Ο Πούτιν «παγώνει» τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα

Στην ομιλία του κατηγόρησε τη Δύση για συμμετοχή σε απόπειρες να πληγούν οι ρωσικές στρατηγικές αεροπορικές βάσεις και απείλησε με νέες πυρηνικές δοκιμές, αν τις ξεκινήσουν πρώτες οι ΗΠΑ

Ενας χρόνος πολέμου συμπληρώνεται την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία, και ενώ αρχικά -ενδεχομένως να- περίμενε κανείς πως η σύγκρουση που προκάλεσε η Ρωσία με την εισβολή της στη γειτονική χώρα θα τερματιζόταν σύντομα, ουδείς εκ των κύριων πρωταγωνιστών δείχνει πλέον διάθεση οπισθοχώρησης.

Κι αν αυτή η πρώτη εκτίμηση-πρόβλεψη τελικώς διαψεύστηκε από τα γεγονότα, όπως επισημαίνουν αναλυτές, ποιος είναι πια σε θέση να προβλέψει με ασφάλεια τα πλάνα του Ρώσου προέδρου για τη συνέχεια; Ειδικά από τη στιγμή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν, χθες, αποφάσισε να κλιμακώσει τη ρητορική του -ενώ μένει να αποδειχθεί εάν αυτή η κίνηση θα έχει και αποτύπωση εφιαλτική- επί του πεδίου.

«Θέλουν να μας επιβάλουν στρατηγική ήττα, θέτουν ως στόχο τις πυρηνικές μας βάσεις. Για τον λόγο αυτόν είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω ότι η Ρωσία διακόπτει τη συμμετοχή της στη συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια της πολυαναμενόμενης ομιλίας του ενώπιον του ρωσικού Κοινοβουλίου. Σπεύδοντας δε να αμβλύνει όποιες αντιδράσεις θα υπήρχαν, οι οποίες καταγράφηκαν λίγο αργότερα, επεσήμανε πως η Ρωσία δεν αποχωρεί από τη συμφωνία, αλλά αναστέλλει τη συμμετοχή της.

«Ψευδαισθήσεις»

Συγκεκριμένα, χθες ο ισχυρός άνδρας της Μόσχας ανακοίνωσε ότι η χώρα του διακόπτει τη συμμετοχή της στη συνθήκη «New Start», που είχε υπογράψει το 2010 με τις ΗΠΑ (τις υπογραφές τότε είχαν βάλει οι Ομπάμα και Μεντβέντεφ), για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο πλευρών.

Ανακοίνωση που έκανε, αφού πρώτα κατηγόρησε τη Δύση για ευθεία συμμετοχή σε απόπειρες να πληγούν οι ρωσικές στρατηγικές αεροπορικές βάσεις. Παράλληλα απείλησε με την πραγματοποίηση νέων πυρηνικών δοκιμών, αν τις ξεκινήσουν πρώτες οι ΗΠΑ. «Κανείς δεν μπορεί να τρέφεται με ψευδαισθήσεις – η στρατηγική ισορροπία μπορεί να αλλοιωθεί (…). Μέσω των εκπροσώπων του ΝΑΤΟ μάς απευθύνουν τελεσίγραφα: “Εσείς, η Ρωσία, κάντε ό,τι έχουμε συμφωνήσει, κυρίως ως προς τη “New Start”. Εμείς θα κάνουμε ό,τι θέλουμε» είπε ακόμη ο Πούτιν, ενώ πρότεινε τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη συνθήκη «New Start» για λόγους ισοτιμίας και ισονομίας, «διότι στους κόλπους του ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη πυρηνική δύναμη. Η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία διαθέτουν επίσης πυρηνικά οπλοστάσια, τα βελτιώνουν, τα εκσυγχρονίζουν και κατευθύνονται εναντίον μας».

«Τελευταίος δεσμός»

Η συνθήκη «New Start» εν καιρώ πολέμου στην Ουκρανία και με τις σχέσεις Δύσης – Μόσχας να βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων ετών λογιζόταν -όχι αδίκως- από πολλούς ως «ένας από τους τελευταίους δεσμούς, ως ένα από τα έσχατα επίπεδα συνεννόησης των δύο πλευρών», καθώς διασφάλιζε πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει ενδεχόμενο να «πατηθεί το κουμπί» του παγκόσμιου πυρηνικού ολέθρου. Βάσει αυτής, λοιπόν, οριζόταν ανώτατο όριο στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία. Συγκεκριμένα, ορίζει ανώτατο όριο 1.550 πυρηνικών κεφαλών, διηπειρωτικών όπλων δηλαδή, που μπορεί να αναπτύξει κάθε πλευρά – ήτοι μείωση 30% σε σχέση με το όριο που προέβλεπε η προηγούμενη συνθήκη του 2002. Το κείμενο ουσιαστικά επιτρέπει στους επιθεωρητές των δύο πλευρών να επιβεβαιώνουν ότι τηρείται.

Εντούτοις, οι εκατέρωθεν επιθεωρήσεις που προβλέπονται από τη συνθήκη διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας του Covid-19, ενώ οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα για την επανάληψη των επιθεωρήσεων επρόκειτο να διεξαχθούν τον περασμένο Νοέμβριο στην Αίγυπτο, αλλά η Ρωσία τις ανέβαλε.

Την ίδια ώρα, πραγματοποιώντας στάση στην Πολωνία μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία, χθες, ο Τζο Μπάιντεν δήλωνε παραμονές της πρώτης επετείου της ρωσικής εισβολής πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι «ισχυρότερη από ποτέ».

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, από την Αθήνα δήλωνε πως η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη συμμετοχή της στη συνθήκη «New Start» είναι ανεύθυνη και πως οι ΗΠΑ θα παρακολουθήσουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα της Μόσχας.

Τέλος, δηλώσεις την Τρίτη έκανε και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας πως «κανείς δεν επιτίθεται στη Ρωσία – η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος» και πως «ο Πούτιν είναι αυτός που συνεχίζει να κλιμακώνει τον πόλεμο».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα