Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε… 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματος

Ακάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ της παραφροσύνης του τη χθεσινή απόφαση δικαστηρίου της Αγκυρας, που καταδίκασε σε ποινές ισόβιας κάθειρξης 337 (!) κατηγορουμένους στο τέλος της κύριας δίκης σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε το 2016 σε βάρος του.
Τα πρόσωπα αυτά, μεταξύ των οποίων αξιωματικοί και πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, κρίθηκαν ένοχα κυρίως για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης, απόπειρα δολοφονίας του προέδρου και φόνους, σύμφωνα με μια σύνοψη της ετυμηγορίας που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο πλαίσιο της δίκης-μαμούθ δικάστηκαν σχεδόν 500 άνθρωποι, εκ των οποίων μόλις 75 αθωώθηκαν. Ωστόσο, η εμμονή του Ερντογάν αναφορικά με το θέμα αυτό δεν έχει καταπραϋνθεί στο ελάχιστο. Παρά τις διώξεις και τις αναίτιες φυλακίσεις που έχει διατάξει έκτοτε, η χθεσινή δίκη δεν ήταν η τελευταία.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλες σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, με ακόμη μεγαλύτερο αριθμό κατηγορουμένων. Διακόσιες ογδόντα εννέα δίκες σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ άλλες 10 συνεχίζονται, με τα τουρκικά δικαστήρια να έχουν μέχρι σήμερα καταδικάσει σχεδόν 4.500 ανθρώπους, επιβάλλοντας ποινές ισοβίων σε σχεδόν 3.000 από αυτούς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ωστόσο, η δίκη που ολοκληρώθηκε χθες ήταν η πιο προβεβλημένη από τις δεκάδες, καθώς περιελάμβανε στρατιωτικούς διοικητές και ιπτάμενους, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι ηγήθηκαν της απόπειρας πραξικοπήματος εκείνο τον Ιούλιο.

Μεταξύ άλλων, ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ και άλλοι στην αεροπορική βάση Ακιντζί κοντά στην Αγκυρα κατηγορήθηκαν ότι διηύθυναν το πραξικόπημα και ότι βομβάρδισαν κυβερνητικά κτίρια, περιλαμβανομένου του Κοινοβουλίου, καθώς και ότι αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τον πρόεδρο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι καταδικασθέντες δεν έχουν δικαίωμα αποφυλάκισης υπό όρους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα