Ανατράπηκε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν – Τα ηνία στη Μουσουλμανική Eνωση

Εντονότατη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα προκαλούν οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο Πακιστάν των 225.000.000 κατοίκων, μία από τις πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου, τα ηνία της οποίας -όπως όλα δείχνουν- ενδεχομένως να αναλάβει ο ηγέτης της Πακιστανικής Μουσουλμανικής Ενωσης (PML-N) Σεχμπάζ Σαρίφ, μετά την ανατροπή του 69χρονου πρωθυπουργού Ιμρα Χαν.

Επειτα από πολλές εβδομάδες, στη διάρκεια των οποίων η χώρα γνώρισε ακόμη μια έντονη πολιτική περιδίνηση στη σύγχρονη Ιστορία της, κι έπειτα από τις αποχωρήσεις εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού, που του χρέωσαν τη μεγάλη επιδείνωση της οικονομίας, ο Ιμρα Χαν ανατράπηκε την Κυριακή χάνοντας την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο.

Η πρόταση μομφής, μάλιστα, όπως ανακοίνωσε σχετικά ο ασκών καθήκοντα προέδρου της Βουλής Σαρντάρ Αγιάζ Σαντίκ ψηφίστηκε θετικά από τους 174 εκ των 342 βουλευτών. Πρακτικά, λοιπόν, ο Χαν λογίζεται πλέον ως πρώην πρωθυπουργός, ενώ το Κοινοβούλιο καλείται πλέον να εκλέξει -σήμερα, όπως έχει προγραμματιστεί- τον διάδοχό του, αλλά και τη νέα κυβέρνηση του Πακιστάν.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο Χαν επιχείρησε να παρακάμψει τα οριζόμενα από το Σύνταγμα της χώρας, προσφεύγοντας στον πρόεδρο της δημοκρατίας και πολιτικό του σύμμαχο για κήρυξη διάλυσης του Κοινοβουλίου και διεξαγωγή νέων εκλογών πριν γίνει ψηφοφορία δυσπιστίας στην πακιστανική Βουλή, ώστε να την αποφύγει.

Εντούτοις, η αντιπολίτευση προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν, το οποίο έκρινε την όλη διαδικασία ως αντισυνταγματική, αποκατέστησε τη Βουλή και διέταξε την ψηφοφορία, που οδήγησε τελικώς στην αποχώρηση του Χαν. Την ώρα που ο Ιμρα Χαν, διάσημος παίκτης του κρίκετ που οδήγησε την εθνική ομάδα του Πακιστάν στη μοναδική της νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο το 1992 και ο οποίος έγινε πρωθυπουργός το 2018, αποτελεί πια πολιτικό παρελθόν, το ενδιαφέρον των αναλυτών στρέφεται στον 70χρονο Σεχμπάζ Σαρίφ, ο οποίος, εάν ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, θα μπορεί να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο έως τον Οκτώβριο του 2023, οπότε θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο Σαρίφ, αδελφός του πρώην Πακιστανού πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ -σε αντίθεση με τον Ναουάζ-, απολαμβάνει την αποδοχή του στρατού της χώρας, που παραδοσιακά ελέγχει την εξωτερική και την αμυντική πολιτική. Βαριά σκιά ρίχνει πάντα στο βιογραφικό του, βέβαια, η σύλληψή του και η απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο Σαρίφ φυλακίστηκε εν αναμονή της δίκης του για την υπόθεση, αλλά στις 14 Απριλίου 2021 το ανώτατο δικαστήριο της Λαχώρης τον άφησε ελεύθερο με εγγύηση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα