Ο πόλεμος Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν φτάνει στο τέλος του

Η Άγκυρα έχει τον πρώτο λόγο στο «εύθραυστο» Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ραγδαίες είναι τις τελευταίες ώρες οι εξελίξεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς, αν και ανακοινώθηκε -μέσω συμφωνίας για εκεχειρία- το τέλος του πολέμου στον θύλακα ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, το Γερεβάν εγκαταλείπει το πεδίο της μάχης καταγράφοντας απώλειες εδαφών, ενώ η καιροφυλακτούσα Τουρκία (αν και οι Ρώσοι δεν το επιβεβαιώνουν) βάζει πόδι στην περιοχή ως… ειρηνευτική δύναμη!

Ο κύβος ερρίφθη όταν ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν με δήλωσή του ανακοίνωσε πως υπέγραψε συμφωνία το βράδυ της Δευτέρας για τον τερματισμό του πολέμου στην περιοχή, μια συμφωνία που έκανε μαζί με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας. «Υπέγραψα μια δήλωση τερματισμού του πολέμου με τους προέδρους της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν. Αυτό δεν είναι νίκη, αλλά δεν υπάρχει ήττα έως ότου γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου. Δεν θα σκεφτούμε ποτέ τον εαυτό μας ως ηττημένο και αυτό πρέπει να γίνει το σημείο εκκίνησης της εθνικής μας ενότητας» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο Πασινιάν.

Λίγο αργότερα τα γεγονότα που αφορούν το σύμφωνο έγιναν γνωστά και από τη Ρωσία, και δη από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Το κείμενο «υπεγράφη από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν» και προβλέπει «πλήρη κατάπαυση του πυρός και τερματισμό όλων των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ» διευκρίνισε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ήδη η Ρωσία αναπτύσσει τις τελευταίες ώρες ειρηνευτική δύναμη στην περιοχή με 1.960 στρατιωτικούς, που μεταφέρονται στον θύλακα αεροπορικώς, ενώ στην είδηση, την οποία επιβεβαίωσε και ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ήρθε να προστεθεί και η πτυχή που έδωσε ο Αζέρος πρόεδρος Αλίεφ για το γεγονός πως ειρηνευτική δύναμη θα υπάρχει και από την Τουρκία!

Την ώρα πάντως που το Κρεμλίνο διαμήνυε πως δεν υπάρχει συμφωνία για την ανάπτυξη τουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Αγκυρα χαιρέτιζε τα «σημαντικά κέρδη» που πέτυχε το Αζερμπαϊτζάν σε βάρος της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Το Αζερμπαϊτζάν σημείωσε σημαντικά κέρδη στο πεδίο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το συγχαίρω θερμά γι’ αυτή την επιτυχία» έγραψε στο twitter ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως η χώρα του συνεχίζει τις συνομιλίες για το πώς θα επιτηρείται στο εξής η κατάπαυση του πυρός στον θύλακα.

Από τη δική του πλευρά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συνήφθη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ να καταβληθούν προσπάθειες για μια «βιώσιμη πολιτική διευθέτηση», η οποία να «διαφυλάσσει τα συμφέροντα της Αρμενίας» και να «ζητεί κατηγορηματικά από την Τουρκία να βάλει τέλος στις προκλήσεις της» στην περιοχή. Με τον τρόπο αυτό, λοιπόν, φαίνεται πως μπαίνει τέλος, όπως όλα δείχνουν, στον πόλεμο που αιματοκύλησε την περιοχή για σχεδόν δύο μήνες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα