Ταφόπλακα στον EastΜed με την υπογραφή Μπάιντεν

Με non paper το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποιεί στην κυβέρνηση την άρνηση της Ουάσινγκτον να στηρίξει το εγχείρημα

Τίτλοι τέλους και… επίσημα στον στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας αγωγό EastΜed βάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Σωτήρη Σιδέρη, σε άρθρο του στο omegapress, δικαιώνοντας ταυτόχρονα την τουρκική προκλητικότητα.

Η είδηση, που δεν έχει ακόμη διαψευστεί, αποτελεί κόλαφο για τις ελληνικές φιλοδοξίες για σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς ουσιαστικά δικαιώνει τους τουρκικούς κομπασμούς περί μη δυνατότητας να προχωρήσει οποιοδήποτε σχέδιο στην περιοχή δίχως τη συγκατάθεσή της.

Πρόκειται για μια ολέθρια για τη χώρα μας εξέλιξη, που έρχεται λίγους μόλις μήνες μετά τη στρατηγική συμφωνία μας με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της οποίας, παρά τα ανταλλάγματα που δόθηκαν, δεν υπήρξε η παραμικρή διασφάλιση της συνέχισης των εργασιών για τον συγκεκριμένο αγωγό.

Αποκάλυψη

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο Σωτήρης Σιδέρης στο άρθρο του, ένα non paper του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ελληνική κυβέρνηση -με τυπικό, όπως σημειώνεται, αποδέκτη τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του ΥΠΕΞ Γιάννη Σμυρλή– γνωστοποιεί την άρνηση της Ουάσινγκτον να στηρίξει το εν λόγω εγχείρημα.
Παρόμοια non papers, με τη βλαπτική για τα εθνικά μας συμφέροντα θέση της Ουάσινγκτον, έχουν αποσταλεί τόσο στο Τελ Αβίβ όσο και στην Αγκυρα.

Το πλέον όμως σημαντικό, σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, δεν είναι απλά το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν -που κάποιοι επέμεναν να πλασάρουν σχεδόν ως εθνικό ευεργέτη- βάζει τέλος στον αγωγό, αλλά ο λόγος που οι ΗΠΑ επικαλούνται. Δεν είναι η οικονομική βιωσιμότητα του αγωγού και η απροθυμία των αγορών να τον στηρίξουν, όπως στο παρελθόν προσπαθούσε να μας πείσει ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, αλλά η επισήμανση ότι η ιδέα του εν λόγω αγωγού είναι εστία έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.
Oπως υπογραμμίζεται στο άρθρο του Σωτήρη Σιδέρη, ο συγκεκριμένος αγωγός ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία που είχε καταγράψει η ελληνική εξωτερική πολιτική της τελευταίας δεκαετίας.

Επί κυβέρνησης Τραμπ, μάλιστα, το συγκεκριμένο project ήταν υπό την απόλυτη προστασία του Λευκού Οίκου, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να έχει αρμόδιο υπουργό για την παρακολούθησή του.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, το μέγεθος της προδοσίας λίγους μήνες μετά την υπογραφή μιας συμφωνίας από την πλευρά της Ελλάδας, που εκχωρεί τα πάντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέχρι πρότινος χωρίς να ζητήσει τίποτα. Τώρα όμως όχι μόνο δεν πήραμε κάτι επιπλέον, αλλά φαίνεται ότι χάνουμε και το σημαντικότερο όπλο που είχαμε στη γεωπολιτική σκακιέρα: Τον EastMed.

Με τον συγκεκριμένο αγωγό η Ελλάδα είχε επιτύχει δύο επιδιώξεις υπαρξιακής σημασίας για την ίδια μας την επιβίωση: Διέγραφε την Τουρκία από τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, αναβαθμίζοντας παράλληλα την Κύπρο και την Ελλάδα, δηλαδή τον ελληνισμό. Το δεύτερο και το κυριότερο ήταν ότι αυτός ο αγωγός τεκμηρίωνε παγκοσμίως την ενότητα και την αδιάλειπτη γεωγραφική συνέχεια του Ελληνισμού. Από την Κέρκυρα μέχρι την Κερύνεια.
Η εξέλιξη αυτή, λοιπόν, συνιστά μια μέγιστη εθνική ήττα, η οποία πρέπει να αποφευχθεί, έστω και τώρα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα