Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν και την Καμπούλ διά περιπάτου

Το πολύπαθο Αφγανιστάν περνά και πάλι στα χέρια των ακραίων ισλαμιστών, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ και των υπόλοιπων δυτικών δυνάμεων

Ο εφιάλτης των Ταλιμπάν ζωντάνεψε ξανά χθες στο Αφγανιστάν! Οι ιμπεριαλιστικές πολιτικές που ακολούθησαν για χρόνια στη χώρα οι δυνάμεις της Δύσης, με πρώτες και καλύτερες τις ΗΠΑ -κυρίως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001-, δεν αποδείχθηκαν απλώς φιάσκο, αλλά επανέφεραν τους ακραίους ισλαμιστές σε θέση απόλυτης ισχύος, δίνοντας τους τα «κλειδιά» της χώρας και το πεδίο να γράψουν οι ίδιοι την Ιστορία το επόμενο χρονικό διάστημα. «Αποδώσαμε δικαιοσύνη σε σχέση με τον Μπιν Λάντεν πριν από 10 χρόνια» δήλωνε κυνικά την Κυριακή ο Άντονι Μπλίνκεν στο CNN. «Αυτό δεν είναι Σαϊγκόν (…). Πήγαμε στο Αφγανιστάν πριν από 20 χρόνια με μια αποστολή, και αυτή ήταν να τακτοποιήσουμε τον λογαριασμό με εκείνους που μας επιτέθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου. Ολοκληρώσαμε την αποστολή και η παραμονή μας στη χώρα δεν αποτελεί εθνικό συμφέρον μας» πρόσθεσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας, που προβλέπεται κολασμένη για την ασιατική χώρα.

Απουσία των Αμερικανών, λοιπόν, και συνεχίζοντας την επέλασή τους στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν την Κυριακή πάτησαν ξανά το πόδι τους στην Καμπούλ! Στην αφγανική πρωτεύουσα εισήλθαν δίχως να συναντήσουν απολύτως καμιά αντίσταση από τις κυβερνητικές δυνάμεις και ενώ οι Δυτικοί εκκένωναν την πόλη από το διπλωματικό τους προσωπικό. Οπως μετέδιδαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εν μέσω του χάους που επικρατούσε, οι Ταλιμπάν αρχικά υποστήριξαν πως αναμένουν μια «ειρηνική μετάβαση της εξουσίας» τις επόμενες ημέρες. Αυτό δήλωνε τουλάχιστον εκπρόσωπός τους, ο Σουχάιλ Σαχίν, μιλώντας στο BBC, τονίζοντας συγχρόνως πως η οργάνωση θα προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών, όπως επίσης τις ελευθερίες των εργαζομένων στα ΜΜΕ, καθώς και των διπλωματών. Αργότερα, ωστόσο, το βράδυ της Κυριακής, αξιωματούχοι των Ταλιμπάν με δηλώσεις τους στο Reuters διεμήνυαν ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση και πως η οργάνωση αναμένει την πλήρη ανάληψη της εξουσίας!

Λίγες ώρες πριν, είχε γίνει γνωστό πως οι ακραίοι ισλαμιστές κατέλαβαν και το προεδρικό μέγαρο, αφού ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασραφ Γάνι εγκατέλειψε άρον άρον την πρωτεύουσα με προορισμό το Τατζικιστάν. Τρεις διπλωματικές πηγές τόνιζαν πως ο Αλί Αχμαντ Τζαλαλί, ακαδημαϊκός με έδρα τις ΗΠΑ και πρώην υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν, είναι πιθανόν να οριστεί επικεφαλής μιας προσωρινής διοίκησης στην Καμπούλ – αν και μέχρι αργά το βράδυ παρέμενε ασαφές αν οι Ταλιμπάν εγκρίνουν τον διορισμό του σε μια τέτοια θέση. Η ατμόσφαιρα μύριζε… μπαρούτι, πάντως, από το πρωί – και παρά τις διαβεβαιώσεις πως όλα θα κυλούσαν ομαλά. Περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν χθες στις συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στα περίχωρα της Καμπούλ, όπως ανακοίνωσε νοσοκομείο στην αφγανική πρωτεύουσα μέσω twitter, μετά την είσοδο μαχητών Ταλιμπάν στην πόλη. «Οι περισσότεροι (άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο) ήρθαν από μάχες στην περιοχή Καραμπάγ» διευκρίνισαν πηγές, δίχως πάντως να υπάρχει αναφορά για θανάτους, ενώ πληροφορίες το βράδυ έκαναν λόγο για «πυροβολισμούς» στην περιοχή του αεροδρομίου της πρωτεύουσας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα