Ο «κόκκινος δράκος» αγκάλιασε την «αρκούδα»!

Ο Πούτιν δήλωσε στον Σι ότι θα βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές, που έφυγαν

Λίγο πριν από το μεσημέρι της Τρίτης ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχτηκε τον Σι Τζινπίνγκ στο Κρεμλίνο, για δεύτερη ημέρα, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα. Οι δύο ηγέτες είχαν μια πολύωρη ανεπίσημη και ιδιαίτερα θερμή συνάντηση τη Δευτέρα, όμως το επίσημο τετ α τετ ήταν προγραμματισμένο για χθες.

Τηρώντας το πρωτόκολλο, οι δύο πρόεδροι έδωσαν τα χέρια και στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον για την ανάκρουση των εθνικών ύμνων και τα πλάνα που μεταδόθηκαν ζωντανά από τη ρωσική κρατική τηλεόραση. Ο Πούτιν ανέφερε, υποδεχόμενος τον Σι, πως την προηγούμενη ημέρα «συζητήθηκαν τόσο τρέχοντα ζητήματα διεθνούς χαρακτήρα όσο και οι διμερείς μας σχέσεις». Στη συνέχεια οι δύο πρόεδροι μαζί με τις αντιπροσωπίες τους αποσύρθηκαν στην Αίθουσα της Αγίας Αικατερίνης για συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών. Ολοκληρώνοντας μια ημέρα συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας και ότι οι ρωσικές ενεργειακές προμήθειες προς την Κίνα θα αυξηθούν.

Ακόμη, χαρακτήρισε τις συνομιλίες «επιτυχείς και εποικοδομητικές» και είπε πως ελπίζει να συνεχιστούν οι επαφές του με τον Σι στο μέλλον. Λίγο πριν από την τελετή υπογραφής εγγράφων υπό τα φλας των δημοσιογράφων, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει τις κινεζικές επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τις δυτικές, που εγκατέλειψαν τη Ρωσία λόγω του πολέμου, ενώ έκανε γνωστό πως συζήτησαν με τον Κινέζο ηγέτη το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2», που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Κίνα.

Ο πόλεμος

Το θέμα που «έκαιγε» όλους, βέβαια, δεν ήταν οι οικονομικές συμφωνίες που θα υπέγραφαν Μόσχα και Πεκίνο, αλλά η εκπεφρασμένη από τον ίδιο τον Σι πρόθεσή του να μεσολαβήσει στον επικεφαλής του Κρεμλίνου για την ουκρανική κρίση. Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, οι δύο άνδρες τόνισαν ότι ο «υπεύθυνος διάλογος» είναι ο καλύτερος τρόπος να λυθεί το ζήτημα, με τη ρωσική πλευρά να επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή της για επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών το ταχύτερο δυνατόν. «Οι δύο πλευρές επεσήμαναν ότι για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία πρέπει να γίνουν σεβαστές οι νόμιμες ανησυχίες ασφαλείας» όλων των χωρών και να αποφευχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ των στρατοπέδων, ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Επιπλέον, ο Πούτιν δήλωσε πως ο Σι κατέθεσε όντως ειρηνευτικές προτάσεις, οι οποίες «θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, όταν το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του είναι έτοιμοι». Ο Σι, από την πλευρά του, έχοντας συγκεντρώσει την κριτική της Δύσης για τον τρόπο που στέκεται μπροστά στη σύρραξη, δήλωσε ότι το Πεκίνο είχε μια «αμερόληπτη στάση» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και υποστηρίζει σταθερά την ειρήνη και τον διάλογο.

Ο Σι, ο οποίος μιλούσε μέσω διερμηνέα μετά τις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον ηγέτη του Κρεμλίνου «ανοιχτές και φιλικές».
Στο μεταξύ, νωρίτερα, στο πλαίσιο της ανταλλαγής αβροτήτων, ο Κινέζος πρόεδρος έκανε γνωστό πως προσκάλεσε τον Πούτιν στο Πεκίνο, «όταν μπορέσει μέσα στη χρονιά», όπως επίσης και τον Ρώσο πρωθυπουργό Μιχαΐλ Μισούστιν, από τον οποίο ζήτησε να υπάρχουν τακτικές συναντήσεις σε επίπεδο πρωθυπουργών. Εξήρε επίσης τις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, δύο «μεγάλων δυνάμεων», τονίζοντας έτσι το πνεύμα συνεννόησης μεταξύ του ιδίου και του Βλαντιμίρ Πούτιν απέναντι στη Δύση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα