Πώς νίκησαν οι Κινέζοι τον Covid-19

Το καλοκαίρι του 2003, όταν η Κίνα έθετε τον ιό SARS υπό έλεγχο, βασική προτεραιότητά της γινόταν η πρόληψη εναντίον τέτοιων ασθενειών. Παρά τη σημαντική πρόοδο που καταγράφηκε από τότε έως τα τέλη του 2019, ο εντοπισμός του Covid-19 στην πόλη Ουχάν αποτύπωσε τις υπάρχουσες αδυναμίες. Η Κίνα βρέθηκε στο επίκεντρο της διεθνούς κριτικής για τους χειρισμούς της στο ξεκίνημα της κρίσης. Λίγους μήνες μετά, ωστόσο, η χώρα όχι μόνο κατάφερε να ελέγξει τον νέο κορονοϊό, αλλά έχει επιστρέψει με ασφάλεια στην κανονικότητα.

Από τον ΓΙΩΡΓΟ Ν. ΤΖΟΓΟΠΟΥΛΟ*

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα βεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα έως τις 8 Νοεμβρίου ήταν 92.195, ενώ ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων κατά τις πρώτες ημέρες του μήνα κυμαινόταν από περίπου 30 ως 50. Σε χώρες με πολύ μικρότερο πληθυσμό από την Κίνα, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, τα συνολικά κρούσματα ανέρχονταν σε 658.505 και ο ημερήσιος αριθμός τους το Νοέμβριο κυμαινόταν από περίπου 12.000 ως 23.000. Ακόμα χειρότερη κατάσταση καταγράφεται στη Γαλλία…

Η προσπάθεια της Κίνας να καταπολεμήσει τον Covid-19 μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητή σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά τη διαχείριση του προβλήματος από τη στιγμή που αυτό θεωρήθηκε εθνική προτεραιότητα από το Πεκίνο, στα μέσα Ιανουαρίου – ύστερα από τα αρχικά λάθη και τους κακούς υπολογισμούς στην επαρχία Ουμπέι, όπου ανήκει η Ουχάν. Περιλαμβάνει κατασκευή προσωρινών νοσοκομείων για την περίθαλψη των ασθενών, διαρκείς ελέγχους για τη μη μετάδοση του ιού, ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων μέσω νέων τεχνολογιών και κυρίως αυστηρό lockdown στην Ουχάν, το οποίο διήρκεσε από τις 23 Ιανουαρίου ως τις 8 Απριλίου. Ο τελευταίος ασθενής πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο της πόλης στις 26 Απριλίου.

Η δεύτερη φάση παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς σχετίζεται με την πρόληψη του δεύτερου κύματος και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Από την 1η Απριλίου οι κινεζικές Αρχές πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα της χώρας. Για παράδειγμα, για να επισκεφθεί πολίτης τρίτης χώρας την Κίνα πρέπει να πραγματοποιήσει τεστ πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο και μόλις προσγειωθεί, ενώ στη συνέχεια παραμένει σε καραντίνα σε ξενοδοχείο για 14 μέρες, όπου περνάει ξανά από δύο ή τρία τεστ στη διάρκεια των δύο αυτών βδομάδων. Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση πραγματοποιεί κατά καιρούς δωρεάν τεστ, τα οποία δεν είναι δειγματοληπτικά, αλλά αφορούν το σύνολο του πληθυσμού σε συγκεκριμένες πόλεις. Αυτό έγινε στην Ουχάν από τα μέσα Μαΐου ως τις αρχές Ιουνίου. Από περίπου 10.000.000 πολίτες που εξετάστηκαν εντοπίστηκαν περίπου 300 ασυμπτωματικοί, οι οποίοι τέθηκαν σε καραντίνα, ενώ ιχνηλατήθηκαν αμέσως οι επαφές τους. Ιδια μέθοδος ακολουθήθηκε στην πόλη Τσινγκάο στα μέσα Οκτωβρίου.

Σε γενικές γραμμές, όταν εντοπίζεται κρούσμα, αμέσως πραγματοποιούνται έλεγχοι σε πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων που διαμένουν κοντά στο κρούσμα ή έχουν έρθει σε επαφή μαζί του για να αποφεύγονται τα στατιστικά λάθη. Στο επίπεδο της οικονομίας, κινεζικοί κολοσσοί μετέβαλαν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ώστε να συμβάλουν στην αντιμετώπισή της. Εταιρίες κατασκευής αυτοκινήτων, για παράδειγμα, άρχισαν να φτιάχνουν μάσκες που αποδείχθηκαν απαραίτητες εντός και εκτός της χώρας. Παράλληλα, η κινεζική κυβέρνηση εξασφάλισε επαγγελματική αποκατάσταση για όλους τους αποφοίτους πανεπιστημίων της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς, σχεδόν 8.700.000, μέσω κρατικών προγραμμάτων επιχορήγησης. Επίσης, τόνωσε την εσωτερική κατανάλωση εκδίδοντας κουπόνια, τα οποία προσφέρουν έκπτωση για διάφορες δραστηριότητες. Σιγά σιγά άρχισε να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην αγορά.

Η εμπειρία της καταπολέμησης του Covid-19 στην Κίνα δείχνει ότι ο καλύτερος τρόπος αναθέρμανσης της οικονομίας εν μέσω πανδημίας είναι η αποτελεσματική προστασία της υγείας των πολιτών. Πλέον οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της χώρας έχουν ανακάμψει, και η κατανάλωση εξακολουθεί να αυξάνεται. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, τα οποία έχει επεξεργαστεί το Bloomberg, η Κίνα αναμένεται να συμβάλει σε ποσοστό 26,8% στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2021, ενώ όλες οι άλλες οικονομίες μαζί σε ποσοστό 25,6%. Η κινεζική θα είναι, επίσης, η μοναδική οικονομία που θα κλείσει το έτος καταγράφοντας ανάπτυξη. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι περισσότερες χώρες δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν το δεύτερο κύμα του Covid-19, η συμβολή της Κίνας στο παγκόσμιο ΑΕΠ ίσως αυξηθεί περαιτέρω. Στις αρχές Οκτωβρίου 637.000.000 Κινέζοι πολίτες ταξίδεψαν εντός της χώρας για να γιορτάσουν της εθνική τους επέτειο. Αν και ο αριθμός είναι μικρότερος σε σχέση με αυτόν της αντίστοιχης περιόδου του 2019, όταν 782.000.000 είχαν ταξιδέψει, είναι ενδεικτικός της συνεχιζόμενης ανάκαμψης, η οποία στηρίζεται στην εσωτερική κατανάλωση με γνώμονα την προστασία της υγείας.

Ο τζίρος από τη φετινή μετακίνηση ξεπέρασε τα 68 δισ. δολάρια. Το μεγάλο στοίχημα πλέον για την Κίνα είναι η περαιτέρω ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης, με έμφαση στην καινοτομία, καθώς μια αγορά 1,4 δισ. ανθρώπων δημιουργεί ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις. Η πρόσφατη πραγματοποίηση της Διεθνούς Έκθεσης Εισαγωγών της Σανγκάης, όπου υπήρχε ελληνική συμμετοχή, σκιαγράφησε τις κινεζικές προτεραιότητες στην καινούργια ψηφιακή εποχή της πανδημίας.

* Διευθυντής σινοευρωπαϊκών προγραμμάτων στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Νίκαιας (Γαλλία)

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα