Ερντογάν: Aνοιχτή σύγκρουση με τους ισχυρούς της Δύσης!

Ζήτησε να φύγουν από τη χώρα οι 10 πρεσβευτές που έκαναν έκκληση να βγει από τη φυλακή ο αντιπολιτευόμενος Καβαλά

Επιμένοντας στη στρατηγική της πόλωσης -σε αυτήν, δηλαδή, που μπορεί να πληγώνει την εικόνα της χώρας του στο εξωτερικό, αλλά του δίνει πόντους στο εσωτερικό, όπου αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα πια-, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλε το Σαββατοκύριακο με δηλώσεις του «απέναντι» το σύνολο σχεδόν των ισχυρών της Δύσης! Τι έκανε; Αυτό που όλοι περίμεναν να συμβεί: Έδωσε ο ίδιος την εντολή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να κηρύξει 10 πρεσβευτές δυτικών χωρών, μεταξύ αυτών της Γαλλίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ, «personae non gratae», δηλαδή ανεπιθύμητα πρόσωπα, επειδή απηύθυναν έκκληση για την αποφυλάκιση του αντιπολιτευόμενου Οσμάν Καβαλά. Οπως είναι γνωστό, μια από τις πλέον ενοχλητικές για το ερντογανικό καθεστώς φωνές στη γείτονα, ο Καβαλά, βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017, όντας κατηγορούμενος ότι χρηματοδότησε τις διαδηλώσεις στην Τουρκία το 2013, αλλά και για το ότι ενεπλάκη στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Σε κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν στις 18 Οκτωβρίου οι πρεσβευτές του Καναδά, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ, απηύθυναν έκκληση για μια δίκαιη και ταχεία διευθέτηση της υπόθεσης του Τούρκου εκδότη και μαικήνα Καβαλά. Εντούτοις, ακολούθως κλήθηκαν για εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο μάλιστα έσπευσε να αποκαλέσει τη δήλωσή τους «ανεύθυνη». «Έδωσα την απαραίτητη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών μας και είπα τι πρέπει να γίνει: Αυτοί οι 10 πρεσβευτές πρέπει να κηρυχθούν personae non gratae αμέσως.

Θα το διευθετήσετε αμέσως» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στο Εσκισεχίρ, στη βορειοδυτική Τουρκία, ενώ συμπλήρωσε πως αυτοί οι πρεσβευτές «πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν την Τουρκία», κατηγορώντας τους ταυτόχρονα για «απρέπεια» και τονίζοντας πως «θα πρέπει να φύγουν» από τη χώρα «εάν δεν τη γνωρίζουν πλέον».

Για «απολυταρχική διολίσθηση της τουρκικής κυβέρνησης» έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νταβίντ Σασόλι σε σχέση με τις αποφάσεις της Αγκυρας για τους 10 πρέσβεις που ζήτησαν την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά.

Ειδικότερα, ο Σασόλι σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε πως «η απέλαση 10 πρέσβεων είναι ένδειξη της απολυταρχικής διολίσθησης της τουρκικής κυβέρνησης. Δεν θα τρομάξουμε. Ελευθερία για τον Οσμάν Καβαλά».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα