Τουρκία: Βάζει τέλος στην απόκτηση των μαχητικών F-35

Τσαβούσογλου: Εμείς δεν θέλουμε τώρα να μείνουμε στο πρόγραμμα, θέλουμε τα λεφτά μας πίσω και κατασκευάζουμε το δικό μας αεροσκάφος

Οριστικό τέλος σε κάθε προοπτική για την απόκτηση των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 έβαλε… προεκλογικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με πρόσχημα και την απόκτηση του τουρκικού μαχητικού KAAN που πρόσφατα παρουσίασε πανηγυρικά ο Ταγίπ Ερντογάν. «Εμείς αυτή τη στιγμή δεν λέμε να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα των F-35, τους λέμε “επιστρέψτε τα χρήματά μας”, διότι εμείς πια κατασκευάζουμε το δικό μας εθνικό μαχητικό» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Haber Turk.

«Από το πρόγραμμα των F-35 δεν βγήκαμε μόνοι μας. Οι ΗΠΑ έβαλαν σε εφαρμογή τις κυρώσεις CAATSA λόγω των S-400. Ομως τώρα εμείς δεν θέλουμε να μείνουμε στο πρόγραμμα» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στη λογική «όσα δεν φτάνει η αλεπού…». Συνεχίζοντας να βάλλει κατά των ΗΠΑ, ο διπλωμάτης αναφέρθηκε στην πρόταση που έκαναν οι ΗΠΑ στην Τουρκία αναφορικά με τους ρωσικούς S-400. «Οι ΗΠΑ μάς είπαν “δώστε σε μας τον έλεγχο του συστήματος, το έχουμε εμείς… Να τους εξετάσουμε”. Μας πρότειναν να τους δώσουμε αλλού. Να τους δώσουμε στην Ουκρανία. Μας πρότειναν πράγματα που αφορούν την κυριαρχία μας. Δεν τα δεχτήκαμε» περηφανεύτηκε ο Τσαβούσογλου. «Μας πρότειναν να στείλουμε τους S-400 στην Ουκρανία. Δεν το δεχτήκαμε. Τους είπαμε πως τους πήραμε για εμάς» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, οι Αμερικανοί είχαν προτείνει στην Τουρκία να δώσει τον έλεγχο του συστήματος στις ΗΠΑ ή σε άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, προκειμένου να προσπελαστούν τα εμπόδια της ασυμβατότητας με τα F-35. «Οι ΗΠΑ μάς ζήτησαν να στείλουμε τους S-400 στην Ουκρανία κι εμείς είπαμε «όχι» είπε, εξηγώντας ότι αυτές οι προτάσεις ήταν απαράδεκτες, καθώς ήταν μια ξεκάθαρη προσπάθεια να παραβιαστεί η τουρκική κυριαρχία.

Παράπονα για τα F-16

Ερωτηθείς για την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, ο Τσαβούσογλου κράτησε τη μόνη εθνικά υπερήφανη στάση που του έχει απομείνει, λέγοντας ότι η Αγκυρα δεν θέλει να επιστρέψει στο πρόγραμμα, αλλά ζητά από την Ουάσινγκτον τα χρήματα που πλήρωσε για τα μαχητικά αεροσκάφη. «Παράγουμε το δικό μας εθνικό μαχητικό αεροσκάφος» εξήγησε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται να βελτιώσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε ακόμη πως η Αγκυρα θέλει να αγοράσει και να εκσυγχρονίσει αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι το αίτημα δεν εξετάζεται όσο γρήγορα θα έπρεπε από την Ουάσινγκτον.

Σε ό,τι αφορά τους S-400, η Τουρκία είχε αντιτείνει πως το σύστημα δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσει απειλή για τη συμμαχία ή τον οπλισμό της. Η Αγκυρα έχει επανειλημμένα προτείνει τη σύσταση επιτροπής για τη διευκρίνιση του θέματος και πάγια επιμένει ότι αγόρασε τους S-400 για λόγους εθνικής ασφάλειας και καμία άλλη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει σε αυτό. Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τότε την αντίθεσή τους στην ανάπτυξή του, υποστηρίζοντας ότι οι S-400 θα ήταν ασύμβατοι με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το 2019, μετά την άφιξη των πρώτων ρωσικών S-400 στην Τουρκία, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε και επισήμως ότι η Τουρκία βρισκόταν εκτός του προγράμματος των F-35 οριστικά. Εκτοτε ακολούθησαν πολλά, που δεν άλλαξαν όμως ιδιαίτερα την κατάσταση, και προ ημερών έγινε και η φιέστα της ονοματοδοσίας του αεροσκάφους TF-X σε KΑΑΝ, ενταγμένη πλήρως στην προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα