Στο «κόκκινο» η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου

Πληροφορίες για ένοπλες συμπλοκές Σέρβων και Αλβανών

Εφιαλτικές μνήμες ξύπνησαν χθες στα Βαλκάνια, όταν για περίπου μιάμιση ώρα ήχησαν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στη Μιτρόβιτσα, ενώ παράλληλα καταγραφόταν αιφνιδιαστική κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Πληροφορίες ανέφεραν, μάλιστα, πως σημειώθηκαν και ένοπλες συμπλοκές μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, χθες ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επρόκειτο να απευθύνει διάγγελμα προς τον σερβικό λαό, την ώρα που οι σερβικές ειδικές δυνάμεις διατάχθηκαν να λάβουν θέσεις μάχης στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο!

Πηγές από τη Σερβία -οι οποίες όμως δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν– έκαναν μάλιστα λόγο και για τα πρώτα πυρά ανάμεσα στις δύο πλευρές, αναφέροντας πως υπήρξαν ευθείες ανταλλαγές πυρών μεταξύ των δυνάμεων των δύο χωρών, ενώ κάποιοι έκαναν λόγο και για «έναν τραυματισμένο Σέρβο».

Πάντα κατά πληροφορίες οι σειρήνες πολιτικής άμυνας ήχησαν χθες Κυριακή και στη Σερβία, στις περιοχές που συνορεύουν με το Κοσσυφοπέδιο. Συγκεκριμένα, γινόταν λόγος για σειρήνες και πυροβολισμούς που αναφέρθηκαν στην περιοχή του Νόβι Παζάρ της Σερβίας κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο, ενώ σερβικές πηγές μιλούσαν για πυροβολισμούς και στο Κολασίν.

Αίσθηση προκάλεσε πως και οι εκκλησίες χτυπούσαν χθες ασταμάτητα τις καμπάνες στην περιοχή της Μιτροβίτσα. Από την πλευρά του ο Βούτσιτς είπε ότι σε περίπτωση επιθετικών ενεργειών κατά των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο «η Σερβία θα κερδίσει», ενώ ο Σέρβος βουλευτής του κυβερνώντος SNS (Δεξιά Πτέρυγα | Σέρβοι Συντηρητικοί) Βλαντιμίρ Τζουκάνοβιτς τόνισε: «Κύριε, βοήθησε τον λαό μας στο Κοσσυφοπέδιο και στα Μετόχια. Οι πληροφορίες που έρχονται είναι τρομερές (…). Μου φαίνεται ότι η Σερβία θα αναγκαστεί να ξεκινήσει την αποναζιστικοποίηση των Βαλκανίων!»

Αιτία της έντασης που ουδείς πια μπορεί να προβλέψει το πού μπορεί να οδηγήσει ολόκληρη την περιοχή αποτέλεσε η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου για την αντικατάσταση από σήμερα, 1η Αυγούστου, όλων των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας στα οχήματα. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του Αλμπιν Κούρτι έδωσε διορία έναν μήνα στους ιδιοκτήτες οχημάτων στο βόρειο Κόσοβο, που φέρουν πινακίδες τις οποίες εξέδωσαν οι σερβικές Αρχές, να τις αντικαταστήσουν με πινακίδες του Κοσόβου.

Επίσης, τα μεσάνυχτα δεν θα γίνονται αποδεκτές οι σερβικές αστυνομικές ταυτότητες για την είσοδο στο Κόσοβο και οι κάτοχοί τους θα προμηθεύονται στα σύνορα προσωρινό έγγραφο που θα τους εξασφαλίζει διάρκεια παραμονής 90 ημερών. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο είναι κάτοχοι σερβικών αστυνομικών ταυτοτήτων, ενώ στα οχήματά τους χρησιμοποιούν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα