Ο Χριστοδουλίδης με 52% είναι ο νέος Πρόεδρος Κύπρου!

Οι ψηφοφόροι του ΔΗ.ΣΥ. δεν ακολούθησαν τη γραμμή για υπέρβαση και στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι τελικά ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών της Κύπρου και βέβαια από χθες και ο νέος, 8ος Πρόεδρός της, καθώς εξασφάλισε το 51,91% των ψήφων στη μάχη της κάλπης, με τον αντίπαλό του, Ανδρέα Μαυρογιάννη, να συγκεντρώνει ποσοστό 48,09%.

Οσο για το ποσοστό συμμετοχής στην αναμέτρηση; Εφτασε το 72%, με την προσέλευση έως τις 17.00, μία ώρα δηλαδή προτού κλείσουν οι κάλπες, να κρίνεται ανάλογη με αυτήν του πρώτου γύρου την περασμένη Κυριακή, αλλά υψηλότερη σε σχέση με τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2018.

Μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων κι όπως ήταν αναμενόμενο, οι οπαδοί αλλά και οι συνεργάτες του νέου Προέδρου ξέσπασαν σε ξέφρενους πανηγυρισμούς, ενώ γινόταν γνωστό πως άμεσα έσπευσε να τηλεφωνήσει στον κ. Χριστοδουλίδη ο πολιτικός του αντίπαλος και ηττημένος των εκλογών κ. Μαυρογιάννης για να τον συγχαρεί. Ταυτόχρονα, με επίσημη δήλωσή του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε: «απόψε (σ.σ.: χθες) τελειώνει ένα μακρύ, αλλά ωραίο ταξίδι, ένα ταξίδι που είχα τη χαρά να γνωρίσω χιλιάδες ανθρώπους, να αντλήσω από τη σοφία τους και να μοιραστώ όνειρα και αγωνίες. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνοδοιπόρους, τους συνεργάτες, το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς. Η εμπιστοσύνη και η αγάπη τους με τιμά και με κάνει περήφανο. Λυπούμαι που δεν μπορέσαμε να δικαιώσουμε τις προσδοκίες. Θέλω να συγχαρώ τον Νίκο Χριστοδουλίδη και να του ευχηθώ καλή δύναμη. Ευχαριστώ όλες και όλους».

Ενδιαφέρουσα ήταν χθες η επισήμανση πολιτικών αναλυτών και εκλογολόγων, που παρακολουθούσαν στενά τη διαδικασία. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, λοιπόν, υπογραμμίστηκε πως οι ψηφοφόροι του ΔΗ.ΣΥ. φαίνεται πως δεν ακολούθησαν τη γραμμή που έμμεσα έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος, για υπέρβαση και στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη, και ακολούθησαν τις προτροπές του απερχόμενου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για στήριξη στον Χριστοδουλίδη. Οπως προέκυψε, άλλωστε, από τις σφυγμομετρήσεις στους συμμετέχοντες στην εκλογική διαδικασία, το 75% των ψηφοφόρων του ΔΗ.ΣΥ. ψήφισε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ το 25% τον Αντρέα Μαυρογιάννη.

Με το που έγινε γνωστή η νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε άμεσα με τον νεοεκλεγέντα ομόλογό της, της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να τον συγχαρεί και να του ευχηθεί κάθε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων του. Μάλιστα, τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα μόλις του το επιτρέψει το πρόγραμμά του. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε, και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης χθες συνομίλησε επίσης με τον προκαθήμενο της Κυπριακής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα κ.ά.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε το 1973, ενώ την 1η Μαρτίου το 2018 διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, θέση που κατείχε μέχρι την παραίτησή του, στις 11 Ιανουαρίου 2022, όταν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές. Είναι νυμφευμένος με τη Φιλίππα Καρσερά, με την οποία έχει τέσσερις κόρες, την Ιωάννα, την Αικατερίνη, τη Δέσποινα-Μαρία και τη Φοίβη.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα