Διχασμός για τη χαλάρωση των μέτρων στη Γερμανία

Την ώρα που λοιμωξιολόγοι λένε ότι δεν έχει λήξει ο συναγερμός, πολιτικοί μιλούν για συντονισμένη επανεκκίνηση της αγοράς

Σε χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης προχωρούν όλο και περισσότερες χώρες, είτε καταρτίζοντας το σχέδιο επί του οποίου θα καταστεί εφικτό να λειτουργήσουν ξανά επιχειρήσεις και πολίτες είτε ανοίγοντας δειλά δειλά τομείς παραγωγής.

Στη Γερμανία, επί παραδείγματι (των 2.799 θυμάτων και των 123.016 κρουσμάτων), η επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ δήλωσε πως τάσσεται υπέρ της συντονισμένης δράσης σε εθνικό επίπεδο για όποια χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κριθεί δυνατή, ωστόσο ειδικοί εκτιμούν πως κάτι τέτοιο είναι πρώιμο.

Αυτής της γνώμης είναι και ο διευθυντής της Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου του Κιέλου και πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης κατά των Ιογενών Νοσημάτων (DVV) Χέλμουτ Φίκενσερ. Ο καθηγητής δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως «δεν υφίσταται κανένας λόγος για λήξη του συναγερμού μέχρι στιγμής». Την άποψή του φαίνεται να συμμερίζονται και οι Γερμανοί πολίτες, που στην πλειονότητά τους τάσσονται κατά της χαλάρωσης των μέτρων.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου YouGov, το 44% των ερωτηθέντων υποστήριξε την παράταση των μέτρων πέραν της 19ης Απριλίου, το 12% μάλιστα τάσσεται υπέρ της ενίσχυσής τους, ενώ το 32% τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης και το 8% υπέρ της κατάργησης των περιορισμών.

Η εθνική ακαδημία επιστημών Leopoldina, από την πλευρά της, προτείνει λειτουργία των σχολείων στο ελάχιστο δυνατό, υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σταδιακή εξομάλυνση για το λιανικό εμπόριο, την εστίαση και τις δημόσιες υπηρεσίες. Στη γνωμοδότησή της, ωστόσο, (η οποία θα αποτελέσει τη βάση για τις αποφάσεις της κυβέρνησης) τονίζει πως προϋπόθεση αποτελεί η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και η σταθεροποίησή του σε χαμηλό επίπεδο.

Την ίδια ώρα στην Ισπανία, όπου ο αριθμός των νεκρών βαίνει μειούμενος και ανήλθε στους 17.489, μερικοί Ισπανοί επέστρεψαν από χθες στις εργασίες τους, καθώς η χώρα χαλαρώνει το lockdown. Στους κύριους σταθμούς των δημόσιων συγκοινωνιών μοιράζονταν μάσκες, καθώς μερικές επιχειρήσεις, κυρίως οικοδομικές και κατασκευαστικές, επαναλειτουργούν.

Στη Βρετανία, εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της εφημερίδας «Τimes» αναφέρει πως ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, βλέποντας πως η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί έως 30% αυτό το τρίμηνο λόγω της καραντίνας, μαζί με άλλους υπουργούς πιέζει για χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης για χάρη της οικονομίας.

Υπό την πίεση των οικονομικών επιπτώσεων, πάντως, τόσο η Ινδία όσο και το Πακιστάν αποφάσισαν να ανοίξουν πάλι κάποιους τομείς της οικονομίας, παρά τα 10.000 κρούσματα στην Ινδία και τα 5.500 στο Πακιστάν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα