Ξεκίνησαν σε πολύ βαρύ κλίμα οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας

Οι ΥΦΕΞ δεν αντάλλαξαν ούτε την τυπική χειραψία, ενώ κάθισαν ο ένας απέναντι στον άλλον σε ξεχωριστά (μακρινά) τραπέζια

Ξεκίνησαν χθες το πρωί στη Γενεύη οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, με φόντο την αυξανόμενη ανησυχία για ενδεχόμενη εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και την ώρα που η Μόσχα ζητεί να περιοριστεί η δυτική επιρροή στα σύνορά της.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 08.55 (τοπική ώρα) μεταξύ των υφυπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας Γουέντι Σέρμαν και Σεργκέι Ριαμπκόφ, ενώ αίσθηση προκάλεσε στους δημοσιογράφους, που παρίσταντο για τις πρώτες φωτογραφίες, το γεγονός πως οι επικεφαλής των δύο αποστολών δεν αντάλλαξαν ούτε χειραψία.

Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν κεκλεισμένων των θυρών και διήρκεσαν κάτι περισσότερο από επτά ώρες, ενώ, με βάση τις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την έναρξη της συνάντησης, οι δύο αξιωματούχοι εισήλθαν στην αίθουσα και κάθισαν ο ένας απέναντι στον άλλον σε δύο ξεχωριστά τραπέζια.

Στη συνέχεια ο Ριαμπκόφ και η Σέρμαν στάθηκαν μπροστά από τις σημαίες για την καθιερωμένη φωτογραφία, βάσει του πρωτοκόλλου, ενώ δεν αντάλλαξαν κανενός είδους χαιρετισμό – πανδημικό ή μη.

Ρόλο στο τεταμένο κλίμα ενδεχομένως και να έπαιξαν οι δηλώσεις του Ρώσου παραμονή των συνομιλιών πως δεν αναμένει να ακούσει από την αμερικανική πλευρά μια σαφή θέση αναφορικά με τις ρωσικές προτάσεις, αλλά ούτε και εξηγήσεις για τη στάση της, ενώ παράλληλα εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά την ετοιμότητα των Ηνωμένων Πολιτειών για έναν τέτοιον διάλογο.

Ο Ριαμπκόφ, επίσης, τόνισε πως το ΝΑΤΟ δεν μπορεί πλέον να «απωθήσει» τη Ρωσία σε δευτερεύοντες ρόλους στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική, και πρέπει να επιστρέψει στα όρια του 1997, ενώ η Σέρμαν επανέλαβε τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στις διεθνείς αρχές της κυριαρχίας. «Το ΝΑΤΟ πρέπει να “πακετάρει” και να επιστρέψει στα όρια του 1997» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ριαμπκόφ.

Τέλος, χαρακτήρισε «δύσκολες αλλά πρακτικές» τις πρώτες επαφές και επανέλαβε πως «η Δύση πρέπει να εγκαταλείψει την επέκταση του ΝΑΤΟ».

Την ίδια ώρα το Κίεβο τόνιζε πως τα αιτήματα της Μόσχας δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση διαπραγματεύσεων. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε τις «σημαντικές προσπάθειες που γίνονται για εξεύρεση πολιτικής λύσης» και την «αποφυγή ένοπλης σύγκρουσης» λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου ΝΑΤΟ – Ουκρανίας στις Βρυξέλλες, και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ συζητούσε στη Ρώμη τις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα