Ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να έχει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με κεντρικό θέμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ίδια ώρα που φαίνεται να ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο της έντασης ανάμεσα -και- στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον!

Χθες βράδυ ο Λευκός Οίκος εξέφραζε τη «μεγάλη ανησυχία» του πως η Κίνα θα μπορούσε να στείλει στη Ρωσία στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσει στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η Μόσχα κατά της Ουκρανίας!

Σημείωσε, δε, ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν θα είναι ευθύς και διατεθειμένος να ασκήσει κριτική στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ κατά την επικοινωνία των δυο ηγετών. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σχολίαζε με νόημα ότι το γεγονός πως η Κίνα δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας «λέει πολλά».

Την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιγιάν διαμήνυε, από την πλευρά του, πως η Κίνα προωθεί όσο μπορεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες, καταβάλλει προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση της κρίσης και παράλληλα επέμενε πως το Πεκίνο θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στο ζήτημα.

Τόνισε, επίσης, δίχως να μασά τα λόγια του, πως εκείνοι που θα πρέπει τώρα να αναλογιστούν προσεκτικά τις ευθύνες και τον ρόλο τους είναι οι «εμπνευστές», όπως τους χαρακτήρισε, της κρίσης στην Ουκρανία. Κι ως εκ τούτου οφείλουν να αναλάβουν με ειλικρίνεια τις ευθύνες τους και, αντί να κατηγορούν άλλους, να λάβουν πρακτικά μέτρα ώστε να εκτονωθεί η κρίση.

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για την επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικότερα συνδέεται άμεσα με την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία, σχολίαζε με νόημα ο Ζάο Λιγιάν, τονίζοντας ότι η θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι δίκαιη και ότι οι χώρες που θα έπρεπε να «αισθάνονται άβολα» είναι οι χώρες εκείνες που νομίζουν πως, επειδή έχουν κερδίσει τον Ψυχρό Πόλεμο, μπορούν να επιβληθούν της παγκόσμιας κοινότητας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα