Γαλλικές εκλογές: Ήττα Μακρόν, που έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή

Εκτινάχθηκε η δύναμη της Λεπέν, κερδισμένος και ο Μελανσόν

Πολιτικός… όμηρος της αντιπολίτευσης είναι και επισήμως από χθες ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μετά το ηχηρό ράπισμα της κάλπης των βουλευτικών εκλογών, καλείται στη δεύτερη θητεία του ως πρόεδρος της Γαλλίας να πορευτεί σε ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό σκηνικό, καθώς η Εθνοσυνέλευση δεν του ανήκει!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, το κόμμα του, η παράταξη Ensemble!, χάνει την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα γαλλική Βουλή, με αποτέλεσμα να απαιτούνται συμπράξεις και σύναψη συμμαχιών προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει για την επόμενη πενταετία. Η αριστερή συμμαχία Nupes του Ζαν-Λικ Μελανσόν από χθες έγινε και επίσημα το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στη νέα Εθνοσυνέλευση, ενώ τις εντυπώσεις έκλεψε η Μαρίν Λεπέν, που φαίνεται να πενταπλασιάζει τον αριθμό των βουλευτών της, ξεπερνώντας το όριο των 15 βουλευτών, συνεπώς σχηματίζει κοινοβουλευτική ομάδα – για δεύτερη φορά στην ιστορία του κόμματός της, έπειτα από το μακρινό 1986! Επονται οι Ρεπουμπλικάνοι, οι εκπρόσωποι δηλαδή της παραδοσιακής γκολικής Δεξιάς, που και αυτοί με μικρότερη κοινοβουλευτική παρουσία αναμένεται να διαδραματίσουν ρόλο ρυθμιστή την επόμενη μέρα.

Πάντα βάσει των εκτιμήσεων των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων, το Ensemble! του Μακρόν θα εκλέξει 200-260 βουλευτές, παραμένοντας μακριά από τον στόχο των 289 βουλευτών (επί συνόλου 577), που θα χάριζε στον Γάλλο πρόεδρο και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η αριστερή συμμαχία Nupes του Μελανσόν εκτιμάται ότι θα εκλέξει 150-200 βουλευτές, ενώ ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν αναμένεται να εκλέξει 60-100 βουλευτές. Τέλος, οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται πως εκλέγουν 60-70 βουλευτές στη νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως η αποχή δήλωσε ξανά… παρούσα, καθώς κυμάνθηκε γύρω στο 54%, αυξημένη κατά μία μονάδα σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Τα πράγματα θα μπορούσαν βέβαια να πάνε ακόμη χειρότερα για τον Μακρόν. Τελικώς μάλλον παρηγορητικά λειτουργεί το γεγονός ότι η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κατάφερε να εκλεγεί στην περιφέρειά της, κάτι που δεν συνέβη στις περιπτώσεις της υπουργού Υγείας Μπριζίτ Μπουργκινιόν, του πρώην υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και του προέδρου της Εθνοσυνέλευσης Ρισάρ Φεράν, που δεν επανεξελέγησαν.

«Οι έδρες που εξασφαλίζουμε είναι λιγότερες από όσες ελπίζαμε. Οι Γάλλοι δεν μας έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία» δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ, ενώ ο Μελανσόν τόνιζε: «Πάνω απ’ όλα πρόκειται για μια εκλογική ήττα του Μακρόν». «Ο λαός αποφάσισε να στείλει μια ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα του Εθνικού Συναγερμού στην Εθνοσυνέλευση» είπε η Λεπέν, υπογραμμίζοντας πως στόχος της είναι να ενώσει όλους τους «πατριώτες» όχι μόνο από τη Δεξιά αλλά και από την Αριστερά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα