Βάρβαροι βεβήλωσαν τον Αγιο Βουκόλο!

Τεράστια θρησκευτική προσβολή και ασέβεια το πάρτι στην ελληνορθόδοξη εκκλησία – Με καθυστέρηση η αντίδραση του ΥΠΕΞ

Από χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και εκκλησιασμού κάποιες φορές τον χρόνο ο τεράστιας ιστορικής σημασίας ορθόδοξος ναός στη Σμύρνη κατέληξε -με την άδεια των τουρκικών Αρχών- να μετατραπεί σε club ηλεκτρονικής μουσικής, όπου έρρεε άφθονο το αλκοόλ, ενώ ημίγυμνες χόρευαν με φόντο ιερές εικόνες.

Μετά το πάρτι στην Παναγία Σουμελά τον Φεβρουάριο του 2022, όταν πλήθος κόσμου χόρευε στους ρυθμούς της μουσικής του Τούρκου dj Αχμέτ Σετερτζί στους χώρους του ιερού προσκυνήματος των Ποντίων και Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αντιδράσεις προκάλεσε η μετατροπή αυτήν τη φορά σε club του Ναού του Αγίου Βουκόλου.

Οι αντιδράσεις οφείλονται στην ιστορική αξία του ναού, η ιδιοκτησία του οποίου ανήκει στον δήμο. Πολλές φορές όμως κατά το παρελθόν ο ναός είχε παραχωρηθεί στη Μητρόπολη Σμύρνης για την τέλεση λειτουργιών, ενώ στους χώρους του έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς σημαντικές εκθέσεις. Αντίθετα, το βράδυ της Παρασκευής ο ιστορικός ναός μετατράπηκε σε τόπο διασκέδασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από ιδιωτική εταιρία υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, ο οποίος έδωσε τη σχετική άδεια. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος συγκαταλέγει τον συγκεκριμένο ναό στα «πολιτιστικά κέντρα», στα οποία θεωρεί ότι μπορούν να διοργανώνονται ακόμα και… πάρτι. Μετά την απίστευτη πρόκληση με το πάρτι που διοργανώθηκε στον ιστορικό ναό με άδεια της δημοτικής Αρχής και τις αντιδράσεις που ακολούθησαν -τόσο από την Ελλάδα, όπως ήταν και φυσικό, όσο ακόμη και μέσα στην ίδια την Τουρκία-, ο δήμαρχος Σμύρνης αναγκάστηκε σε αναδίπλωση. Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Σμύρνης Γιώργος Θεοδωρίδης ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter ότι ο Τουντς Σογέρ τού τηλεφώνησε και του ζήτησε συγγνώμη. «Ο δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης, Τουντς Σογέρ, με κάλεσε στο τηλέφωνο και μου εξέφρασε την ειλικρινή του λύπη και ζήτησε συγγνώμη» έγραψε στο twitter.

Το περιστατικό προκάλεσε την κατακραυγή και μερίδας τουρκικών ΜΜΕ -κυρίως φιλοκυβερνητικών, όπως η «Sabah»-, που βρήκαν την ευκαιρία να εξαπολύσουν μύδρους κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), η οποία ελέγχει τον συγκεκριμένο δήμο. Για τον λόγο αυτό ο κ. Θεοδωρίδης πρόσθεσε ότι για το ζήτημα δέχθηκε τηλεφώνημα από τον επαρχιακό πρόεδρο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη, αλλά και ότι είναι στο πλευρό της κοινότητας, όπως και ότι θα μεταφέρει το θέμα στην Αγκυρα. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΑΚΡ ανέφερε σε δήλωσή του ότι αυτό που συνέβη ήταν απαράδεκτο. «Ηταν ένα ατυχές γεγονός, τώρα είναι ώρα να κοιτάξουμε στο μέλλον. Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη προς τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Ελληνικών Ιδρυμάτων, τους προέδρους και τα μέλη των κοινοτικών ιδρυμάτων μας και όλους τους αγαπημένους μας φίλους που μοιράστηκαν τη θλίψη μας» κατέληξε ο κ. Θεοδωρίδης.

Η «Sabah» δημοσίευσε, όμως, και την αντίδραση του ίδιου, περιγράφοντας σε δήλωσή του τον βαθύ πόνο που βίωσαν οι ορθόδοξοι της πόλης. «Φίλοι, αδελφοί και αδελφές, σ’ ένα πάρτι που διοργάνωσε μια παρέα στην εκκλησία του Αγίου Βουκόλου, έναν από τους ναούς της πίστης μας, ήπιαν αλκοόλ, χόρεψαν και η μορφή του Ιησού Χριστού έγινε ορεκτικό του πάρτι στον ναό μας. Δεν μπορούμε να βρούμε λόγια για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας. Δεν μπορούμε να βγάλουμε τον κόμπο από τον λαιμό μας και να μιλήσουμε.

Από την άλλη πλευρά, ακόμη και αν δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, πιστεύουμε ότι θα μας καταλάβετε. Διότι αυτό που βιώνουμε σήμερα σε τίποτε δεν διαφέρει από τις διάφορες παρενοχλήσεις που υπέστησαν τα μέλη διαφόρων θρησκειών στη διάρκεια της Ιστορίας» σημειώνει, μεταξύ άλλων.

Σε αυστηρό τόνο -αν και με καθυστέρηση- κινήθηκε η ανακοίνωση που εξέδωσε για το επίμαχο πάρτι το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «προσβολή και βεβήλωση ενός ιστορικού μνημείου, που στο παρελθόν υπήρξε χώρος θρησκευτικής λατρείας». Για να καταλήξει το ΥΠΕΞ: «Καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα ώστε ν’ αποδίδεται ο απαιτούμενος σεβασμός στην πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική κληρονομιά όλων των θρησκειών στην επικράτειά της».


Η ιστορία του Ιερού Ναού Αγίου Βουκόλου Σμύρνης! Πώς σώθηκε το 1922

Ο Ιερός Ναός Αγίου Βουκόλου Σμύρνης -γνωστός και ως «Αη Βούκλας»- βρίσκεται στη λαϊκή συνοικία του Μπασμαχανέ στην πόλη της Σμύρνης. Είναι αφιερωμένος στον Αγιο Βουκόλο, πρώτο επίσημο επίσκοπο Σμύρνης, που χειροτονήθηκε από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη και έζησε στους πρωτοχριστιανικούς χρόνους, στις αρχές του 2ου αιώνα.

Οικοδομήθηκε από την ελληνική κοινότητα της Σμύρνης το 1866, στη θέση όπου βρισκόταν το ταφικό μνημείο του Αγίου Βουκόλου, το οποίο αποτελούσε προσκύνημα για τους πιστούς. Η εξαιρετική αρχιτεκτονική του έχει ως επιστέγασμα έναν γυάλινο τρούλο, δείγμα της υψηλής αισθητικής των Ελλήνων της εποχής, που επιτρέπει στο φως του Ηλιου να εισέρχεται και να φωτίζει με φυσικό τρόπο τον χώρο.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Βουκόλου είναι ο μόνος από τους 80 ναούς που γλίτωσε από τη μεγάλη Πυρκαγιά της Σμύρνης και τους βανδαλισμούς των Τούρκων ατάκτων κατά την καταστροφή της πόλης το 1922. Ο Ναός γλίτωσε από τη φωτιά διότι περιβαλλόταν από πυκνοδομημένο τουρκομαχαλά.

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη. Το 1924 η εκκλησία μετατράπηκε σε αρχαιολογικό μουσείο με εντολή του Κεμάλ Ατατούρκ. Το μουσείο στεγάστηκε εκεί από το 1927 μέχρι το 1951, όποτε και ο χώρος δεν επαρκούσε πλέον. Μετά το 1951 ο ναός απέκτησε διάφορες χρήσεις, όπως χώρος για πρόβες έργων όπερας, αλλά τελικά περιέπεσε στην αφάνεια και εγκαταλείφθηκε. Αργότερα αποδόθηκε και πάλι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σήμερα ο ναός χρησιμοποιείται ως πολυχώρος πολιτισμού, ενώ περιστασιακά τελούνται και λειτουργίες.

Επειτα από συντονισμένες ενέργειες του ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη και των τουρκικών Αρχών, ο ναός αποκαταστάθηκε. Τα έργα της αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν το 2011. Στο εσωτερικό του ναού, ως τμήμα των εργασιών συντήρησης που συντελέστηκαν σε αυτόν αφαιρέθηκε το επίχρισμα μεταγενέστερων παρεμβάσεων, αποκαλύπτοντας στο εσωτερικό του ναού αγιογραφίες του Χριστού, του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου και των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Στις 17 Αυγούστου του 2014 τελέστηκε σε πανηγυρικό κλίμα η πρώτη θεία λειτουργία στον ναό μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ είχε προηγηθεί τον Μάιο του 2010 κατά την τότε επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, κατά τη διάρκεια της οποίας έψαλε το «Χριστός Ανέστη» εντός του τότε ημιερειπωμένου ναού.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα