Φοβάται την ήττα ο Μακρόν

Τα γκάλοπ τού δίνουν προβάδισμα στον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία, αλλά πάντα υπάρχει η περίπτωση λάθους…

«Μακρόν: Αγάπη μου, ξέχασα την Αριστερά!» Με τον τίτλο αυτόν στο πρωτοσέλιδό της κυκλοφόρησε χθες η ιστορική γαλλική εφημερίδα «Libération», η οποία στον α’ γύρο των εκλογών στη Γαλλία στήριξε την υποψηφιότητα του Ζαν-Λικ Μελανσόν. Του ανθρώπου που κατάφερε να συγκεντρώσει το 21,9% των ψήφων. Του ανθρώπου στην εκλογική δεξαμενή του οποίου ο Εμανουέλ Μακρόν «ποντάρει» πια όλα του τα… λεφτά, προκειμένου να καταφέρει να επικρατήσει της Μαρίν Λεπέν στον β’ γύρο και να παραμείνει ο ένοικος του Ελιζέ.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν έμεινε μόνος. Eίναι ο έσχατος εγγυητής του συστήματος. Τόσο του γαλλικού όσο και του ευρωπαϊκού και διεθνούς συστήματος» έγραφε την Τετάρτη στην ισπανική «El Pais» ο Ενρίκ Γκονθάλεθ, ο οποίος ουσιαστικά δεν έκανε τίποτε άλλο από το να αποτυπώσει το αυτονόητο. Τι κι αν ο Γάλλος πρόεδρος προηγείται στις δημοσκοπήσεις; Με βάση την τελευταία προβλέπεται να είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου, εξασφαλίζοντας το 53% των ψήφων απέναντι στη Μαρίν Λεπέν.

Εντούτοις, το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν έχει διδάξει πως οι σφυγμομετρήσεις ενδεχομένως να πέσουν έξω.

«Κάθιδρος», λοιπόν, ο Μακρόν πολλαπλασιάζει τις δημόσιες ομιλίες και εμφανίσεις του στη γαλλική περιφέρεια, επιχειρώντας να επικοινωνήσει στη λαϊκή βάση το πρόγραμμά του, αλλά και επισημαίνοντας πως «αυτή η εκλογή είναι επίσης ένα δημοψήφισμα για την Ευρώπη. Η υποψήφια της Ακρας Δεξιάς προτείνει ένα εθνικιστικό πρόγραμμα, το οποίο δεν έχει σχέση με τον πατριωτισμό».

Η μεγάλη προεκλογική συγκέντρωσή του στο Στρασβούργο είχε βέβαια μπόλικη δόση… Αριστεράς, ενώ δεν δίστασε να ρίξει λεκτικές γέφυρες και στους Σοσιαλιστές, θυμίζοντας τη φράση του Φρανσουά Μιτεράν, που έλεγε το 1995 στο Ευρωκοινοβούλιο πως «ο εθνικισμός σημαίνει πόλεμο». Την ώρα πάντως που η Λεπέν συνεχίζει -δίχως να τη βαραίνει το άγχος- τη δική της εκστρατεία, ενδιαφέρον είχε χθες η ηλεκτρονική διαβούλευση, μέσω της κομματικής πλατφόρμας Popular Action, στην οποία κάλεσε τους ψηφοφόρους του ο Μελανσόν.

Ο λόγος για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, στο πλαίσιο της οποίας οι ψηφοφόροι της Αριστεράς θα κληθούν εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών να επιλέξουν αν επιθυμούν ψήφο στον Μακρόν, λευκή ψήφο ή αποχή, δίχως να προσφέρεται η επιλογή «Μαρίν Λεπέν».

Παρ’ όλα αυτά, ο Μελανσόν, σε σχετική επιστολή του, διευκρίνιζε πως το αποτέλεσμα της διαβούλευσης «δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως οδηγία που δίνεται σε οποιονδήποτε».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα