Tρομος για το ρήγμα της Ανατολίας – Τι λένε στη «δημοκρατία» οι σεισμολόγοι

Επταήμερο πένθος στη γείτονα αλλά και στη Συρία μετά τα χτυπήματα 7,8 και 7,5 Ρίχτερ, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους και στις δύο χώρες

Δραματικές στιγμές εκτυλίχθηκαν χθες στην Τουρκία -που κήρυξε επταήμερο πένθος – και τη Συρία μετά το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου τα ξημερώματα της Δευτέρας, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους αθροιστικά στις δύο χώρες.
Φονικός σεισμός, μεγέθους 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο τη νοτιοανατολική επαρχία Καχραμανμαράς της Τουρκίας, έγινε αισθητός μέχρι το Κάιρο και ανάγκασε τους κατοίκους της Δαμασκού και της Βηρυτού να βγουν βιαστικά στους δρόμους. Λίγες ώρες αργότερα ένας δεύτερος σεισμός 7,5 Ρίχτερ σημειώθηκε σε απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 26 χιλιόμετρα ανατολικά της Νουρντάι, κοντά στην Γκαζιαντέπ, και εστιακό βάθος σχεδόν 18 χιλιομέτρων. Επληξε πολλές περιοχές στα νότια και ανατολικά της γείτονος και γκρέμισε σχεδόν 3.000 κτίρια.

Χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ οι ομάδες διάσωσης έψαχναν ως αργά χθες το βράδυ για εγκλωβισμένους. Το πολικό ψύχος και η βροχή δυσχέραιναν το έργο των διασωστών, ενώ και το χιόνι που είχε πέσει στην περιοχή έκανε κάτι περισσότερο από δύσκολη τη χθεσινή μέρα -και κυρίως τη νύχτα- για τους χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους.

Μάχη με τον χρόνο

Τα συνεργεία διάσωσης, ωστόσο, έδιναν μάχη με τον χρόνο, καθώς οι Αρχές πίστευαν ότι εκατοντάδες ακόμη άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από συντρίμμια. «Νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά» δήλωσε στο Reuters ο Ρικ Μπρέναν, περιφερειακός διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την ανατολική Μεσόγειο.

«Επειδή οι προσπάθειες απομάκρυνσης των συντριμμιών συνεχίζονται σε πολλά κτίρια στη ζώνη του σεισμού, δεν γνωρίζουμε πόσο θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ας ελπίσουμε ότι θα αφήσουμε πίσω μας αυτές τις καταστροφικές ημέρες με ενότητα και αλληλεγγύη ως χώρα και έθνος» συνέχισε.

Εκτός όμως από τις εικόνες που κάνουν τον γύρο των μέσων ενημέρωσης του πλανήτη, σοκ προκαλούν και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν την τραγωδία. Κάτοικοι πετάχτηκαν από τον ύπνο τους και βγήκαν έντρομοι στους δρόμους μέσα στο κρύο, ενώ οι μετασεισμοί δεν σταματούσαν. Ενας, μάλιστα, είχε μέγεθος σχεδόν ίδιο με τον κύριο σεισμό. Τα νοσοκομεία γέμισαν με τραυματίες, ενώ χρειάστηκε να διακομιστούν και ασθενείς που νοσηλεύονταν σε μαιευτήριο που χτυπήθηκε.

Στην τουρκική πόλη των Αδάνων, ένας κάτοικος είπε ότι τρία κτίρια κοντά στο σπίτι του κατέρρευσαν ολοκληρωτικά. «Δεν έχω πια τη δύναμη να προσπαθώ να βοηθήσω. Ακουσα έναν επιζώντα να φωνάζει κάτω από τα ερείπια, καθώς τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να τον φτάσουν» δήλωσε ο φοιτητής και κάτοικος της περιοχής Μοχάμετ Φατίχ Γιαβούς. Ενας άνδρας από τη Συρία, την ίδια ώρα, ο Οσάμα Αμπντούλ Χαμίντ, είπε ότι με δυσκολία κατάφερε να βγει ζωντανός με τη γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά τους από την πολυκατοικία του στο κοντινό χωριό Αζμαρίν. Πολλοί από τους γείτονές τους δεν ήταν τόσο τυχεροί.

Κλάματα

«Το κτίριο που ζούμε είναι τεσσάρων ορόφων, και από τους τρεις από αυτούς κανείς δεν κατάφερε να βγει» είπε ο Αμπντούλ Χαμίτ, ξεσπώντας σε κλάματα. «Ο Θεός μού έδωσε νέα πνοή στη ζωή». Αλλος κάτοικος της περιοχής τόνισε πως ο χρόνος μετρά ανάποδα και για τους εγκλωβισμένους. «Με τις θερμοκρασίες να είναι κοντά στο μηδέν και το χιόνι να πέφτει εναλλάξ με τη βροχή, οι άνθρωποι αυτοί είναι πιθανό να πεθάνουν από το κρύο» ανέφερε.

Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο μέτρησε τον σεισμό στα 7,8 Ρίχτερ, ενώ η δόνηση καταγράφηκε από σεισμογράφους μέχρι και στη Γροιλανδία! Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον καθηγητή Κάρλο Ντολιόνι, πρόεδρο του INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας), «αυτό που συνέβη είναι πως αυτό που ονομάζουμε “αραβική πλάκα” μετακινήθηκε κατά περίπου 3 μέτρα σε βορειοανατολική – νοτιοδυτική κατεύθυνση σε σχέση με την πλάκα της Ανατολίας».

«Από τις εκτιμήσεις που έχουμε, οι οποίες σταδιακά βελτιώνονται, γνωρίζουμε ότι το ρήγμα ενεργοποιήθηκε για τουλάχιστον 150 χιλιόμετρα, με μετατόπιση ακόμη και μεγαλύτερη από τρία μέτρα. Ολα συνέβησαν μέσα σε λίγες δεκάδες δευτερόλεπτα, εκπέμποντας αυτόν τον σεισμό μεγέθους 7,8-7,9 Ρίχτερ» είπε ο καθηγητής. Λίγες ώρες αργότερα ένας σεισμός, μεγέθους 7,5 Ρίχτερ, χτύπησε σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων και σύμφωνα με τους ειδικούς δεν ήταν μετασεισμός, αλλά ένας νέος σεισμός.

Στο μεταξύ, δραματική είναι η κατάσταση και στη βόρεια Συρία, όπου οι νεκροί πλησιάζουν τους 1.000. Η πολύπαθη χώρα, τα σπίτια της οποίας έπειτα από τόσα χρόνια βομβαρδισμών καταρρέουν με το παραμικρό, μετρά ακόμα τις πληγές της και προσπαθεί να βρει επιζώντες στα χαλάσματα.


Η αραβική πλάκα μετακινήθηκε κατά 3 μέτρα

Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία ήταν τόσο ισχυρός, που είχε ως αποτέλεσμα τη μετακίνηση της αραβικής πλάκας! Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του INGV (Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας) Κάρλο Ντολιόνι στην «Corriere della Sera», «αυτό που ονομάζουμε αραβική πλάκα μετακινήθηκε σε λίγα δευτερόλεπτα για πάνω από τρία μέτρα σε μήκος τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στον κίνδυνο πρόκλησης τσουνάμι στις ιταλικές ακτές (σ.σ.: από τέτοια φαινόμενα), το οποίο «μπορεί να επαναληφθεί από κατολισθητικά φαινόμενα». Ο ισχυρός σεισμός καταγράφηκε, πάντως, και στη Γροιλανδία. «Οι μεγάλοι σεισμοί στην Τουρκία έχουν σαφώς καταγραφεί στους σεισμογράφους στη Δανία και τη Γροιλανδία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η σεισμολόγος του Γεωλογικού Ινστιτούτου Δανίας, Τίνε Λάρσεν.

Γκαζιαντέπ: Κατέρρευσε μνημείο της UNESCO

Οι χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και η καταστροφή ιστορικών μνημείων είναι οι μεγάλες απώλειες από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία. «Θύμα» του Εγκέλαδου έπεσε και το κάστρο του Γκαζιαντέπ, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που κατέρρευσε από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις. Το κάστρο χτίστηκε για πρώτη φορά ως παρατηρητήριο από τους Χετταίους και επεκτάθηκε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο τον 2o-4o αιώνα μ.Χ., ενώ πήρε την τελική του μορφή μεταξύ 527-565 μ.Χ., κατά την περίοδο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού Α’.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι ισχυροί σεισμοί κατέστρεψαν ολοσχερώς τους προμαχώνες του κάστρου στο ανατολικό, νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα στην κεντρική περιοχή Σαχινμπέι, ενώ όσοι κατάφεραν να μείνουν όρθιοι έχουν υποστεί μεγάλες ρωγμές.

Οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αποκαρδιωτικές. Ορισμένοι από τους προμαχώνες στο ανατολικό, νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα του ιστορικού κάστρου στην κεντρική περιοχή Σαχινμπέι καταστράφηκαν από τον σεισμό και τα συντρίμμια σκορπίστηκαν στον δρόμο. Τα σιδερένια κιγκλιδώματα γύρω από το κάστρο ήταν διάσπαρτα στα γύρω πεζοδρόμια. Ο τοίχος αντιστήριξης δίπλα στο κάστρο κατέρρευσε επίσης, όπως και ο θόλος και ο ανατολικός τοίχος του ιστορικού τζαμιού Sirvani, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κάστρο και χτίστηκε τον 17ο αιώνα.

Τρεις Ελληνες διηγούνται συγκλονιστικές στιγμές

Τις δραματικές στιγμές που έζησαν όσοι βρέθηκαν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ περιέγραψαν Ελληνες που εργάζονται σε ποδοσφαιρικές ομάδες στη νοτιοανατολική Τουρκία. «Κουνούσε τόσο πολύ, που δεν μπορούσα να κρατήσω την ισορροπία μου» δήλωσε σοκαρισμένος στην ΕΡΤ ο Νίκος Καρύδας, γυμναστής της ποδοσφαιρικής ομάδας της Γκαζιαντέπ.

«Ο σεισμός διήρκεσε τουλάχιστον 1,5 λεπτό. Ηταν πολύ έντονο το κούνημα. Ηταν τρομακτικό, ένιωθα ότι θα πέσει το κτίριο» συμπλήρωσε. Ο ποδοσφαιριστής της Καϊσέρισπορ στην Καισαρεία, Δημήτρης Κολοβέτσιος, που βρίσκεται σε απόσταση τριών ωρών από το επίκεντρο του σεισμού, συμπλήρωσε: «Εγώ ήμουν στο κρεβάτι και μόλις σηκώθηκα δεν μπορούσα να κρατήσω την ισορροπία μου. Η διάρκεια ήταν περίπου στο 1,5 λεπτό αλλά είχε πολλούς μετασεισμούς. Ολοι έκλαιγαν, έμπαιναν σε αυτοκίνητα. Επικράτησε μία ταραχή».

Ενας τρίτος Ελληνας, ο κύριος Αλέξης, που βρέθηκε στην περιοχή για δουλειά στο Ισκεντερούν, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, διηγήθηκε πώς έζησε ο ίδιος τον σεισμό. «Εγώ έμενα σε ένα ξενοδοχείο 20 ορόφων. Δύο κτίρια έπεσαν στο δικό μας. Ευτυχώς το δικό μας έμεινε όρθιο και ήμασταν πολύ τυχεροί γιατί έχει ζημιές το κτίριο. Το ένα διπλανό κτίριο είχε γίνει μια άμορφη μάζα, το άλλο είχε πέσει πάνω στο δικό μας. Σπασμένα τζάμια, ρωγμές, και το έδαφος έχει υποχωρήσει σε πάρα πολλά σημεία. Ο δρόμος έχει κάνει ρωγμές γύρω γύρω. Οι βάσεις των κτιρίων έχουν μια καθίζηση» περιέγραψε.

Δείτε επίσης: Καθησυχαστικοί για τον ελλαδικό χώρο οι σεισμολόγοι

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα