Με το «καλημέρα» έθεσε θέμα F-16 ο Τσαβούσογλου!

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε τετ α τετ με τον Μπλίνκεν στον 7ο όροφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με κύριο αίτημα την πώληση των αμερικανικών μαχητικών στην Αγκυρα.

Στον 7ο όροφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πραγματοποιήθηκε χθες το καλωσόρισμα -πρωτίστως, όπως ορίζει το πρωτόκολλο σε αυτές τις περιπτώσεις-, ενώ έπειτα οι πόρτες έκλεισαν και ακολούθησε το κρίσιμο τετ α τετ ανάμεσα στον οικοδεσπότη Aντονι Μπλίνκεν και στον φιλοξενούμενό του στις ΗΠΑ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών με το πέρας της πολυαναμενόμενης συνάντησής τους έκαναν δηλώσεις. «Είμαστε στενοί σύμμαχοι και εταίροι» είπε ο Μπλίνκεν κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ΥΠΕΞ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε διαφορές, αλλά όταν έχουμε διαφορές, ακριβώς επειδή είμαστε σύμμαχοι και εταίροι, εργαζόμαστε μέσω αυτών με αυτό το πνεύμα». Ο Τσαβούσογλου, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τη συμφωνία για τα F-16 «σημαντικό θέμα» στην αμυντική συνεργασία ΗΠΑ – Τουρκίας. Ωστόσο, αναλυτές σχολίαζαν ότι τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Αγκυρα έχουν, μεν, ως χώρες-σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ κοινά συμφέροντα, αλλά δεν είναι λίγα πια εκείνα που τις χωρίζουν.

Ζήτημα ζωής και… θανάτου για τους Τούρκους δεν αποτελεί άλλο, βέβαια, από το ζήτημα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών, σε μια χρονική στιγμή, μάλιστα, κατά την οποία η Αγκυρα κάνει λόγο για «διατάραξη των ισορροπιών» στη Μεσόγειο, έπειτα από την αμερικανική βούληση να διατεθούν στην Ελλάδα F-35, αλλά όχι και στην Τουρκία, η οποία θα πρέπει να αρκεστεί στα F-16. Εστω και με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, χθες ο Τσαβούσογλου και η τουρκική αντιπροσωπεία -ούσα χολωμένη και από τη στάση Μενέντεζ απέναντι στην Αγκυρα- επιθυμούσαν να ακούσει πως η αμερικανική πλευρά υποστηρίζει την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία. Εδώ, όμως, υπάρχει το γνωστό… αγκάθι. Τα διαρκή -όσο και εύλογα- παράπονα των ΗΠΑ για τα εμπόδια και τις αντιρρήσεις που βάζει η γείτονα στο κρίσιμο θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Είναι γνωστά τόσο το γεγονός όσο και οι λόγοι που οι Αμερικανοί θα ήθελαν να έχει ήδη επιλυθεί αυτό το θέμα εδώ και καιρό. Εντούτοις, ο «σουλτάνος» Ερντογάν φάνηκε από την πρώτη στιγμή πως θέλει να κάνει… ανατολίτικα παζάρια. Αρα, όπως σχολίαζαν αναλυτές, «με αυτά τα δεδομένα θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει ακόμα και το deal με τα F-16».

Οι πιο απαισιόδοξοι παρατηρητές των εξελίξεων, όμως, την ίδια στιγμή δεν αποκλείουν η Τουρκία, που προσώρας έχει «παγώσει» την ένταξη των Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τελικώς να την απορρίψει οριστικώς. Αν επισυμβεί, βέβαια, κάτι τέτοιο, όλες οι πλευρές γνωρίζουν πως τότε δημιουργούνται σοβαρότερα προβλήματα, τα οποία θα προκαλέσουν έντονες διπλωματικές αναταράξεις.

Επαφές

Εκτός από τη συνάντησή του με τον Αντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα έχει επαφές και με think tanks, με αμερικανοτουρκικές οργανώσεις και, ενδεχομένως, και με άλλους παράγοντες. Οπως και να ‘χει, πάντως, στην Ουάσινγκτον επικρατεί τις τελευταίες ημέρες η αίσθηση πως η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών δεν θα επιφέρει κέρδη για την Αγκυρα. Κέρδη τα οποία θα μπορέσει ακολούθως ο «σουλτάνος» να… πουλήσει προεκλογικά στο εσωτερικό της χώρας του.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα