Σύγκρουση δύο κόσμων

Από τον Γιάννη Μήτσιο*

Καθώς μας χωρίζουν λίγες ώρες από την έναρξη της ψηφοφορίας στις ΗΠΑ, όλο και περισσότερο αναδεικνύεται η κρισιμότητα των φετινών εκλογών. Για πολλούς αναλυτές θεωρούνται οι κρισιμότερες εκλογές από το 1865, στην επανεκλογή του Αβραάμ Λίνκολν. Οι εκλογές βρίσκουν τις ΗΠΑ βαθύτατα διχασμένες πολιτικά και πληγωμένες από την επέλαση της πανδημίας.

Δύο ημέρες πριν από τη «Σούπερ Τρίτη» της 3ης Νοεμβρίου, σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να προηγείται ο Τζο Μπάιντεν, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει μαραθώνιο για να καλύψει το κενό και να σιγουρέψει μια ξεκάθαρη νίκη. Αθλο πολιτικής επικοινωνίας και επίδειξη δύναμης και ενέργειας αποτελούν οι πέντε συγκεντρώσεις του Τραμπ, μόνο την Κυριακή, στις κρίσιμες πολιτείες Μίσιγκαν, Αϊόβα, Βόρεια Καρολίνα, Τζόρτζια και Φλόριντα!

Δύο κόσμοι συγκρούονται στις ΗΠΑ σήμερα και από το ποιος θα επικρατήσει θα κριθεί και το μέλλον της υπερδύναμης, πρώτα στο εσωτερικό και μετά στο διεθνές περιβάλλον. Οι εκλογές αυτές δείχνουν, όμως, και τα όρια του πολιτικού συστήματος στις ΗΠΑ. Στους Δημοκρατικούς, ο 77χρονος Μπάιντεν, αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα και προϊόν του πολιτικού κατεστημένου της Ουάσινγκτον, είναι πολιτικός εδώ και 47 χρόνια – ένας πολιτικός δεινόσαυρος. Στους Ρεπουμπλικάνους, ο νυν πρόεδρος και υποψήφιος ξανά Τραμπ, 74 ετών, επιχειρηματίας και όχι επαγγελματίας πολιτικός, μιλά απευθείας στον μέσο Αμερικανό με τον δικό του τρόπο.

Η διαχείριση του κορονοϊού και των βίαιων διαδηλώσεων και ταραχών σε πολλές πολιτείες με αφορμή δολοφονίες Αφροαμερικανών δοκίμασαν και θα κρίνουν σε κάποιον βαθμό, όχι ουσιαστικά όμως, το αποτέλεσμα. Και τι έκανε ο Τραμπ γι’ αυτό; Ισως την παλαιότερη συνταγή πετυχημένων πολιτικών: Κατέβηκε στον λαό, με περιοδείες, χρήση απευθείας των κοινωνικών δικτύων, γλώσσα απλή και κατανοητή στον ψυχισμό του μέσου Αμερικανού, αλλά κυρίως προσπάθησε να ξυπνήσει τον κοιμισμένο γίγαντα της χώρας, τη σιωπηλή πλειοψηφία, που ένιωθε να απειλείται από την ανοχή των Δημοκρατικών στην αναρχία και στις βίαιες διαδηλώσεις. Την Τετάρτη θα ξέρουμε αν θα τα έχει καταφέρει ή όχι.

Στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής της υπερδύναμης, η επανεκλογή Τραμπ θα δοκιμάσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με Κίνα και Γερμανία, ίσως λιγότερο με τη Ρωσία, αλλά θα ακολουθήσει και μια μη παρεμβατική στρατιωτική παρουσία, προτάσσοντας διπλωματικές λύσεις χωρίς να διακινδυνεύσει αμερικανικές ζωές. Ενώ ο Μπάιντεν θα κινηθεί σε μια πιο διεθνιστική ατζέντα.

Σε αυτές τις αμερικανικές εκλογές θα κριθούν και ευρύτερες παγκόσμιες ισορροπίες και το αποτέλεσμά τους θα μας επηρεάσει στην Ελλάδα τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα, καθώς Τουρκία, ΝΑΤΟ, Γερμανία, Ε.Ε., Βρετανία, Ρωσία και Κίνα έχουν ρόλο τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μεσόγειο. Τον τελευταίο λόγο, πάντως, και την ευθύνη θα έχουν οι ψηφοφόροι.

*Πολιτικός επιστήμων – διεθνολόγος, Μ.Α. Παν/μιου Northeastern Βοστόνης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα