Νέα φωτιά! Στο κατώφλι του ΝΑΤΟ η Φινλανδία, απειλεί η Ρωσία

Ντμίτρι Πεσκόφ: «Η διεύρυνση και η προσέγγιση της συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστούν τον κόσμο πιο ασφαλή». Επικροτεί ο Ζελένσκι

Ακόμα μια σπίθα ανησυχίας άναψε χθες η Μόσχα στην Ευρώπη, καθώς αντέδρασε άμεσα μπροστά στην όλο και πιο κοντινή προοπτική ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Το Κρεμλίνο δεν μάσησε τα λόγια του, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «μια ριζική αλλαγή» στην εξωτερική πολιτική της χώρας, στην οποία η Ρωσία θα απαντήσει, καθώς συνιστά απειλή. «Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστούν τον κόσμο πιο ασφαλή» δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων. Νωρίτερα, ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσαν έτοιμοι να αφήσουν την επί σειρά ετών ουδετερότητά τους, τασσόμενοι υπέρ μιας ένταξης και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση στην Ατλαντική Συμμαχία.

«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικοτεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια» σχολίασε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε την ετοιμότητα του Σάουλι Νιινίστο και της Σάνα Μάριν να υποβάλουν αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον Φινλανδό πρόεδρο. Γεγονός είναι πως η Φινλανδία έχει εξετάσει πολύ σοβαρά τα υπέρ και τα κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια, ο πόλεμος στην Ουκρανία όμως έδρασε καταλυτικά, καθώς ανησυχεί ιδιαίτερα τη χώρα που πολέμησε δύο πολέμους με τη Ρωσία μεταξύ 1939 και 1944, αποκρούοντας μια απόπειρα εισβολής, αλλά χάνοντας περίπου το 10% του εδάφους της στην επακόλουθη ειρηνευτική συμφωνία.

Επιπλέον, η ταχεία στροφή της Φινλανδίας προς το ΝΑΤΟ είναι πιθανό να συμπαρασύρει και τη γειτονική Σουηδία. Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας αναμένεται να αποφασίσουν την Κυριακή για μια ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ, τα φινλανδικά ΜΜΕ έγραφαν ήδη από χθες πως η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου από σήμερα, ως αντίποινα για την απόφαση του Ελσίνκι. Εάν διακοπεί το ρωσικό φυσικό αέριο, θα προκαλούνταν μεγάλα προβλήματα στη βιομηχανία και την παραγωγή τροφίμων, ανέφεραν τα δημοσιεύματα. Την ίδια ώρα, υπέρ της φινλανδικής ένταξης στο ΝΑΤΟ τάχθηκαν οι ΗΠΑ, ενώ ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως «εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη».

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι εξαπέλυσαν χθες μπαράζ έμμεσων αλλά και ευθέων απειλών και προειδοποιήσεων, λέγοντας πως η αυξανόμενη στρατιωτική υποστήριξη που χορηγείται στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα