Στην πρέσα ο Μακρόν για συνεργασία με τη Λεπέν

Αναζητεί τρόπο πολιτικής συνεννόησης, παρότι στο διάγγελμά του βροντοφώναξε «όχι» σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Σε έντονη πολιτική περιδίνηση έχει εισέλθει η Γαλλία, μετά το κλείσιμο της κάλπης του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα, καθώς το αποτέλεσμά τους και κυρίως η σύνθεση της νέας Εθνοσυνέλευσης κατέδειξαν πως τελικά ο… βασιλιάς Μακρόν είναι γυμνός!

Με το κόμμα του να μην καταφέρνει να συγκεντρώσει τον «μαγικό» αριθμό των 289 εδρών, γεγονός που θα του εξασφάλιζε αυτοδυναμία στη Βουλή και κυρίως θα του έλυνε τα χέρια ώστε να προωθήσει την ακραία νεοφιλελεύθερη ατζέντα του, η λαϊκή εντολή ανέδειξε σε ρυθμιστές τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ειδικά εκείνο της Μαρίν Λεπέν, το οποίο ενδεχομένως (στο εγγύς μέλλον;) να αποτελέσει τον εταίρο, επί της ουσίας όμως… ελεγκτή του, στην πορεία προς τα εμπρός. Άλλωστε, η έλλειψη επικοινωνίας σε ιδεολογικό επίπεδο με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, του οποίου η παράταξη τερμάτισε δεύτερη στην εκλογική κούρσα, θεωρείται ήδη τεράστιο -αν όχι ανυπέρβλητο- εμπόδιο για οποιοδήποτε είδος συνεργασίας.

Πιέσεις

Μπορεί λοιπόν την Τετάρτη στο πολυαναμενόμενο διάγγελμά του ο Γάλλος πρόεδρος να μίλησε για διεύρυνση της προεδρικής πλειοψηφίας με συμβιβασμούς και ταυτόχρονα να είπε «όχι» σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όμως τα πράγματα ίσως εξελιχθούν διαφορετικά, καθώς ήδη στο εσωτερικό του κόμματός του φέρεται ότι δέχεται «εντονότατες πιέσεις για σύμπραξη με τη Μαρίν Λεπέν». On camera, πάντως, σε πρώτη φάση κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να ξεκαθαρίσουν αν και κατά πόσο είναι διατεθειμένες να αναλάβουν μερίδιο ευθύνης αναφορικά με τη διακυβέρνηση της χώρας. «Με εκλέξατε τον Απρίλιο επί τη βάσει ενός ξεκάθαρου προγράμματος» δήλωσε ο Mακρόν, ο οποίος, αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές, ανέφερε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τις σημαντικές πολιτικές διαφορές που αναδείχθηκαν, ούτε όμως και το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό αποχής.
Υποκρινόμενος συγχρόνως πως δεν… καταλαβαίνει, το γεγονός δηλαδή πως το λαϊκό μήνυμα εστάλη λόγω της αγριότητας των πολιτικών του επιλογών και των συνεπειών που είχαν σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, ο Μακρόν με ύφος «ενωτικό» ανέφερε ότι, όπως σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν υπάρχει στη Γαλλία απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενός κόμματος, συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος πολιτικής συνεννόησης.

Κατηγορείται για βιασμούς ελληνικής καταγωγής υφυπουργός

Μια ελληνικής καταγωγής Γαλλίδα υφυπουργός της κυβέρνησης Μακρόν έρχεται να προστεθεί στα ήδη αμέτρητα προβλήματα του Γάλλου προέδρου, καθώς σε βάρος της κατατέθηκαν δύο μηνύσεις για βιασμό. Δύο Γαλλίδες κατήγγειλαν -τον Μάιο η μια και τον Ιούνιο η άλλη- τη 46χρονη, γεννημένη στη Σπάρτη, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, γιατρό γυναικολόγο και από τον Μάιο μέλος της κυβέρνησης Μακρόν. Οι καταγγελίες, οι οποίες φαίνεται ότι αφορούν την περίοδο που η Ελληνογαλλίδα υφυπουργός δεν ήταν στην πολιτική και ασκούσε την ιατρική, κάνουν λόγο για «βιασμό», με την Εισαγγελία του Παρισιού που ασχολείται με την υπόθεση να σημειώνει ότι εξετάζονται «σε ιατρικό πλαίσιο». Σύμφωνα με το περιοδικό «Marianne», που αποκάλυψε το θέμα, το οποίο έχει προκαλέσει σάλο στη Γαλλία, οι πράξεις οι οποίες της προσάπτονται διαπράχθηκαν στο πλαίσιο της άσκησης του επαγγέλματός της ως γυναικολόγου το 2016 και προς το παρόν εξετάζεται αν και κατά ποσό είναι βάσιμες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα