Δεν τη γλίτωσε ο Κουρτς!

Παραιτήθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας (και φίλος του Μητσοτάκη) που κατηγορείται για σπατάλη και ψευδείς δημοσκοπήσεις

Πολιτικό σεισμό στην Αυστρία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη προκάλεσε αργά το βράδυ του Σαββάτου η ανακοίνωση παραίτησης του Αυστριακού συντηρητικού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς, στενού πολιτικού φίλου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παραίτηση που ήταν απλώς η φυσική συνέχεια των γεγονότων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες και ήθελαν τον νεαρό πολιτικό να κρίνεται ύποπτος για την εμπλοκή του ονόματός του σε υπόθεση διαφθοράς!

«Θα ήταν ανεύθυνο να συρόμαστε σε μήνες χάους ή αδιεξόδου» δήλωσε ο Κουρτς στους δημοσιογράφους στη Βιένη, εξηγώντας ότι αποσύρεται για να υπάρξει «σταθερότητα» στη χώρα, απορρίπτοντας παράλληλα τις «ψευδείς», όπως τις χαρακτήρισε, κατηγορίες που τον βαραίνουν.

Συγχρόνως, έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας, δηλώνοντας στην ανακοίνωση που εστάλη στα μέσα ενημέρωσης πως προτείνει ως διάδοχό του έναν έμπειρο διπλωμάτη καριέρας, τον νυν υπουργό Εξωτερικών της χώρας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ενώ διευκρίνισε πως ο ίδιος δεν σκοπεύει να παραμείνει αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), το οποίο έχει μπει σε πολιτική περιδίνηση.

Είναι προφανές πως, υπό τη σκιά του -νέου- σκανδάλου στο οποίο φέρεται ότι εμπλέκεται, δεν υπήρχαν περιθώρια για άλλες κινήσεις που θα του επέτρεπαν να παραμείνει στη θέση του.

Άλλωστε, ποιος θα μπορούσε να προσπεράσει εύκολα κατηγορίες της Εισαγγελίας που κάνουν λόγο για δωροδοκία και απιστία; Ως υπουργός Εξωτερικών, το 2016, ο Κουρτς φέρεται ότι ξόδεψε ποσό 1.300.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών με σκοπό να «φτιάξει» δημοσκοπήσεις που θα του ενίσχυαν το προφίλ, ώστε τελικά να αναρριχηθεί πρώτα στην ηγεσία του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια στην Καγκελαρία το 2017.

Ο ηγέτης των Πρασίνων, του μικρότερου κόμματος στην κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας, το Σάββατο δήλωσε ικανοποιημένος από την παραίτηση του Κουρτς, σημειώνοντας ότι το έργο του συνασπισμού θα μπορούσε να συνεχιστεί υπό τον διάδοχο του που θα ορίσει.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι το σωστό βήμα για το μελλοντικό κυβερνητικό έργο» είπε χαρακτηριστικά ο Πράσινος αντικαγκελάριος Βέρνερ Κόγκλερ.

Φειδωλός για την επόμενη ημέρα, ωστόσο, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, που αναμένεται να γίνει ο επόμενος καγκελάριος. Θα είναι μια «τεράστια πρόκληση» δήλωσε ο 52χρονος, ο οποίος είναι ΥΠΕΞ της χώρας από το 2019. Πηγές που πρόσκεινται στον Σάλενμπεργκ πρόσθεσαν, πάντως, ότι αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν και να ορκιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα