ΗΠΑ: Στο δικαστήριο ο Ντόναλντ Τραμπ με τη βαρύτατη κατηγορία της συνωμοσίας

Ο ειδικός εισαγγελέας έχει συνδέσει τις ενέργειες του τέως προέδρου μετά την ήττα του απευθείας με την επίθεση στο Καπιτώλιο, την οποία αποκάλεσε «πρωτοφανή επίθεση στην έδρα της αμερικανικής δημοκρατίας»

Αργά χθες το βράδυ ώρα Ελλάδος, περίπου στις 16.00 τοπική ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμενόταν στο δικαστήριο ώστε να απαντήσει στις κατηγορίες του εισαγγελέα περί συνωμοσίας για ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος στις εκλογές του 2020, μια υπόθεση που κάποιοι λένε πως θα ρίξει βαριά τη σκιά της στην προεκλογική κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Δύο μόλις μέρες μετά την απαγγελία των νέων κατηγοριών εις βάρος του Τραμπ, η «σύλληψη» -που λόγω της θέσης του πρώην προέδρου θα παρακαμφθεί τυπικά- θα γίνει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο κοντά στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, όπου εισέβαλαν οι οπαδοί του στις 6 Ιανουαρίου 2021, στο αποκορύφωμα, όπως λένε οι εισαγγελείς, της φερόμενης συνωμοσίας.

Ο Τραμπ δεν είχε κάνει γνωστό μέχρι και την τελευταία στιγμή εάν σκόπευε να παραστεί αυτοπροσώπως στο δικαστήριο ή να εκπροσωπηθεί από τους δικηγόρους του, όμως αναλυτές ανέφεραν πως δεν έχει λόγο να μην πάει ο ίδιος στο δικαστήριο, αφού αυτού του είδους την προσοχή είναι που επιδιώκει συνήθως. Σε κάθε περίπτωση, ο Τραμπ θα δήλωνε αθώος στην ακρόαση ενώπιον της δικαστού.

Κατηγορητήριο 45 σελίδων

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, πρώην εισαγγελέας εγκλημάτων πολέμου στη Χάγη, όπως φαίνεται στο 45 σελίδων κατηγορητήριο εις βάρος του τέως προέδρου, έχει συνδέσει τις ενέργειες του Τραμπ μετά την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν απευθείας με την επίθεση στο Καπιτώλιο, την οποία αποκάλεσε «πρωτοφανή επίθεση στην έδρα της αμερικανικής δημοκρατίας».

«Τροφοδοτήθηκε από ψέματα» είπε ο Σμιθ. «Ψέματα από τον κατηγορούμενο, με στόχο την παρεμπόδιση μιας θεμελιώδους λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ – την εθνική διαδικασία συλλογής, καταμέτρησης και πιστοποίησης των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών».

Την προηγούμενη ημέρα, πάντως, δηλαδή την Τετάρτη, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαινόταν ιδιαίτερα ταραγμένος για τη δικαστική περιπέτεια που είχε μπροστά του. Πέρασε την ημέρα του παίζοντας γκολφ στη λέσχη του, στο Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσι, ενώ πάγια δηλώνει αθώος και θύμα πολιτικής δίωξης. Είναι, άλλωστε, και βετεράνος. Εχει ήδη προγραμματιστεί να δικαστεί στη Φλόριντα τον Μάιο του επόμενου έτους για τα άκρως απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα που πήρε στο κτήμα του, το Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς, και αρνήθηκε να τα επιστρέψει.

Ο δύο φορές παραπεμφθείς τέως πρόεδρος αντιμετωπίζει επίσης ποινικές διώξεις στη Νέα Υόρκη για φερόμενη καταβολή χρημάτων την παραμονή των εκλογών στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου να μη μιλήσει δημοσίως για ερωτική τους συνεύρεση.

Υποστήριξη των οπαδών

Πάντως, αυτή η τρίτη και πιο σοβαρή ως τώρα δίωξη δεν φαίνεται να επηρεάζει τους περισσότερους ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους που εξακολουθούν να στηρίζουν τον Τραμπ και όχι μόνο είναι έτοιμοι να τον ψηφίσουν στις εκλογές του 2024, αλλά κάποιοι δηλώνουν ότι σκοπεύουν να δωρίσουν χρήματα για τα νομικά του έξοδα, καθώς θεωρούν τις διώξεις εναντίον του πολιτικά υποκινούμενες.

«Πιστεύω ότι όλες οι διώξεις έχουν απλώς στόχο να τον βγάλουν από τη μέση, και ξέρω ότι τον φοβούνται» δήλωσε ο Ρόμπιν Μπαρθόλομιου, 66 ετών, από την Αϊοβα, πολιτεία όπου θα διεξαχθούν πρώτα οι προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα