Ο Ερντογάν παίζει σε διπλό ταμπλό (και) με το Ισραήλ!

Την ώρα της πλήρους αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με το Τελ Αβίβ εμφανίζεται ως προστάτης των Παλαιστινίων

Λ ύνει και δένει σε όλα τα μέτωπα πια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιμένει να απλώνει τα χαρτιά της Αγκυρας ως γνήσιος πολιτικός τζογαδόρος όπου είναι εφικτό – ακόμα κι αν πολλές φορές η μία του κίνηση κοντράρει την προηγούμενη ή την επόμενη σε επίπεδο συσχετισμού των δυνάμεων που εμπλέκονται σε αυτές.

Την ώρα που δεν έχει κανένα πρόβλημα να συστήνεται ως… συνεπής νατοϊκός εταίρος, δεν έχει πρόβλημα να δηλώνει εταίρος -και- του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ, αν και δηλώνει συνομιλητής των Ευρωπαίων, επιμένει στις προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας, με τους γνωστούς τσαμπουκάδες του τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο Τσαβούσογλου

Το κουβάρι μπλέχτηκε ακόμα περισσότερο πια, αφού χθες, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Γιαΐρ Λαπίντ, το Ισραήλ και η Τουρκία αποφάσισαν την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών τους και την επιστροφή των εκατέρωθεν πρεσβευτών και γενικών προξένων στις δύο χώρες έπειτα από τη σταθερή βελτίωση των διμερών σχέσεων.

«Η αναβάθμιση των σχέσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο λαών, στην επέκταση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων και την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου. Από την Αγκυρα, εντούτοις, χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωνε μετά την ισραηλινή ανακοίνωση ότι, παρά την πλήρη αποκατάσταση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, η Τουρκία «δεν θα εγκαταλείψει την παλαιστινιακή υπόθεση». «Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των Παλαιστινίων της Ιερουσαλήμ και της Γάζας» είπε με νόημα ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Είναι σημαντικό τα μηνύματά μας (για την παλαιστινιακή υπόθεση) να διαβιβάζονται απευθείας μέσω του πρεσβευτή» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τον επικείμενο διορισμό Τούρκου πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ.

Επειτα από περισσότερο από μία δεκαετία έντασης στις σχέσεις τους, το Ισραήλ και η Τουρκία εγκαινίασαν τους τελευταίους μήνες νέα διπλωματική περίοδο, που χαρακτηρίστηκε από την ιστορική επίσκεψη του προέδρου του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ στην Αγκυρα τον Μάρτιο. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε στη συνέχεια επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ στο τέλος του Μαΐου, στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει προβάλει τον εαυτό του ως υπερασπιστή της παλαιστινιακής υπόθεσης, υπήρξε δριμύς επικριτής της ισραηλινής πολιτικής απέναντι στους Παλαιστινίους. Η Τουρκία διατηρεί στενές σχέσεις με τη Χαμάς, που ελέγχει και διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007. Η επιδείνωση των σχέσεων ανάμεσα στην Αγκυρα και στο Τελ Αβίβ ξεκίνησε το 2010 με την υπόθεση του πλοίου «Mavi Marmara», όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αιματηρή επιδρομή κατά του τουρκικού πλοίου, που, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας με στόχο να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό.

Τουρκία και Ισραήλ ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στο Τελ Αβίβ και στην Αγκυρα αντίστοιχα το 2018, αφού οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν 60 Παλαιστινίους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στα σύνορα ανάμεσα στη Γάζα και στο ισραηλινό έδαφος κατά του ανοίγματος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο θλιβερός Τατάρ αναζητεί ηγετικό προφίλ στο Αζερμπαϊτζάν

Την πρόθεσή του να επισκεφθεί το Μπακού για να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ επανέλαβε ο ηγέτης του ψευδοκράτους των Κατεχομένων Ερσίν Τατάρ, θέλοντας προφανώς να εκμεταλλευθεί την «ξαφνική αγάπη» των Ευρωπαίων για να αναβαθμίσει το καθεστώς των Κατεχομένων. Συγκεκριμένα, τουρκοκυπριακά ΜΜΕ επιβεβαίωσαν χθες την επίσκεψη που ο Τατάρ είχε προαναγγείλει από τις 11 Αυγούστου και η οποία, όπως τονίζεται, θα έχει σκοπό να αναπτυχθούν οι «διμερείς σχέσεις».

Θριαμβολογώντας μάλιστα ο Τατάρ ισχυρίσθηκε ότι «οι Ελληνοκύπριοι σηκώνουν στο πόδι τον κόσμο πάνω σε αυτό το θέμα» και απάντησε πως «πρώτα από όλα, έχουμε δεσμό αίματος με τους Τούρκους εκεί, έχουμε αδελφοσύνη», ενώ έπλεξε για μια ακόμη φορά το εγκώμιο του Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «μεγάλη τύχη»» το γεγονός ότι έχουν δίπλα τους τον πρόεδρο της Τουρκίας στον αγώνα τους. Ο Τατάρ είπε ότι «θα φανεί πόση αξία έχει για το έθνος μας στο μέλλον η συνεργασία της ΤΔΒΚ με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλωστε, όταν κοιτάξετε τις κραυγές βοήθειας του διδύμου Ελληνοκύπριοι – Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, καταλαβαίνετε ότι αυτή δεν είναι μάταιη».

Την ίδια στιγμή, πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου, απαντώντας στις διαδοχικές προσπάθειες των τουρκικών Αρχών να δικαιολογήσουν την εισβολή, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις προσπάθειες της Τουρκίας να διαστρεβλώσει την ιστορική πραγματικότητα σχετικά με την εισβολή της στην Κύπρο το 1974 και τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει το 36% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, εποικίζοντας το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και επιχειρώντας αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού, ενώ γίνεται λόγος για «υβριδικές τακτικές και έκνομες ενέργειες» που έχουν στόχο την ισλαμοποίηση των Κατεχομένων.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα