Απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν;

Η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο ότι οργάνωσε την εξόντωσή του με επίθεση drones (τα οποία εξουδετερώθηκαν) στην κατοικία του στο Κρεμλίνο, παραμονές των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης κατά των ναζί και της παρέλασης της 9ης Μαΐου

Εντονη εσάνς κατασκοπικού θρίλερ αναδίδουν οι κατηγορίες της Μόσχας πως το Κίεβο οργάνωσε απόπειρα δολοφονίας του Βλαντιμίρ Πούτιν με επίθεση drones στην κατοικία του Ρώσου προέδρου στο Κρεμλίνο. Οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν αυτολεξεί ανέφεραν πως «δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν στόχο το Κρεμλίνο.

Ως αποτέλεσμα των έγκαιρων ενεργειών των στρατιωτικών και των ειδικών υπηρεσιών που χρησιμοποίησαν συστήματα πολέμου με ραντάρ, οι συσκευές εξουδετερώθηκαν». Η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου γνωστοποίησε ακόμη πως δεν υπήρξαν θύματα ή υλικές ζημιές από την πτώση και τη διασπορά των θραυσμάτων των drones στην κατοικία του Πούτιν.

Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια με στόχο τη δολοφονία του Ρώσου προέδρου, παραμονές των εορτασμών για την Ημέρα της Νίκης του Κόκκινου Στρατού επί των ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και της παρέλασης της 9ης Μαΐου. Ο Πούτιν, άλλωστε, δεν βρισκόταν στο Κρεμλίνο τη στιγμή του υποτιθέμενου περιστατικού και, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria, «ο Ρώσος πρόεδρος εργάζεται στο Νόβο Ογκαριόβο, στα περίχωρα της Μόσχας. Το πρόγραμμα εργασίας του δεν έχει αλλάξει, συνεχίζεται ως συνήθως. Η ρωσική πλευρά επιφυλάσσεται του δικαιώματος να προχωρήσει σε αντίποινα όπου και όταν κρίνει σκόπιμο».

Καπνός πάνω από το κτίριο

Παρά το όργιο φημών και ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών σχετικά με το περιστατικό, σε βίντεο, το οποίο δημοσιοποιήθηκε στη διάρκεια της νύχτας σε τοπικό μοσχοβίτικο κανάλι της εφαρμογής Telegram και φέρεται ότι έχει τραβηχτεί από την απέναντι όχθη του ποταμού που βρίσκεται έξω από το Κρεμλίνο, φαίνεται καπνός να αναδίδεται πάνω από το κτίριο. Στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο αναφέρεται πως κάτοικοι γειτονικής πολυκατοικίας έκαναν λόγο για εκρήξεις και καπνό περίπου στις 2.30 π.μ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας – Κύπρου.

Το βίντεο, ωστόσο, όπως και η γνησιότητά του, δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Ενα δεύτερο οπτικό ντοκουμέντο φαίνεται ότι δείχνει φωτιά σε ένα από τα κτίρια στην ταράτσα του κτιρίου.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι καταγγελίες της Μόσχας έρχονται μετά τις υποψίες ότι η Ουκρανία βρισκόταν πίσω από ένα πρόσφατο κύμα επιθέσεων με drones καμικάζι σε ρωσικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένης μιας αποθήκης πετρελαίου και ενός στρατιωτικού αεροδρομίου.

Να σημειωθεί πως, λίγο προτού γίνει γνωστή η είδηση για τη φερόμενη επίθεση, ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν εξέδωσε απαγόρευση για τη χρήση drones στη ρωσική πρωτεύουσα, εξαιρουμένων εκείνων τα οποία χειρίζονται οι Aρχές. Ο Σομπιάνιν δεν ανέφερε κάποιον λόγο για την απαγόρευση, αλλά εξήγησε ότι στοχεύει στην αποτροπή της παράνομης χρήσης drones που ενδέχεται να εμποδίσουν το έργο των δυνάμεων επιβολής του νόμου.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής από την περιφέρεια της Κριμαίας Μιχαήλ Σερεμέτ δήλωσε σε ρωσικά κρατικά ΜΜΕ ότι το Κρεμλίνο οφείλει, σε αντίποινα, να ζητήσει πυραυλικό χτύπημα κατά της κατοικίας του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο.

Στον απόηχο του περιστατικού ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καρλ Μπιλντ εξέφρασε έντονες αμφιβολίες για την αυθεντικότητα του βίντεο. «Είναι πράγματι ρεαλιστικό -εάν το drone ερχόταν από μακριά- ότι καμία αεράμυνα δεν μπορούσε να το αναχαιτίσει παρά μόνο πάνω από το ίδιο το Κρεμλίνο;» διερωτήθηκε. Ο στρατιωτικός αναλυτής Σιν Μπελ επισήμανε ότι πρώτα και κύρια διεξάγεται ένας πόλεμος πληροφοριών. Οπως εξήγησε, το Κίεβο έχει καταστήσει σαφές ότι επιτίθεται με μια ασύμμετρη προσέγγιση, με τους στόχους να τείνουν να είναι ακριβώς στα σύνορα με τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία δεν έχει επιχειρήσει ποτέ κάτι τόσο εξωφρενικό όσο αυτό» τόνισε ο ειδικός και πρόσθεσε πως η Μόσχα έχει προετοιμάσει την άμυνά της μέσω της διάχυσης πληροφοριών, στην περίπτωση που η Ουκρανία κερδίσει έδαφος στην ευρέως αναμενόμενη εαρινή της επίθεση. «Υπάρχουν πολλοί σχολιαστές που πιστεύουν ότι η Μόσχα θα στήσει περιστατικά στο εσωτερικό της Ρωσίας για να συσπειρώσει το εσωτερικό ακροατήριο, λέγοντάς τους ότι θα πρέπει να προστατεύσει τον ίδιο της τον λαό» σημείωσε ο Μπελ.


Ζελένσκι: Δεν επιτεθήκαμε

Απερίφραστα αρνείται το Κίεβο την παραμικρή ανάμειξη στη φερόμενη -κατά τη Μόσχα- επίθεση με drones στο Κρεμλίνο. «Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν ούτε στη Μόσχα. Πολεμάμε στη δική μας επικράτεια» έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά τις κατηγορίες της Ρωσίας ότι το Κίεβο προσπάθησε να δολοφονήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ερωτώμενος γιατί η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για την επίθεση, ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε πως ο Πούτιν έχει ανάγκη να δώσει κίνητρο στον λαό του, καθώς δεν έχει να επιδείξει καμία νίκη.

Η Ουκρανία «δεν έχει καμία σχέση» με την επίθεση στο Κρεμλίνο, τόνισε και ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Αναφορικά με τα drones πάνω από το Κρεμλίνο, όλα είναι προβλέψιμα… Η Ρωσία προετοιμάζει ξεκάθαρα μια μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση. Γι’ αυτό συλλαμβάνει πρώτα μια μεγάλη, υποτιθέμενη ανατρεπτική ομάδα στην Κριμαία. Και μετά κάνει λόγο για “drones πάνω από το Κρεμλίνο”» ανέφερε ο Ποντολιάκ.


Νέα χτυπήματα του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία με νεκρούς στη Χερσώνα

Νέες επιθέσεις εξαπέλυσε το βράδυ της Τρίτης ο ρωσικός στρατός εναντίον του Κιέβου, με ένα drone να πλήττει κτίριο στην επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ. Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας επισήμανε χθες το πρωί ότι κατέστρεψε τα 21 από τα 26 ιρανικής κατασκευής drones Shahed που εξαπέλυσε η Ρωσία, ενώ αξιωματούχοι του Κιέβου δήλωσαν ότι το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψε όσα εντοπίστηκαν πάνω από την πρωτεύουσα.

«Ολοι οι στόχοι του εχθρού ταυτοποιήθηκαν και καταρρίφθηκαν στον εναέριο χώρο γύρω από την πρωτεύουσα» ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου στο Telegram, επικαλούμενη τις προκαταρκτικές πληροφορίες. Ενα από τα drones που εξαπολύθηκαν στη διάρκεια της νύχτας έπληξε κυβερνητικό κτίριο στο Ντνίπρο, πρωτεύουσα της επαρχίας Ντνιπροπετρόφσκ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σέρχιι Λισάκ. Η πυρκαγιά που προκλήθηκε κατασβέστηκε το πρωί, όμως ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα. Νεκροί ωστόσο, και μάλιστα άμαχοι, υπήρξαν στη Χερσώνα, όπου οι Ρώσοι έπληξαν υπεραγορά και σιδηροδρομικό σταθμό στην πρωτεύουσα της επαρχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θύματα έφτασαν τα 16. Οι σειρήνες του αντιαεροπορικού συναγερμού ηχούσαν επί ώρες στο Κίεβο και στη γύρω περιοχή, όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ουκρανίας, κάτι που έχει γίνει συνήθειο τις τελευταίες νύχτες για τους Ουκρανούς, καθώς η Μόσχα πραγματοποιεί σχεδόν κάθε βράδυ αεροπορικές επιδρομές, εν όψει της αναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης. Σχετικά με αυτήν, ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γιεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε χθες ότι πιστεύει πως η αντεπίθεση της Ουκρανίας έχει ήδη αρχίσει και ότι οι δυνάμεις του παρατηρούν αυξημένη δραστηριότητα κατά μήκος του μετώπου.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα