Προκλητικά φιλότουρκη η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας

Πόντιος Πιλάτος η Μπέρμποκ, ζήτησε να τα βρουν Αθήνα και Αγκυρα

Παρά το ρητορικό περιτύλιγμα με τα καλά λόγια για τη χώρα μας, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται από χθες την Ελλάδα έβαλε ουσιαστικά στο ίδιο «τσουβάλι» Αθήνα και Αγκυρα, δείχνοντας πως το Βερολίνο δεν διατίθεται να χαλάσει τις σχέσεις του με τη γείτονα, αλλά ούτε και την… καρδιά του Ερντογάν. «Τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με συνομιλίες, όχι με κλιμάκωση της έντασης» αναμένεται λοιπόν να είναι το μήνυμα της Αναλένα Μπέρμποκ στην Αγκυρα, σύμφωνα με δήλωση της ίδιας εν όψει των επισκέψεών της σε Ελλάδα και Τουρκία.

Στην ίδια δήλωση η Μπέρμποκ περιγράφει την Ελλάδα ως «έναν από τους πιο στενούς εταίρους» της Γερμανίας στην Ευρώπη και κάνει λόγο για «τεράστιο έργο» της Ελλάδας στη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και την υποδοχή προσφύγων, τονίζοντας ότι αυτό το έργο «αξίζει όλη μας την αλληλεγγύη».

Συνομιλίες

Αναφερόμενη στην ασφάλεια στη Μεσόγειο, η Αναλένα Μπέρμποκ υπογράμμισε ότι θα αποτελέσει σημαντικό θέμα στις συνομιλίες που θα έχει ακολούθως στην Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα. «Το μήνυμά μας επίσης εκεί θα είναι: τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με συνομιλίες, όχι με κλιμάκωση της έντασης» τόνισε, σημειώνοντας πως «η Τουρκία είναι απαραίτητος εταίρος και συνδέεται με τη χώρα μας όσο καμία άλλη χώρα. Η καρδιά εκατομμυρίων ανθρώπων χτυπά και για τις δύο χώρες. Για αυτό είναι για εμένα σημαντικό να μην απομακρυνθούμε πολιτικά περισσότερο». Τέλος, αν και στάθηκε στις ναζιστικές θηριωδίες που έγιναν στην πατρίδα μας, δεν έκανε βέβαια καμία αναφορά στο καυτό θέμα των αποζημιώσεων. «Σε πολλούς Γερμανούς η Ελλάδα είναι πολύ οικεία ως προορισμός διακοπών, αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν το μέγεθος της ευθύνης που βαρύνει τη Γερμανία εξαιτίας των αποτρόπαιων πράξεων που διέπραξε εκεί η ναζιστική κατοχή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» σημείωσε και τόνισε πως «για μένα είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή – γιατί αυτή είναι η προϋπόθεση για ένα καλό κοινό μέλλον».

Επιτέλους! Απάντηση Μητσοτάκη στις προκλήσεις του Ερντογάν

Μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν να εστιάσει την προσοχή του στην τουρκική οικονομία, αντί να αναβιώνει οθωμανικές, αναθεωρητικές φαντασιώσεις, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN, όπου προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πάντα θα κάνει ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. «Αυτό απλούστατα είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς» τόνισε.

Υπογραμμίζοντας ότι η γεωγραφία έχει ορίσει Ελλάδα και Τουρκία να συνυπάρχουν, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για υποχρέωση να λυθούν οι διαφορές με την Τουρκία, τονίζοντας όμως ότι υπάρχει μόνο ένα σύνολο κανόνων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί: το Διεθνές Δίκαιο.

«Ναι, έχουμε παρατηρήσει σειρά προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας τον περασμένο μήνα, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα υπηρετούσε πολύ καλύτερα τους Τούρκους πολίτες εάν εστίαζε την προσοχή του στην αναζωογόνηση της τουρκικής οικονομίας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, αντί να αναβιώνει νεο-οθωμανικές, αναθεωρητικές φαντασιώσεις» είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

«Πρέπει, λοιπόν, να καθίσουμε», συνέχισε, «να συνομιλήσουμε ως υπεύθυνοι ενήλικες», συμπληρώνοντας πως δεν πρέπει η εξωτερική πολιτική να χρησιμοποιείται για να τροφοδοτούνται εθνικά πάθη. «Αυτή είναι μια ανεύθυνη τακτική» είπε χαρακτηριστικά.

Μήνυμα πολιτικής σταθερότητας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ίδια συνέντευξη επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023, στη λήξη της κυβερνητικής θητείας, τονίζοντας πως είναι σημαντικό σε αυτούς τους καιρούς να στείλουμε μήνυμα πολιτικής σταθερότητας και πολιτικής προβλεψιμότητας. Σχολιάζοντας ότι η Ιταλία βυθίζεται σε πολιτική κρίση, ο πρωθυπουργός είπε πως η Ελλάδα έχει μια σταθερή κυβέρνηση και απέδωσε σε αυτόν τον παράγοντα το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έχουν καλύτερη απόδοση κατά 30 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τα ιταλικά ομόλογα. «Μολονότι έχουμε υψηλότερο χρέος, έχει πολύ ιδιόμορφα χαρακτηριστικά» είπε και συνέχισε ότι δεν θα έκανε ποτέ συμβιβασμούς ως προς την πολιτική σταθερότητα για να αποκομίσει βραχυπρόθεσμο πολιτικό κέρδος. «Δεν είναι αυτός ο σωστός τρόπος διακυβέρνησης μιας χώρας. Και νομίζω ότι ένας από τους λόγους που οι αγορές επιβραβεύουν την Ελλάδα είναι διότι είμαστε υπεύθυνοι από θεσμικής πλευράς» συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ακόμη ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί, λέγοντας ότι διοχετεύει τα υπερκέρδη σε έναν μηχανισμό που επιδοτεί τους λογαριασμούς ρεύματος και προσπαθώντας να διατηρήσει λογικά επίπεδα τις ανατιμήσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα τις τιμές του ρεύματος ,για τις οποίες, όπως είπε πως, θα «απορροφήσουμε έως και το 90% της αύξησης των τιμών του ρεύματος σε σύγκριση με την τιμή βάσης που ίσχυε, ας πούμε, πριν από δύο χρόνια». Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η κυβέρνησή του είναι σε θέση να το κάνει αυτό, γιατί «η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ουσιαστικά καλύτερες επιδόσεις από ό,τι αναμενόταν». «Τα πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, και αυτό μας δίνει κάποιο δημοσιονομικό χώρο» ισχυρίστηκε.

Μήνυμα Δένδια από τη Λευκωσία: Δεν θα μπούμε σε μια αέναη ανταλλαγή επιστολών με την Τουρκία

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δαπανά τον χρόνο της σε μια αέναη ανταλλαγή επιστολών με την Τουρκία, διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις χθεσινές εξαγγελίες Τσαβούσογλου για νέα επιστολή στα Ηνωμένα Εθνη που θα περιγράφει τις τουρκικές θέσεις.

Οπως υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα έχει ήδη απαντήσει και η τελευταία ελληνική επιστολή είναι εξαιρετικά επαρκής για το σύνολο των επιχειρημάτων. «Εάν, βεβαίως, η τουρκική πλευρά προσκομίσει κάποιο καινούργιο επιχείρημα, το οποίο χρήζει απάντησης, αυτό θα απαντηθεί» διευκρίνισε, σημειώνοντας ωστόσο πως όπως νομίζει «ό,τι έχει να λεχθεί έχει λεχθεί γι’ αυτά τα πράγματα».

Τα παραπάνω είπε ο υπουργός Εξωτερικών στις κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, τον οποίο συνάντησε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λευκωσία. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται πάντα σε διαρκή και στενό συντονισμό, «ιδιαίτερα υπό το κράτος της απειλής απόπειρας δημιουργίας νέων τετελεσμένων τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα, παρά το Διεθνές Δίκαιο και παρά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS». Θύμισε μάλιστα ότι οι σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης ισχύουν, και Ελλάδα και Κύπρος αναμένουν η Τουρκία να συμμορφωθεί με αυτές τις αποφάσεις. Οπως τόνισε πάντως, πέραν του Κυπριακού, για το οποίο για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε την προσήλωση της χώρας μας σε λύση που βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απορρίπτοντας κάθε σκέψη για «δύο κράτη», συζήτησε με τον ομόλογό του και για τις ευρύτερες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ενημέρωση

Οπως χαρακτηριστικά είπε, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και επί του εδάφους.

Νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας είχε γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Σε σχετικό tweet του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε: «Κύπρος και Ελλάδα επιμένουμε στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Βασικός πυλώνας διασφάλισης της ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή μας. Με τον φίλο ΥΠΕΞ συζητήσαμε τις ενέργειες που απαιτούνται για αντιμετώπιση του τουρκικού αναθεωρητισμού σε Κύπρο και Αιγαίο».

Κύπρος: Ηττοπαθής προσέγγιση στις τουρκικές γεωτρήσεις

Η γεώτρηση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο (που ανήγγειλε με το νέο γεωτρύπανο «Abdulhamid Han») θα γίνει και θα είναι προκλητική, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης. Σε μια μάλλον ηττοπαθή προσέγγιση, που σαφώς εκπορεύεται από την καταστρατήγηση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας – Κύπρου, ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγαλονήσου είπε πως «δεν μπορεί αυτό να αποτραπεί, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντιμετωπίσει την πρόκληση διά της διπλωματικής οδού».

Με άλλα λόγια, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου διαβεβαίωσε όχι μόνον την τουρκική πλευρά αλλά και τους συνομιλητές της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς για μια «χαλαρή» αντίδραση του Ελληνισμού έναντι των νέων τουρκικών προκλήσεων.

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Κασουλίδη: «Οι παράνομες ενέργειες θα εκθέσουν ακόμη μία φορά την Τουρκία». Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είπε, επίσης, ότι όλες αυτές οι ενέργειες συσσωρεύονται και όταν θα έρθει η ώρα του λογαριασμού, η ώρα που θα προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις λύσης, θα είναι και η ώρα του απολογισμού για την Τουρκία.

Οσον αφορά το σημείο όπου θα γίνει η τουρκική γεώτρηση, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του, αυτό θα επιλεγεί από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν μεταξύ τριών – τεσσάρων επιλογών. Αν και είναι σαφές ότι στη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια συζητήθηκαν τρόποι αντίδρασης στις επερχόμενες -και προαναγγελθείσες-τουρκικές προκλήσεις, όταν η αφετηρία είναι αυτή της παθητικής αποδοχής, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί κανείς ποια ακριβώς θα είναι η συνέχεια. Ακόμη μία «καταγγελία» της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την ίδια ώρα που αυτή θα επιβάλλει «επί του πεδίου» τις δικές της επιλογές;

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα