ΗΠΑ: Σε δίκη με βαριές κατηγορίες ο Τραμπ!

Είναι αντιμέτωπος με 37 αδικήματα για υπεξαίρεση διαβαθμισμένων εγγράφων. Εξαπέλυσε σκληρή επίθεση σε Δικαιοσύνη και κυβέρνηση

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε ως «διεφθαρμένο» το αμερικανικό σύστημα Δικαιοσύνης, λέγοντας μάλιστα ενώπιον οπαδών του το Σάββατο πως κάποιοι το έχουν μετατρέψει σε «όπλο» εναντίον του στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την απαγγελία σοβαρών κατηγοριών σε βάρος του από την ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη.

Αν και ουδείς γνωρίζει τι συνέπειες θα έχει η εξέλιξη αυτή στη διαδικασία ανάδειξης υποψήφιου προέδρου στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων για τις εκλογές του 2024, η ουσία είναι πως ο τέως πρόεδρος και μεγιστάνας αντιμετωπίζει 37 κατηγορίες, καθώς, αφού εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο το 2021, πήρε μαζί του χιλιάδες έγγραφα, ορισμένα από τα οποία ήταν διαβαθμισμένα, ενώ, ως όφειλε, έπρεπε να τα έχει παραδώσει στα εθνικά αρχεία.

Η δίωξη σε βάρος του, η δεύτερη μέσα σε δύο μήνες, έπειτα από αυτή που του άσκησε η πολιτεία της Νέας Υόρκης τον περασμένο Απρίλιο για λογιστική απάτη, σημαίνει πιθανόν πως οι προεδρικές εκλογές του 2024 δεν θα έχουν όμοιές τους, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης του απερχόμενου δημοκρατικού προέδρου διώκει το φαβορί της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Τραμπ πάντως, που δεν σταματά όπου βρεθεί κι όπου σταθεί να επαναλαμβάνει πως είναι θύμα πολιτικής σκευωρίας, εμφανίστηκε το Σαββατοκύριακο σε δύο εκδηλώσεις των Ρεπουμπλικάνων, αρχικά στην Τζόρτζια και κατόπιν στη Βόρεια Καρολίνα, καταφερόμενος εναντίον αυτής που χαρακτήρισε άδικη επίθεση σε βάρος του από τη Δικαιοσύνη.

«Εχουμε να κάνουμε με έξαλλους τρελούς» είπε ο πρώην πρόεδρος στο Γκρίνσμπορο, στη Βόρεια Καρολίνα. «Αυτή η ανυπόστατη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος μου από το (…) υπουργείο αδικίας της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι ανάμεσα στις πιο φρικτές καταχρήσεις εξουσίας στην ιστορία της χώρας μας» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πως η Δικαιοσύνη έχει μετατραπεί σε πολιτικό «όπλο».

«Για αυτό το κάνουν, αν δεν ήμουν (σ.σ.: υποψήφιος για νέα προεδρική θητεία), δεν θα γινόταν κυνήγι μαγισσών, δεν θα απαγγέλλονταν κατηγορίες» είπε ακόμη στους οπαδούς του, που τον καταχειροκροτούσαν. Οι δυο προεκλογικές εμφανίσεις του έγιναν μόλις τρεις ημέρες προτού παρουσιαστεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μαϊάμι. Κατηγορείται πως έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, διατηρώντας στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών μυστικών και στοιχείων για τα πυρηνικά της χώρας, αφού εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο.

Το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης πάντως, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δείχνει συσπειρωμένο γύρω από τον Τραμπ. Συγκεκριμένα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι στηλίτευσε τη δίωξη σε βάρος του τέως προέδρου, κάνοντας λόγο για «μαύρη μέρα» για τις ΗΠΑ, ενώ και ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ο κυριότερος αντίπαλός του στην εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για την προεδρία, κατήγγειλε επίσης την εργαλειοποίηση του υπουργείου Δικαιοσύνης και τη χρήση του ως «όπλου».


Δείτε επίσης: Νίκολα Στέρτζιον: Σκοτσέζικο μάθημα κατά της διαφθοράς πολιτικών

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα