Τηλεδιάσκεψη Μπάιντεν – Πούτιν για Ουκρανικό και διμερείς σχέσεις

Μέσω προστατευμένης γραμμής βιντεοκλήσης

Περισσότερο από δύο ώρες κράτησαν χθες οι πολυαναμενόμενες συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, συζητήσεις που έγιναν, βέβαια, μέσω τηλεδιάσκεψης και ολοκληρώθηκαν γύρω στις 19.10 ώρα Ελλάδος.
Κατά την έναρξη του διαλόγου οι δύο άνδρες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τζο Μπάιντεν, αντάλλαξαν τους απαραίτητους χαιρετισμούς, με τον Αμερικανό, μάλιστα, να εκφράζει την ελπίδα και για μία διά ζώσης συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του – παρά το ομολογουμένως βαρύ κλίμα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα.

Κεντρικό θέμα συζήτησης, φυσικά, αποτέλεσε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία, ενώ τέθηκαν επίσης στο ψηφιακό τραπέζι του διαλόγου η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας, οι πληγωμένες το διάστημα αυτό διμερείς σχέσεις, καθώς και θέματα περιφερειακής ασφάλειας, μεταξύ των οποίων και η εκρηκτική κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Και με Μακρόν

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αξίζει να σημειωθεί πως η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε με τη χρήση προστατευμένης γραμμής βιντεοκλήσης, η οποία προορίζεται για την επικοινωνία των δύο ηγετών και η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά.

Παράλληλα χθες το απόγευμα έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ επρόκειτο να συνομιλήσει τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, όπως και με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, αφού ολοκληρωθεί η βιντεοδιάσκεψη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μάλιστα ο Λευκός Οίκος υπενθύμισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε με τους ηγέτες των συμμαχικών χωρών την προηγούμενη ημέρα και είχαν συμφωνήσει «να παραμείνουν σε στενή επαφή».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα