Ερντογάν: Συνεχίζει το παιχνίδι στη σκακιέρα με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία!

Ο Τούρκος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, έχοντας την ευκαιρία να ανταλλάξει μαζί του απόψεις για το καυτό θέμα του παγώματος της συμφωνίας για τη μεταφορά σιτηρών, αλλά και να τον καλέσει να επισκεφθεί την Αγκυρα

Συνεχίζει ο Ερντογάν να διαδραματίζει ρόλο… παίκτη στη σκακιέρα των εξελίξεων με φόντο τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία. Χθες, ακόμα μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος -που φροντίζει να τα ‘χει καλά τόσο με τη Δύση όσο και με τη Μόσχα- συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, έχοντας έτσι την ευκαιρία να ανταλλάξει μαζί του απόψεις για το καυτό θέμα του παγώματος της συμφωνίας για τη μεταφορά σιτηρών, όσο όμως και για να τον καλέσει να επισκεφθεί την Τουρκία. Πρόσκληση την οποία αποδέχτηκε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου – αν και παραμένει ανοικτή η ημερομηνία άφιξής του στην Αγκυρα.

Αρνείται την επιστροφή

Μέχρι να πάει πάντως στην Τουρκία, ο Πούτιν, χθες, έσπευσε να ζητήσει την υποστήριξη του Τούρκου ομολόγου του για την εξαγωγή των σιτηρών και την de facto παράκαμψη των δυτικών κυρώσεων, αρνούμενος πάντως την επιστροφή της Μόσχας στη συμφωνία, η οποία, υπό την αιγίδα της Αγκυρας (αλλά και των Ηνωμένων Εθνών), επέτρεψε επί έναν χρόνο τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. «Δεδομένων των αναγκών σίτισης των πιο φτωχών χωρών, επιλογές βρίσκονται υπό επεξεργασία που θα επιτρέψουν την προμήθεια ρωσικών σιτηρών. Υπάρχει βούληση συνεργασίας στον τομέα αυτόν με την Τουρκία» ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, συνοψίζοντας τις δηλώσεις Πούτιν.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της Τουρκίας και του ΟΗΕ, η Ρωσία αρνήθηκε να παρατείνει τον Ιούλιο την ισχύ της συμφωνίας και το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι οι ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας δεν έχουν εφαρμοστεί.

Ο Πούτιν λοιπόν χθες ουσιαστικά επανέλαβε τη γνωστή του θέση, την άρνησή του δηλαδή να επιστρέψει στη συμφωνία, κάτι που η Μόσχα είναι πάντως έτοιμη να κάνει μόνο υπό την προϋπόθεση πως η Δύση θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της ως προς τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών.

Οι ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων δεν αποτελούν στόχο των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την επίθεσή της στην Ουκρανία, αλλά η Μόσχα έχει πει ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στις πληρωμές, η οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η ασφάλιση αποτελούν εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές.

Δωρεάν σιτηρά

Αξίζει πάντως να υπογραμμιστεί πως πριν από λίγες ημέρες, στα τέλη του Ιουλίου, ο Πούτιν είχε υποσχεθεί την αποστολή δωρεάν σιτηρών σε πολλές αφρικανικές χώρες, παρά τις κυρώσεις που έχουν παραλύσει τις θαλάσσιες μεταφορές από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Σε μία ένδειξη της διάστασης απόψεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να αποφύγει «οποιαδήποτε κλιμάκωση στον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία» και τόνισε ότι η συμφωνία για τα σιτηρά, από την οποία αποχώρησε το Κρεμλίνο, αποτελεί «γέφυρα προς την ειρήνη». Ο Ερντογάν και ο Πούτιν επαίρονται τα τελευταία χρόνια για την ικανότητά τους να βρίσκουν συμβιβαστικές λύσεις παρά τις διαφορές, αλλά η Τουρκία μοιάζει να έχει πάρει αποστάσεις από τη Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα