Και τρίτη χώρα απειλεί με βέτο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Η Σλοβενία συντάσσεται με Ουγγαρία και Πολωνία στο μπρα ντε φερ που συνδέει τους κοινοτικούς πόρους με το κράτος δικαίου

Στο πλευρό της Ουγγαρίας και της Πολωνίας τάχθηκε ανοιχτά χθες και η Σλοβενία, με τον πρωθυπουργό της τελευταίας να εκφράζει την υποστήριξή του, τόσο προς τη Βουδαπέστη όσο και προς τη Βαρσοβία, στο αδιανόητο μπρα ντε φερ που προκάλεσε ο σκληρός γερμανικός πυρήνας της Ε.Ε. και τις έχει φέρει αντιμέτωπες με τις Βρυξέλλες.

«Μόνο ένας ανεξάρτητος δικαστικός θεσμός μπορεί να αποφανθεί τι είναι κράτος δικαίου, όχι μια πολιτική πλειοψηφία» τόνισε ο Γιάνες Γιάνσα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μέσω επιστολής με την οποία και αυτός κατήγγειλε τον μηχανισμό που συνδέει την εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου από τα κράτη-μέλη.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν προβάλει βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2021-27 και στο ευρωπαϊκό σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού. Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν ανάρτησε στον λογαριασμό του στο twitter ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει ότι η Ευρώπη «χρησιμοποιεί οικονομικά μέσα για να εκβιάσει τις χώρες που αντιτίθενται στη μετανάστευση». Τόνισε παράλληλα πως «καμία διαδικασία κυρώσεων κατά των κρατών-μελών δεν πρέπει να θεσπίζεται χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς δυνατότητα δικαστικής προσφυγής».

Η Ουγγαρία, η Πολωνία και, πλέον, και η Σλοβενία, όπως όμως και η αμείλικτη στάση των Γερμανών που κινούν τα νήματα στο συντηρητικό κομμάτι της Ευρώπης, τελικά, κρατούν ομήρους τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το σχέδιο ανάκαμψης εν μέσω της πανδημίας. Τι σημαίνει πιο απλά αυτό; Παγώνει η χρηματοδότηση προς τις χώρες που πλήττονται από τον κορονοϊό για τα πολιτικά… καπρίτσια ορισμένων μελών της Ε.Ε., που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επιχειρούν να επιβάλουν δική τους ατζέντα σε κρίσιμα ζητήματα.

«Δεν θα υπάρχουν πλέον ευρωπαϊκά χρήματα για εκείνους που παραβιάζουν τους κανόνες. Αυτός ο μηχανισμός θα γίνει απαράκαμπτο στοιχείο του πολυετούς προϋπολογισμού και του σχεδίου ανάκαμψης» είχε δηλώσει στις αρχές του Νοεμβρίου ο Ντατσιάν Τσιόλος, πρόεδρος της ομάδας Renew Europe του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στους «27», με την οποία εγκρίθηκε ο μηχανισμός που προβλέπει ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν σέβονται το κράτος δικαίου μπορούν να χάσουν την πρόσβαση προς τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Το θέμα του βέτο θα συζητηθεί κατά τη σημερινή ευρωπαϊκή τηλεδιάσκεψη κορυφής, η οποία επισήμως είναι αφιερωμένη στην κρίση της επιδημίας του κορονοϊού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα