού και δόξας που έγραψε το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη και η Ταξιαρχία Ρίμινι. Χάρη στον αγώνα των εθνικών δυνάμεων ναυάγησαν τα σχέδια του ΚΚΕ για κατάληψη της εξουσίας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

● Η σεμνή εκδήλωση τελείωσε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου».

π

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα