Ιστορική επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κίνα για αποκλιμάκωση των σινοαμερικανικών εντάσεων

Με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ και τον κορυφαίο διπλωμάτη Γουάνγκ Γι συναντήθηκε, χθες, στο Πεκίνο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, σε μια διπλωματική αποστολή υψηλών προσδοκιών με στόχο την αποκλιμάκωση των σινοαμερικανικών εντάσεων.

Πρόκειται για τον πιο υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο που επισκέπτεται την Κίνα από τότε που ο Τζο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ και τον πρώτο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που πραγματοποιεί το ταξίδι αυτό εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. Ο Μπλίνκεν ήταν προγραμματισμένο να έχει δείπνο εργασίας την Κυριακή και με τον πρώην πρεσβευτή της Κίνας στις ΗΠΑ. Δημοσιεύματα δεν απέκλειαν να υπάρξει συνάντηση και με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, σήμερα, Δευτέρα.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν ήταν προγραμματισμένη τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή, όταν οι ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι ένα φερόμενο ως κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο πετούσε πάνω από το αμερικανικό έδαφος.

Οι προσδοκίες για σημαντική ανάκαμψη των σχέσεων ΗΠΑ – Κίνας, ωστόσο, παραμένουν χαμηλές. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ ανέφερε σε δήλωσή του, την περασμένη εβδομάδα, ότι ο Μπλίνκεν θα συζητήσει τη σημασία της διατήρησης ανοικτών γραμμών επικοινωνίας και θα «θίξει διμερή ζητήματα που προκαλούν ανησυχία, παγκόσμια και περιφερειακά θέματα και πιθανή συνεργασία σε κοινές διακρατικές προκλήσεις».

Τον Αύγουστο η επίσκεψη στην Ταϊβάν της Νάνσι Πελόζι, τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, τροφοδότησε την οργή του Πεκίνου, καθώς η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν μέρος της επικράτειάς της και δεν της αναγνωρίζει το δικαίωμα να διεξάγει διπλωματικές σχέσεις. Ετσι, οι ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας το Πεκίνο ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας, διατηρούν ανεπίσημες σχέσεις με το νησί. Η επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο θα μπορούσε επίσης ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο για μια συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Κινέζου ομολόγου του Σι, τον ερχόμενο Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού που θα πραγματοποιηθεί στο Σαν Φρανσίσκο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα