Τελεσίγραφο Πούτιν: Μόνο σε ρούβλια η πληρωμή του αερίου

Διεμήνυσε στους ξένους αγοραστές να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες, αλλιώς κλείνουν οι στρόφιγγες

Ένα σαφέστατο τελεσίγραφο, που δεν επιδέχεται παρερμηνεία, απηύθυνε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Δύση, υπογράφοντας διάταγμα που προβλέπει πληρωμές σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Ρώσος πρόεδρος διεμήνυσε πως οι ξένοι αγοραστές ρωσικού φυσικού αερίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες και να πληρώνουν μέσω αυτών από σήμερα κιόλας!

«Αν δεν γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν» πρόσθεσε, και τώρα μένει να διευκρινιστεί τι ακριβώς θα σημάνει αυτή η κίνηση από πλευράς Μόσχας.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους επεσήμανε ακόμη πως το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας σε ευρώ -στο πλαίσιο των κυρώσεων της Δύσης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- σημαίνει ότι ορισμένες από τις παραδόσεις φυσικού αερίου έχουν γίνει δωρεάν.

Συγκεκριμένα, το διάταγμα καθορίζει τον μηχανισμό που θα χρησιμοποιούν οι αγοραστές για να μεταφέρουν ξένο νόμισμα σε έναν ειδικό λογαριασμό σε ρωσική τράπεζα, η οποία στη συνέχεια θα στέλνει ρούβλια πίσω στον αγοραστή για να πληρώσει για το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η αλλαγή αυτή έχει στόχο να ενισχύσει την εθνική κυριαρχία της Ρωσίας, η οποία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε όλα τα συμβόλαια. Με βάση το διάταγμα, οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικούς λογαριασμούς στην τράπεζα Gazprombank για το φυσικό αέριο που εισάγουν.

Ο ξένος αγοραστής θα καταθέτει συνάλλαγμα σε έναν ειδικό λογαριασμό, αποκαλούμενο «λογαριασμός Κ». Η Gazprombank στη συνέχεια θα αγοράζει ρούβλια για λογαριασμό του και θα τα μεταφέρει σε άλλον «ειδικό λογαριασμό Κ». Κατόπιν, η τράπεζα θα μεταφέρει τα ρούβλια από τον «λογαριασμό Κ» του ξένου αγοραστή στους λογαριασμούς της Gazprom. Η Gazprombank μπορεί να ανοίξει τέτοιους λογαριασμούς, χωρίς να απαιτείται η παρουσία εκπροσώπου του ξένου αγοραστή.

Οι αντιδράσεις ήρθαν άμεσα από τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Γερμανία και η Γαλλία απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων και τονίζοντας πως ο ελιγμός ισοδυναμεί με «εκβιασμό».

Πιο αισιόδοξος ο Μάριο Ντράγκι σχολίασε πως η Ιταλία δεν αναμένει διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δείχνοντας πως πιστεύει ότι η Μόσχα θα υπαναχωρήσει από το αίτημα για πληρωμή σε ρούβλια.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε επαναλάβει πως η χώρα του παραμένει προσηλωμένη σε όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμβάσεις φυσικού αερίου, ενώ η Gazprom -σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας «Kommersant»- εξέταζε τις επιλογές της για να σταματήσει τις προμήθειες αερίου σε «μη φιλικές» χώρες, καθώς και τις πιθανές συνέπειες από μια τέτοια διακοπή.

Πάντως, χθες, φάνηκε πως ο «πόλεμος» μεταφέρεται και σε άλλους τομείς, καθώς η Κομισιόν πραγματοποίησε αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις σε εγκαταστάσεις της ρωσικής Gazprom στη Γερμανία, βάσει υποψιών για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού, με στόχο την αύξηση των τιμών, όπως έγινε γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα