Ε.Ε.: Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο

Οι 27 συζήτησαν χθες για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προσεγγίσουν τη Μόσχα

«Σταθεροί και αποφασιστικοί στην υπεράσπιση των αξιών μας». Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που σχολίασε ο Σαρλ Μισέλ μετά το τέλος της άτυπης συνόδου κορυφής των επικεφαλής των κρατών-μελών της Ε.Ε. για τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία.

Λίγο πριν από την έναρξη των συζητήσεων, ο ίδιος έκανε γνωστό πως είχε επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο εξέφρασε την αλληλεγγύη της Ένωσης προς την Ουκρανία και επανέλαβε πως απαιτείται επειγόντως αποκλιμάκωση. Οπως είχε προγραμματιστεί, οι 27 συζήτησαν χθες για τους τρόπους με τους οποίους, μέσα από τη διπλωματία, μπορούν να προσεγγίσουν τη Μόσχα, έχοντας όμως πάντα ανοιχτό το παράθυρο των κυρώσεων σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει μια εισβολή στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις αυτές, που προετοιμάζει ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεννόηση με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο επιβεβαιώθηκε πως αναμένεται να επικεντρωθούν στον χρηματοοικονομικό τομέα, στον τομέα της ενέργειας και στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι σύντομα θα μεταβεί στη Μόσχα για να συναντηθεί στο Κρεμλίνο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Ουσιαστικά, η κατάσταση είναι ίδια με τις προηγούμενες ημέρες. Τα γεγονότα που έδειχναν να προαναγγέλλουν μια αποκλιμάκωση προς το παρόν δεν λαμβάνονται υπόψη με σοβαρότητα. Κατά συνέπεια, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» τόνισε ο Ντράγκι, για να προσθέσει πως η στρατηγική των Ευρωπαίων στη φάση αυτή πρέπει να αποτελείται από δύο στοιχεία:

«Το πρώτο είναι η επιβεβαίωση της ενότητάς μας. Αυτό είναι ίσως το στοιχείο που εντυπωσίασε περισσότερο τη Ρωσία. Το δεύτερο σημείο αφορά τη διατήρηση της σταθερής στρατηγικής μας, που βασίζεται στα αποτρεπτικά μέσα, χωρίς να υπάρξει καμία αδυναμία». «Δεν μπορούμε να απαρνηθούμε τις ιδρυτικές αρχές της Ατλαντικής Συμμαχίας, αλλά συγχρόνως πρέπει να κρατήσουμε την πόρτα του διαλόγου όσο πιο ανοιχτή γίνεται» συνέχισε ο Ντράγκι. «Η διπλωματία δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της κουβέντα» ανέφερε και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας για την κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας κατά τις δηλώσεις που έκανε μαζί με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Πιέτρ Φιάλα. «Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο» κατέληξε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα