Πιέζει για τα F-16 μέσω… Σουηδίας!

Η δράση φιλοκούρδων ακτιβιστών στη σκανδιναβική χώρα έδωσε νέο πάτημα στον Ερντογάν να συνεχίσει να επιμένει στην άρνηση να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, πιέζοντας έτσι τις ΗΠΑ για τα πολυπόθητα μαχητικά F-16

Πατήματα για να συνεχίσει να επιμένει στην άρνησή της να ενταχθεί η Σουηδία στο ΝΑΤΟ βρίσκει διαρκώς η Τουρκία – κι όχι, βέβαια, γιατί… κόπτεται για τους όρους που θέτει, αλλά γιατί η Αγκυρα βλέπει στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης με τη Δύση και πιο συγκεκριμένα με τις ΗΠΑ ένα ισχυρό χαρτί για να πιέσει και τελικά να προσπαθήσει να πάρει τα πολυπόθητα για την ίδια μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Τούτη τη φορά, λοιπόν, η δράση φιλοκούρδων ακτιβιστών στη σκανδιναβική χώρα έγινε η αφορμή για να βγει εκ νέου από τα… ρούχα της η Αγκυρα, η οποία μιλά για «απαράδεκτες ενέργειες». Τι συνέβη; Η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τη Ροζάβα, μια σουηδική οργάνωση που υποστηρίζει κουρδικές ένοπλες ομάδες στη Συρία, η οποία κινητοποιείται τακτικά τους τελευταίους μήνες, δημοσίευσε στα social media βίντεο με περιεχόμενο που στρέφεται κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ενα βίντεο στο οποίο προβάλλεται μια σημαία του PKK (οργάνωση που η Αγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική) στο κτίριο του σουηδικού Κοινοβουλίου, μόλις λίγες ώρες έπειτα από την επανεκλογή του «σουλτάνου». Στο βίντεο εμφανίζεται συγχρόνως κι ένα φλεγόμενο ομοίωμα του Ερντογάν – κι αυτό αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των τουρκικών αντιδράσεων.

Στον τοίχο του Κοινοβουλίου

Ταυτόχρονα, μια άλλη εικόνα που κοινοποίησε η φιλοκουρδική οργάνωση, η οποία επίσης προβλήθηκε (με προτζέκτορα) επάνω στον τοίχο του σουηδικού Κοινοβουλίου, περιλαμβάνει κείμενο που γράφει «Λευτεριά στον Οτσαλάν», σε μια ευθεία αναφορά στον φυλακισμένο ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα, πολλά άτομα στάθηκαν σε μια αποβάθρα στην απέναντι πλευρά του ποταμού, από την οποία φαίνεται το κτίριο Ρικσντάγκ (σουηδικό Κοινοβούλιο), και πρόβαλαν μηνύματα στο κτίριο Ρικσντάγκ» ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της σουηδικής Βουλής, προσθέτοντας πως «τα άτομα έφυγαν όταν έφτασαν οι φρουροί ασφαλείας του Ρικσντάγκ».

«Είναι εντελώς απαράδεκτο τρομοκράτες του PKK να συνεχίζουν να δρουν ελεύθερα στη Σουηδία, η οποία είναι χώρα υποψήφια για ένταξη στο ΝΑΤΟ» έγραψε άμεσα στο twitter ο Φαχρετίν Αλτούν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, τονίζοντας πως «αναμένουμε από τις σουηδικές Αρχές να ερευνήσουν αυτό το περιστατικό και να λογοδοτήσουν οι δράστες».

Το νέο περιστατικό έντασης ανάμεσα σε Στοκχόλμη και Αγκυρα, λόγω της κουρδικής ακτιβιστικής δράσης στη σουηδική πρωτεύουσα, έλαβε χώρα, βέβαια, με φόντο το «μεγάλο παζάρι» που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Τουρκίας και ΝΑΤΟ, αλλά και με φόντο την τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επανεκλογή του τελευταίου στην προεδρία.

Πέρα από το τυπικό σκέλος των συγχαρητηρίων της αμερικανικής πλευράς προς την τουρκική, η «Hürriyet» με εκτενές ρεπορτάζ της έδινε πληροφορίες και για τις άλλες προεκτάσεις της συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών.

Την ώρα, λοιπόν, που οι πρώτες πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνομιλίας ανέφεραν ότι ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα της απόκτησης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, ενώ από την πλευρά του ο Μπάιντεν ζήτησε από την Αγκυρα να άρει τα εμπόδια που θέτει στην προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η «Hürriyet» αποκάλυψε πως ακούστηκαν ατάκες από τον Αμερικανό πρόεδρο που εξέπληξαν ακόμα και τους ίδιους τους συνεργάτες του! Ο Μπάιντεν φέρεται ότι είπε στον Τούρκο πρόεδρο πως «δεν νομίζω ότι η παρέμβαση της Δύσης εναντίον σας είναι δίκαιη».

Δύο σχολές σκέψης

Οταν ο Μπάιντεν το είπε αυτό, τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπίας κοίταξαν ο ένας τον άλλον. Τότε ο Μπάιντεν είπε: «Θέλω να προωθήσω το θέμα των F-16, αλλά υπάρχει μια απαίτηση για τη Σουηδία στο Κογκρέσο».

Η τουρκική αντιπροσωπία δεν σχολίασε αυτό το θέμα» σημείωνε το ρεπορτάζ, ενώ είναι καταφανές πως στην Ουάσινγκτον υπάρχουν δύο σχολές σκέψης για τους Τούρκους. Η κεντρική διοίκηση, που υιοθετεί μια πιο χαλαρή προσέγγιση απέναντι στην Αγκυρα, και η… σχολή Μενέντεζ, που βάζει σκληρά προαπαιτούμενα -όπως πρέπει- απέναντι στους ανορίωτους Τούρκους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα