Ο Ερντογάν εκβιάζει, αλλά οι ΗΠΑ τρέχουν να του κάνουν τα χατίρια

Οι Τούρκοι παίζουν… καθυστερήσεις στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16

Από την μια πλευρά, ένας «σουλτάνος» που επιμένει να προκαλεί γείτονες και συμμάχους -και κυρίως να τους απειλεί ευθέως με στρατιωτική επίθεση-, ενώ ταυτόχρονα πουλά το μασκαριλίκι του «ειρηνοποιού» στη διεθνή κοινότητα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Από την άλλη, οι ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν, που προκειμένου να πετύχουν τους στρατηγικούς στόχους της Ουάσινγκτον στη γηραιά ήπειρο, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη -ιστορικά- στιγμή, δεν διστάζουν όχι απλώς να χαϊδέψουν τα αυτιά του Ερντογάν, αλλά και να κινούν γη και ουρανό για να του κάνουν τα εξοπλιστικά χατίρια. Ηδη, πάντως, η Αγκυρα πατάει -και ξέρει καλά πόσο πονάει- τον νατοϊκό… κάλο των Αμερικανών, που επιμένουν να θέλουν να διευρύνουν την ασπίδα της Συμμαχίας και στη Σκανδιναβική Χερσόνησο.

Η Τουρκία «δεν είναι σε θέση» να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως έχει, δήλωσε το σαββατοκύριακο ο Ιμπραχίμ Καλίν, έπειτα από ένα περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα και το οποίο προκάλεσε τριβές μεταξύ Αγκυρας και Στοκχόλμης.
Αλλο που δεν ήθελαν, βέβαια, οι Τούρκοι για να κερδίσουν κι άλλον διπλωματικό χρόνο στο θέμα αυτό. Τι είχε συμβεί; Ενα βίντεο που ανήρτησε στο twitter κουρδική οργάνωση έδειχνε ομοίωμα του Ερντογάν να κρέμεται από τα πόδια από ένα σκοινί μπροστά στο δημαρχείο της Στοκχόλμης και προκάλεσε την οργή της Τουρκίας, με τον Σουηδό πρέσβη στην Αγκυρα να καλείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να δώσει εξηγήσεις.

Ενώ, λοιπόν, οι Τούρκοι παίζουν… καθυστερήσεις στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί -για την ακρίβεια, η κυβέρνηση Μπάιντεν- τρέχουν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της Αγκυρας για την απόκτηση F-16. Πάντως, η γνωστοποίηση πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία έπεσε πάνω στο τείχος αντίδρασης κορυφαίων νομοθετών στις ΗΠΑ, με τους συμπροέδρους της ομάδας στο Κογκρέσο για τα ελληνικά θέματα, βουλευτές Γκας Μπιλιράκη και Κρις Πάπας, αλλά και τη βουλευτή Νικόλ Μαλλιωτάκη να εκφράζουν έντονα την αντίθεσή τους.

Από την πλευρά του, βέβαια, και ο φιλέλληνας γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ διαμήνυσε για ακόμα μία φορά ότι σκοπεύει να ασκήσει βέτο, καθώς είναι ένα δικαίωμα που διαθέτει ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Επίσης, στην παρούσα φάση δικαίωμα βέτο διατηρεί και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, Τζιμ Ρις, αλλά και ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικ Μακόλ.

Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Αγκυρας έχουν ολοκληρωθεί και πλέον εκτιμάται ότι το State Department δεν θα καθυστερήσει να στείλει επίσημα το αίτημα στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ζητώντας τους να εγκρίνουν την αμυντική σύμβαση.

Διαβουλεύσεις

Στην παρούσα φάση το εν λόγω αίτημα πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Εάν τελικά η αμυντική σύμβαση για τα F-16 δεν περάσει τον σκόπελο του Κογκρέσου, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η υπόθεση δεν θα προχωρήσει καθόλου για έναν ολόκληρο μήνα, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνονται διαβουλεύσεις προκειμένου να αποφασιστούν οι διορθωτικές κινήσεις που θα ήθελε να δει το Κογκρέσο να γίνονται.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα