Ο Πούτιν αναγνώρισε Ντόνετσκ και Λουχάνσκ

Υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για την ανεξαρτησία των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών και μπορεί να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις

Την ώρα που το σκηνικό της εμφύλιας σύγκρουσης στην επικράτεια του Ντονμπάς περιγράφεται από καθημερινές επιθέσεις, οι αντιμαχόμενες πλευρές καταγγέλλουν συνεχείς παραβιάσεις της εκεχειρίας (που χθες στοίχισαν τη ζωή σε ακόμη έναν άμαχο και δύο στρατιώτες, ενώ προκάλεσαν ζημιές σε θέρμανση και ηλεκτροδότηση) και η παγκόσμια κοινότητα προσπαθεί να κάνει χώρο στη διπλωματία, ο Βλάντιμιρ Πούτιν αναγκάζει τους πάντες να κινηθούν με το δικό του τέμπο. Με ποιον τρόπο; Υπογράφοντας προεδρικό διάταγμα για την αναγνώριση της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ»!

  • Από τη
    Θεανώ Καρούτα

Ξεκινώντας το χθεσινοβραδινό του διάγγελμα ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για την ιστορία της Σοβιετικής Ενωσης και της Ουκρανίας, λέγοντας πως η ανατολική Ουκρανία είναι αρχαία ρωσική γη και αναπόσπαστο μέρος της ρωσικής Ιστορίας.

«Η σύγχρονη Ουκρανία είναι δημιούργημα της σοβιετικής Ρωσίας» είπε ο Πούτιν, ενώ, μεταξύ άλλων, κατήγγειλε τον τρόπο που η μετασοβιετική Ουκρανία συμπεριφέρθηκε στη Ρωσία και τις σχέσεις που έχει αναπτύξει με τις ΗΠΑ, οι οποίες, όπως είπε, έχουν επιβάλει στη χώρα ένα «καθεστώς μαριονέτας». Ταυτόχρονα τόνισε πως η εξέγερση του Μαϊντάν το 2014 υποκινήθηκε από Ουκρανούς ολιγάρχες με την οικονομική ενίσχυση των ΗΠΑ.
Φυσικά, ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκάλεσε αναταράξεις, παρά το γεγονός πως δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η Κρατική Δούμα πριν από έξι ημέρες είχε καλέσει τον Πούτιν να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις αποσχισθείσες επαρχίες.

Λίγο πριν από την ανακοίνωση, που περίμενε σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού εξέφρασε τη γνώμη πως οι δύο δημοκρατίες πρέπει να αναγνωριστούν, ενώ και οι ηγέτες τους ζήτησαν από τον Πούτιν να προχωρήσει με την αναγνώρισή τους.

Στην πραγματικότητα αυτό δεν θα άλλαζε πολλά για την καθημερινότητα των ρωσόφωνων, κατά κύριο λόγο, πολιτών των δύο περιοχών, ωστόσο σε στρατηγικό επίπεδο θα άνοιγε τον δρόμο για να αποστείλει -ανοιχτά πλέον- η Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις και στις δύο περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει από την Ουκρανία.

Το έδαφος, πάντως, είχε προετοιμαστεί από νωρίς. Ο Ρώσος πρόεδρος συγκάλεσε χθες εκτάκτως συνεδρίαση του Ρωσικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, με διευρυμένη σύνθεση, μετά τις αναφορές της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας της χώρας (FSB) πως μία οβίδα από το ουκρανικό έδαφος κατέστρεψε συνοριακό φυλάκιο στη ρωσική περιοχή Ροστόφ.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκπρόσωπος Τύπου του ουκρανικού στρατού αρνήθηκε πως εξαπολύθηκαν πυρά πυροβολικού κατά του ρωσικού συνοριακού φυλακίου και έκανε λόγο για πράξη ρωσικής παραπληροφόρησης.

«Δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε να παράγουν ψευδείς πληροφορίες, αλλά επιμένουμε στο ότι δεν βάλλουμε κατά πολιτικών υποδομών ή κατά του Ροστόφ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάβλο Κοβαλτσούκ, προσθέτοντας ότι «δεν εξαπολύθηκαν πυρά εναντίον των μονάδων κατοχής» της Ρωσίας.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Στο μεταξύ, οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Ουκρανία άλλαξαν και τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου. Έτσι σήμερα στις 09.30 συνεδριάζει εκτάκτως, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Προφανώς στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα σταθμιστούν οι συνέπειες που θα έχει στον ενεργειακό τομέα η κρίση που μαίνεται στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα