Εντολή για κυβέρνηση έλαβε ο διάδοχος του Ζόραν Ζάεφ

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών έχει στη διάθεσή του 20 μέρες για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο νέος αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) των Σκοπίων Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, σε μια τελευταία προσπάθεια να βγάλει τη χώρα από την πολιτική κρίση στην οποία την οδήγησαν οι δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος Στέβο Πεντάροφσκι έδωσε στον μέχρι πρότινος υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ την εντολή να δρομολογήσει τις διαδικασίες προκειμένου να σχηματίσει την κυβέρνησή του. Πλέον, με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος της χώρας, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει στη διάθεσή του 20 ημέρες για να παρουσιάσει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Ο Κοβάτσεφσκι έχει δηλώσει ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει σχηματιστεί και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το σώμα των βουλευτών περί τα μέσα Ιανουαρίου, με τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι να δηλώνει ότι η ψηφοφορία θα προγραμματιστεί πιθανώς για τις 15 ή 16 Ιανουαρίου.

«Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη που έλαβα από την Κεντρική Επιτροπή του SDSM την εμπιστοσύνη να είμαι πρωθυπουργός της μελλοντικής κυβέρνησης. Είναι μια πρόκληση που είμαι έτοιμος να αποδεχτώ και να εργαστώ σκληρά για να δικαιολογήσω την εμπιστοσύνη. Συνεχίζουμε με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για εκλογή νέας ηγεσίας, καθώς και νέων μελών του Κεντρικού και Εκτελεστικού Συμβουλίου του SDSM.

Το SDSM θα αναδιοργανωθεί, θα συνεχίσει να εκδημοκρατίζεται και να εκσυγχρονίζεται. Το κόμμα είναι ανοιχτό για την ένταξη νέων ανθρώπων, που θα χαρακτηρίζονται από γνώση, ειλικρίνεια και προσήλωση στις σοσιαλδημοκρατικές αξίες» έγραψε ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών της χώρας στο facebook.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο νέο κυβερνητικό σχήμα, πέρα από το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της χώρας, το DUI του Αλί Αχμέτι, θα συμμετέχει και το επίσης αλβανικό κόμμα Εναλλακτική, το οποίο θα αναλάβει τρία υπουργεία (Υγείας, Δημόσιας Διοίκησης και Διασποράς). Ο Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι εξελέγη νέος αρχηγός του SDSM στις 12 Δεκεμβρίου, αντικαθιστώντας τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος παραιτήθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και από πρωθυπουργός μετά τη βαριά ήττα του SDSM στις δημοτικές εκλογές τον περασμένο Οκτώβριο. Ο Κοβάτσεφσκι αποτέλεσε επιλογή του Ζάεφ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα