Pandora Papers! Νέα λίστα με βρόμικα λεφτά πολιτικών

Στη δημοσιότητα 11.900.000 έγγραφα. Μέσα ο Μπλερ, ο Χουσεΐν της Ιορδανίας και ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης!

Μια τεράστια διαρροή εγγράφων, τα επονομαζόμενα Pandora Papers, έρχεται να καταδείξει πώς πολιτικοί, επιχειρηματίες και σταρ -γενικά η ελίτ του πλανήτη- καταφεύγουν σε υπεράκτιες εταιρίες για να μην πληρώνουν φόρους. Αυτό προκύπτει από τα Pandora Papers, 11.900.000 έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) σε κορυφαία ΜΜΕ.

Στα Pandora Papers φιγουράρει και το όνομα του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, με αναφορά σε αμφιλεγόμενη υπεράκτια εταιρία, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποκαλύψεις και ελληνικού ενδιαφέροντος μέσα στον τεράστιο όγκο των εγγράφων.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, όπως αναφέρει ο «Guardian», μπορεί να κληθεί να εξηγήσει γιατί μια δικηγορική εταιρία που ίδρυσε κατηγορήθηκε ότι έκρυβε περιουσιακά στοιχεία ενός Ρώσου δισεκατομμυριούχου πίσω από ψεύτικους ιδιοκτήτες εταιριών. Η εταιρία αρνείται οποιαδήποτε παράβαση, ενώ ο Κύπριος Πρόεδρος λέει ότι έπαψε να έχει ενεργό ρόλο στις υποθέσεις της αφότου έγινε αρχηγός της αντιπολίτευσης, το 1997.

Τα Pandora Papers αποκαλύπτουν, μεταξύ άλλων, ότι 35 νυν και πρώην ηγέτες, ανάμεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο μονάρχης της Ιορδανίας Χουσεΐν και ο πρόεδρος της Κένυας Ουχούρου Κενιάτα, έχουν καταφύγει σε υπεράκτιες εταιρίες προκειμένου να επωφεληθούν από αυτές. Την ίδια επιλογή έχουν κάνει 330 υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι και 100 δισεκατομμυριούχοι.

Δεσμούς με offshore εταιρίες έχουν ακόμα οι υπουργοί Οικονομικών της Ολλανδίας, της Βραζιλίας, του Πακιστάν, της Γαλλίας και της Μάλτας, καθώς και ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν.

Tα Pandora Papers, διαρροή μεγαλύτερη και από τα Panama Papers, αποκαλύπτουν ότι ο Τόνι Μπλερ και η σύζυγός του είχαν αγοράσει μία υπεράκτια εταιρία ακινήτων από την οικογένεια του Ζάγιεντ μπιν Ρασίντ αλ Ζαγιάνι, υπουργού Βιομηχανίας και Τουρισμού του Μπαχρέιν, με αποτέλεσμα να γίνουν ιδιοκτήτες ακινήτου αξίας 8.800.000 δολαρίων (7.600.000 ευρώ), αποφεύγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να πληρώσουν φόρους συνολικού ύψους 400.000 δολαρίων.

Ένα άλλο όνομα που αναφέρεται στα Pandora Papers είναι ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις. Τα στοιχεία που άφησαν να διαρρεύσουν αποδεικνύουν ότι το 2009 ο Μπάμπις διοχέτευσε 22.000.000 δολάρια σε δίκτυο εταιριών προκειμένου να αγοράσει μία έπαυλη στην Κυανή Ακτή, η οποία, μεταξύ άλλων, διαθέτει δύο πισίνες και ιδιωτικό κινηματογράφο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα