Είναι οριστικό! «Βουβοί» οι Ολυμπιακοί του Τόκιο

Χωρίς φιλάθλους θα διεξαχθεί το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον κόσμο έπειτα από απόφαση των διοργανωτών των Αγώνων

Μουδιασμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη μάθαινε -κι επίσημα- χθες το μεσημέρι από τα διεθνή ειδησεογραφικά μέσα αυτό που όλοι φοβούνταν, αλλά κανείς δεν επιθυμούσε τελικά να συμβεί. «Η Ιαπωνία, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αποφάσισε να διεξαγάγει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο δίχως την παρουσία φιλάθλων» ανέφεραν τα τηλεγραφήματα, αυτό που έμοιαζε με χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

Συγκεκριμένα λοιπόν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο έπειτα από πολυήμερες διαβουλεύσεις κι αφού στάθμισαν όλα τα δεδομένα, συμφώνησαν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός στον κόσμο να πραγματοποιηθεί χωρίς θεατές, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας του Covid-19, όπως δήλωνε χθες η υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας Ταμάγιο Μαρουκάβα. Τόνισε μάλιστα ότι στις συνομιλίες αυτές συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη, οι διοργανωτές των Αγώνων, αλλά και εκπρόσωποι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα είχε ανακοινώσει την επιβολή νέας κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην ιαπωνική πρωτεύουσα, με στόχο να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων, ενώ σημείωσε πως πλέον είναι απαραίτητο να προστατευτεί το Τόκιο, όπου εξαπλώθηκε η εξαιρετικά μολυσματική μετάλλαξη Δέλτα, από το να γίνει πηγή νέου κύματος της πανδημίας στη χώρα.

Ανακουφισμένοι από την εξέλιξη την ίδια στιγμή εμπειρογνώμονες της Υγείας στην Ιαπωνία χαιρέτισαν την απόφαση να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο χωρίς θεατές, αλλά προειδοποίησαν ότι η απαγόρευση δεν θα εξαλείψει εντελώς τον κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων Covid-19.

«Φυσικά υποστηρίζω το κανένας θεατής, αλλά οι ανησυχίες δεν θα εξαφανιστούν ποτέ όσο έχουμε ένα μεγάλο γεγονός, όπως οι Αγώνες, μαζί με την περίοδο των διακοπών» σχολίαζε χαρακτηριστικά ο Γιούκι Φουρούζε, καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Κιότο, μέλος της κυβερνητικής ομάδας εμπειρογνωμόνων για τον Covid-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία -η οποία δεν συγκαταλέγεται μεν στις χώρες που επλήγησαν σφοδρά από την πανδημία, έχοντας καταγράψει επισήμως 14.800 θανάτους- ετοιμάζεται να υποδεχθεί περίπου 11.000 αθλητές, την ώρα που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις εξαιτίας των υγειονομικών κινδύνων πολλοί Ιάπωνες τάσσονταν συνολικά κατά της διεξαγωγής τους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα