Με σφραγίδα Ερντογάν (και) η επόμενη μέρα

Ο εφτάψυχος «σουλτάνος» με την επανεκλογή του (όπως όλα δείχνουν) ακυρώνει τα σχέδια των αντιπάλων του να τον κυνηγήσουν μέσω της Δικαιοσύνης και, το κυριότερο, ξεπερνά κατά πολύ στα χρόνια διακυβέρνησης τον ιστορικό ηγέτη και πατέρα της σύγχρονης Τουρκίας, Ατατούρκ. Για έλλειψη διαφάνειας στην εκλογική διαδικασία μίλησαν οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Ο απόλυτος κυρίαρχος στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό δεν είναι άλλος από τον «σουλτάνο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αναδείχθηκε μεγάλος νικητής του α’ γύρου των εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Τουρκία, αφήνοντας δεύτερο και… καταϊδρωμένο όχι μόνο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αλλά ολόκληρο το αντιπολιτευτικό μπλοκ των έξι κομμάτων που συνασπίστηκαν -ξεπερνώντας πολλές διαφορές τους- και ενώθηκαν με έναν σκοπό: να τελειώσουν πολιτικά με τον νυν πρόεδρο της χώρας, αλλά και με το βαθύ καθεστωτικό αποτύπωμα που έχει αφήσει στην Τουρκία η πολυετής του παραμονή στην εξουσία. Δεν τα κατάφεραν, όμως, και τώρα τρέχουν εν όψει του β’ γύρου των εκλογών, στις 28 Μαΐου, να ανατρέψουν ένα «ματς» που δύσκολα φαίνεται πως θα γυρίσει. Τι απομένει, όμως, για την επόμενη ημέρα; Ο Ερντογάν δεν εκλέγεται απλώς ξανά πρόεδρος.

Συγχρόνως, καταφέρνει να τελειώσει οποιαδήποτε σχέδια είχαν οι αντίπαλοί του να τον κυνηγήσουν μέσω της Δικαιοσύνης την επόμενη ημέρα, αλλά, το κυριότερο, ξεπερνά πια κατά πολύ στα χρόνια διακυβέρνησης τον ιστορικό ηγέτη και πατέρα της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ.

Χθες, λοιπόν, επισημοποιήθηκε και τυπικά η διενέργεια του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, με τους «μονομάχους» βέβαια να μην είναι άλλοι από τους Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου. Οπως ανακοινώθηκε λοιπόν από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας, κανείς υποψήφιος δεν συγκέντρωσε το 50%+1 που απαιτούνταν ώστε να εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή, ενώ βάσει των τελικών αποτελεσμάτων ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε 49,62% και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 44,89%. Τρίτος κατετάγη ο Σινάν Ογάν, ο οποίος εξελίσσεται σε ρυθμιστή των εξελίξεων, καθώς συγκέντρωσε το 5,17% των ψήφων, την ώρα που ο Μουχαρέμ Ιντζέ περιορίστηκε στο 0,44%.

Ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών, πάντως, πέρασε πολύ κάτω από τον πήχη των παρατηρητών της διαδικασίας. Οπως τόνιζαν μάλιστα χθες παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) της Τουρκίας επέδειξε έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο που διαχειρίστηκε τις εκλογές και η μεροληπτική κάλυψη κρατικών μέσων ενημέρωσης εγείρει ανησυχία. Αντιπροσωπία του ΟΑΣΕ ανέφερε δε ότι ο απερχόμενος Τούρκος πρόεδρος και τα συγκυβερνώντα κόμματα της Τουρκίας απολάμβαναν ένα αδικαιολόγητο πλεονέκτημα έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που αντιμετώπισαν άνισες συνθήκες στην προεκλογική εκστρατεία.

Το πρώτο μήνυμα

Το… αυτί του «σουλτάνου», όμως, παραδοσιακά δεν… ιδρώνει από τέτοιες παρατηρήσεις. Ετσι, χθες, με μια μακροσκελή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο Ερντογάν έστειλε το πρώτο του μήνυμα στους Τούρκους ψηφοφόρους, εξαπολύοντας λεκτικά πυρά σε βάρος του μεγάλου του εχθρού, που ζει στην Πενσιλβανία των ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, όπως και στα ξένα ΜΜΕ για όσα έγραφαν σε βάρος του το προηγούμενο διάστημα.

Τέλος, στο απυρόβλητο από το στρατόπεδο του «σουλτάνου» δεν έμειναν βέβαια οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες για ακόμα μια φορά έπεσαν έξω, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή προέβλεπαν επικράτηση του Κιλιτσντάρογλου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα