Τσουνάμι απειλεί την παγκόσμια οικονομία!

Μετά τις καταρρεύσεις των Silicon Valley Bank – Signature Bank, και τρίτη τράπεζα ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο

Μετασεισμούς στις διεθνείς αγορές προκάλεσε χθες η ανακοίνωση της κατάρρευσης -το βράδυ της Παρασκευής- της αμερικανικής Silicon Valley Bank (SVB), με τους επενδυτές να ανησυχούν για τα απόνερα ενός χρηματοπιστωτικού τσουνάμι. Οι ζοφερές προβλέψεις των γκουρού του finance, μάλιστα, ανέφεραν πως -μετά τις SVB και Signature Bank- και τρίτη τράπεζα ετοιμαζόταν να βάλει λουκέτο, απειλώντας να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, είναι η First Republic Bank, τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο, η οποία βρίσκεται σε κλοιό αυξημένων πιέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν από την επίσημη έναρξη των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η μετοχή της αμερικανικής τράπεζας κατρακύλησε κατά τουλάχιστον 65%.

Επιπρόσθετη ρευστότητα

Γι’ αυτόν τον λόγο η διοίκηση της First Republic αναγκάστηκε την Κυριακή να λάβει επιπρόσθετη ρευστότητα από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα και την JP Morgan Chase, πετυχαίνοντας έτσι να αυξήσει τη διαθέσιμη ρευστότητα στα 70 δισ. δολάρια, ούσα σε θέση -θεωρητικά- πλέον να διαχειριστεί όποιες νέες εκροές κεφαλαίων. Πάντως, πέραν της First Republic, μεγάλες πιέσεις ασκούνται και σε άλλες τραπεζικές μετοχές, όπως οι PacWest και Western Alliance, οι οποίες κατρακύλησαν κατά 24% και κατά 61%, αντίστοιχα, στην προαγορά της Wall Street.

Οι πάντα ευαίσθητες αγορές ταρακουνήθηκαν αισθητά χθες, Δευτέρα, όμως παρά την αρχική νευρικότητα, η Wall Street συνέχισε ανοδικά – και οι τρεις βασικοί δείκτες κινήθηκαν ανοδικά στις 17.50 ώρα Ελλάδος.

Μάλιστα, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο κατά 0,64%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ήταν ανεβασμένος κατά 1,60%, με κέρδος 167 μονάδων, καθώς όσο περνούσαν οι ώρες μειωνόταν η ανησυχία για τις καταθέσεις των επιχειρήσεων της Silicon Valley μετά την κρατική παρέμβαση που τις διασφάλιζε. Ενδεικτικά, η αρχική αμηχανία έριξε χθες τις μεσημεριανές ώρες το πετρέλαιο πάνω από 3%, όμως στη συνέχεια η κατάσταση εξομαλύνθηκε. Σαφώς οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στις τράπεζες, οι οποίες κατακρημνίστηκαν έως και κατά 5,7%. Στη Βρετανία, ανακοινώθηκε η εξαγορά του βρετανικού βραχίονα της Silicon Valley Bank από την HSBC Holdings έναντι του ποσού της 1 λίρας. Η μετοχή της HSBC σημείωσε πτώση 3,5% μετά την ανακοίνωση, η μετοχή της Commerzbank έκανε «βουτιά» της τάξης του 12%, ενώ κοντά στο 10% κινήθηκαν οι απώλειες για τη μετοχή της Credit Suisse.

Σύμφωνα με ανάλυση του «Guardian», οι υπηρεσίες της SVB είχαν μεγάλη ζήτηση καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω της εξειδίκευσής της στον τεχνολογικό τομέα, καθώς υποστήριζε νεοφυείς επιχειρήσεις τις οποίες οι παραδοσιακές τράπεζες απέφευγαν, φέρνοντας στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σημαντικές καταθέσεις. Η τράπεζα επένδυσε μεγάλο μέρος των καταθέσεων αυτών σε μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνδέονται με ενυπόθηκα δάνεια.

Ετσι, όταν η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, το χαρτοφυλάκιο ομολόγων της SVB άρχισε να χάνει αξία. «Εάν η SVB μπορούσε να κρατήσει αυτά τα ομόλογα για αρκετά χρόνια, μέχρι να λήξουν, τότε θα λάμβανε πίσω το κεφάλαιό της.

Ωστόσο, καθώς οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώθηκαν τον τελευταίο χρόνο, με τις εταιρίες τεχνολογίας να επηρεάζονται ιδιαίτερα, πολλοί από τους πελάτες της τράπεζας άρχισαν να αντλούν από τις καταθέσεις τους» εξηγούσαν οι αναλυτές, προσθέτοντας πως η SVB δεν είχε αρκετά μετρητά και έτσι άρχισε να πουλά κάποια από τα ομόλογά της με μεγάλες απώλειες, τρομάζοντας επενδυτές και πελάτες. «Χρειάστηκαν μόλις 48 ώρες από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι πουλά περιουσιακά στοιχεία μέχρι την κατάρρευσή της».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα